Šių dienų moterys dėl vapsvos liemens pasiryžusios sporto salėse išlieti daug prakaito, tačiau net ir sunkiausios treniruotės ne visada padeda pasiekti geidžiamų rezultatų. Sporto pasaulio atstovai primena: norint turėti liekną liemenį, privalu subalansuoti mitybą, o gal net ir kardinaliai pakeisti netinkamus maitinimosi įpročius. Štai dešimt produktų, ne be reikalo vadinamų „didžiausiais liekno liemens priešais“.

Kiaulienos šonkauliukai

Vienoje porcijoje skrudintų kiaulienos šonkauliukų – beveik 1 000 kcal, o riebalų kiekis viršija visą dienos normą. O jei dar imtume skaičiuoti įvairiausių padažų kalorijas... Taigi, jeigu svajojate apie liekną liemenį, išbraukite šį patiekalą iš savo maisto raciono. Verčiau rinkitės jautieną, kurioje yra:

• vos 7–10 % riebalų,
• daug vitamino B,
• geležies ir cinko.

Taip pat galite rinktis paukštieną, nes šios mėsos riebalai minkštesni ir lengviau virškinami.

Spurgos

Spalvoti pabarstukai, tirpstantys šokoladiniame glajuje, ir saldi braškių uogienė viduje... sunku atsispirti? O vertėtų! Spurgos, gruzdinamos karštuose riebaluose, neturi didelės maistinės vertės, o vienoje spurgoje yra daugiau nei 250 kcal.

Tačiau, jei neįsivaizduojate savaitgalio pusryčių ar priešpiečių be šių skanėstų, pabandykite pasigaminti sveikuoliškų spurgų!

Obuolių spurgų receptas

Ko reikės?

• 5 obuolių;
• 100 g jogurto arba riešutų sviesto;
• saujos džiovintų vaisių.

Kaip gaminti?

Supjaustykite obuolius apvaliomis riekelėmis, išimkite sėklas. Riekeles gausiai aptepkite tirštesniu jogurtu arba riešutų sviestu, apibarstykite džiovintais vaisiais, tuomet trumpam riekeles įdėkite į šaldiklį.

Ledai

Karštos vasaros dienos baigėsi, tad iki kito sezono ledus palikite šalti parduotuvių šaldikliuose. Leduose yra ne tik organizmui naudingų pieno baltymų, angliavandenių ir vitamino C, A, E, bet ir daug augalinių riebalų. O vienoje vanilinių ledų porcijoje slepiasi daugiau nei 230 kcal.

Nenusiminkite, nes visuomet galite rinktis šerbetą ar vaisinius ledus, kuriuose kalorijų ir riebalų yra kone perpus mažiau.

Bulvių traškučiai

Jei vienoje saujoje traškučių yra 160 kcal, paskaičiuokite, kiek jų yra visoje pakuotėje... Ne tik kalorijų, bet ir riebalų, druskos, skonio stipriklių ir kancerogeninių medžiagų. Apskaičiuota, jog viename 50 g bulvių traškučių pakelyje yra 4 šaukšteliai aliejaus, tad neveltui traškučiai vadinami viena didžiausių mitybos blogybių.

Jei sunku atsispirti norui užkandžiauti žiūrint televizorių, išbandykite morkų traškučius, kuriuos pasigaminti itin paprasta.

Morkų traškučių receptas

Ko reikės?

3 didelių morkų;
1 valgomojo šaukšto aliejaus;
žiupsnelio druskos ir cinamono.

Kaip gaminti?

Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą ir apšlakstykite aliejumi, morkas supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite jas cinamonu ir druska, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite tol, kol morkos gražiai paruduos ir taps traškios.

Geltonieji fermentiniai sūriai

Būtent šios rūšies sūriai turi daugiausiai riebalų, tad jeigu planuojate sumažinti liemens apimtį, pamirškite apie keptą duoną su lydytu sūriu ar kitus fermentiniu sūriu užkeptus patiekalus. Mitybos specialistai per savaitę rekomenduoja suvalgyti ne daugiau kaip 50 g geltonojo fermentinio sūrio. Vietoj jo patariama rinktis ekologiškus varškės sūrius, kurie aktyviną medžiagų apykaitą.

Gazuoti gėrimai

Jei nuolat geriate saldintus gazuotus gėrimus, nenustebkite, kad net ir atsisakius daug riebalų turinčių produktų sulieknėti nepavyks. Ar kada atkreipėte dėmesį į tai, kiek kalorijų yra vienoje Coca-colos skardinėje? Daugiau nei 130!

Dietologai ragina įsidėmėti ir tai, kad besaikis įvairių limonadų vartojimas kenkia ne tik dailioms kūno linijoms, bet ir kepenims, inkstams, didina kraujo spaudimą ir dantų ėduonies riziką.

Majonezas

Šventinis stalas visai neprimena šventės, jei ant jo nėra baltos mišrainės? Laikas keisti tokius šventinius maitinimosi įpročius, mat viename valgomajame šaukšte majonezo gali būti net iki 230 kcal. Majonezo sudėtyje gausu:

konservantų,
dažiklių,
saldiklių.

Tad nevalia juo piktnaudžiauti net ir per šventes.

Gruzdintos bulvytės

Jei atvykę į greitojo maisto restoraną vietoj mėsainio renkatės gruzdintas bulvytes ir manote, jog toks pasirinkimas mažiau kaloringas, – klystate. Standartinėje gruzdintų bulvyčių porcijoje slepiasi apie 340 kcal. Jei jas valgote su pomidorų padažu ar majonezu, pridėkite dar 100 jokios maistinės vertės neturinčių kalorijų...

Balta duona

Kas gi gali atsispirti ką tik iškeptų bandelių kvapui? Palikite šiuos gardumynus vėlyviems savaitgalio pusryčiams, o kitomis dienomis verčiau jų venkite. Nei bandelės, nei balta duona neturi jokių naudingų medžiagų, nes miltai, iš kurių ji gaminama, yra termiškai apdoroti ir išvalyti nuo maistingos ląstelienos. Rinkitės daug maistingesnę pilno grūdo duoną su saulėgrąžų ar moliūgų sėklomis, džiovintais vaisiais.

Alkoholis

Nėra nei vienos dietos, kurios metu būtų leistina vartoti alkoholinius gėrimus, tad jei rūpinatės savo liekno liemens išsaugojimu, griežtai ribokite alkoholinių gėrimų vartojimą. Daugiausiai kalorijų turi šie alkoholiniai gėrimai:

likeris, 100 g – 350 kcal;
degtinė, 100 g – 220 kcal;
vynas, 100 g – 80 kcal;
alus, 100 g – 40 kcal.