Neringa –7kg

Anot Neringos, sunkesnės buvo trys pirmosios dienos, kai vartojo vien labai mažo kaloringumo produktus. Tačiau sparčiai mažėjantys svarstyklių parodymai, gera savijauta ir nuotaika motyvavo. Tad likusios trys savaitės vien su labai mažo kaloringumo produktais, vėliau valgant įprastą maistą, tik mažesnio kaloringumo ir mažesnėmis porcijomis, tiesiog formavo sveikos mitybos įpročius.

„Dabar laikausi mitybos režimo, valgau tikrai mažesnėmis porcijomis, – pasibaigus projektui pokyčius vardija Neringa. – Savijauta visiškai kitokia, lengviau laiptais lipu, ką ten lengviau – tiesiog skrendu“. Neringa nuo 96 kg sulieknėjo iki 89. Ji norėtų „išlipti“ iš 80 kg ir palaikyti maždaug 78 kg kūno svorį.

Anot E. Gavelinės, tai ir svarbiausia, kad Neringa išmoko valgyti, ką nori, drauge išlaikydama tam tikras taisykles – valgymo reguliarumą, porcijų dydį, išvengdama nereikalingų užkandžiavimų.
Be to, ir iki projekto fiziškai aktyvi jauna moteris ir toliau vaikšto su šiaurietiškomis lazdomis, porą kartų per savaitę lanko aerobikos treniruotes. „Sportas reikalingas ne svorio mažinimui, o kūno tonuso palaikymui, – sako E. Gavelienė. – Tik žinokite, kad jei dėl kokių nors priežasčių praleidžiate treniruotę, bent minimalų krūvį tą dieną privalote turėti“.

Vertindama Neringos kūno sudėties analizę, gydytoja dietologė džiaugėsi puikiomis lieknėjimo tendencijomis. „7 kilogramai nukrito praktiškai riebalinio audinio sąskaita“, – pastebi ji. Nors Neringos metabolinis amžius kol kas nemažėja, anot E. Gavelienės, ne viskas iš karto – sumažės ir jis.

„Blogiausias dalykas – svorio grįžimas, – perspėja E. Gavelienė. – Jis prasideda nutraukus tai, ką esate pradėjusi. Todėl pasiekus norimą svorį, turite stengtis, kad jis nepadidėtų daugiau negu 2 kilogramais“. Gydytoja dietologė sako, kad galvą reikia atpalaiduoti tiek, jog žinotume: šventes švęsti galime, kaip galime paragauti ir ne vien sveikai mitybai atstovaujančių patiekalų. Svarbu pirmenybę teikti tiems produktams, kurie yra būtinųjų maistinių medžiagų šaltinis. „Bet galima rinktis ir maistą, kuris suteikia emociją, – nedraudžia E. Gavelienė. – Tuomet reikia mėgautis, kaltės jausmo neprisileisti artyn, svarbu, kad tai nevyktų dažniau negu kartą per savaitę“. Dar viena pagalba švenčių metu – vandens stiklinė. Vanduo padeda įsisavinti maistą, šiek tiek provokuoja sotumo jausmą.

„Projektas man tapo geru spyriu, – šypsosi Neringa. – Vis žadi žadi susiimti nuo pirmadienio, bet jis niekada neateina“.

Tomas –7kg

„Dabar jau jaučiuosi gerai, – kad sunkiau buvo tik pačioje pradžioje Neringai pritaria ir Tomas. – Per tris savaites įpratau, kad yra tam tikra sistema, išmokau jos laikytis“.

Sveikos gyvensenos projektas „21 pokyčių diena – grožiui ir sveikatai“

Nors Tomas labai džiaugiasi pasiektu rezultatu, vis dėlto prasitaria, kad norėtų numesti dar šiek tiek svorio. Anot E. Gavelienės, 80–82 kg Tomui būtų kraštutinė riba, o šiuo metu pasiektas 82 kg svoris yra idealus svoris fiziškai aktyviam vyrui. Tomas aktyviai propaguoja dviračių sportą, dalyvauja varžybose, sezono metu per mėnesį numina 1 tūkst. kilometrų.

„Baltyminiu maistu išsaugojote raumenų kiekį, – Tomo pasiekimus komentuoja gydytoja dietologė. – Riebalinio audinio kiekis dabar yra ties viršutine normos riba, o tai puikus rodiklis, vandens geriate pakankamai, raumenų masę turite sveiką. Net metabolinis amžius įspūdingai sumažėjo 15 metų“.

Anot E. Gavelienės, Tomui svarbiausia išlikti procese, kuriame jis yra: valgymo režimas, porcijų dydis, fizinis aktyvumas, išgeriamo vandens kiekis neturėtų keistis. „Bent 3 kartus valgyti privalote. 4 – neblogai, 5 – puiku, jei ilga diena, galima valgyti ir 6“, – pataria ji.

Tomui rūpi, ar gali vakarienę valgyti 9 val. vakare. „Taip, jei iki miego dar turite 2 valandas“. Gydytojos leidimas valgyti daug daržovių ir mėsos vyrui taip pat patinka. Makaronus fiziškai aktyviems ji rekomenduoja rinktis pusryčiams ir pietums, o vakarienei sportuojantys turėtų rinktis daugiau baltymų turinčius patiekalus. Be to, būtina vartoti papildomai mineralų papildų – magnio ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)