1 mitas: sportas padeda išvengti venų varikozės

Faktas ar mitas: mitas

Jokiais būdais nesiginčijame, jog tam tikri sportiniai pratimai yra neįtikėtinai naudingi Jūsų kojų venų sveikatai. Tačiau profesionalus sportas toli gražu nėra sveikatos šaltinis, todėl jei propaguojate kūno kultūrizmą, bėgimą ar dviračių sportą, būtinai pasirūpinkite profilaktinėmis kompresinėmis kojinėmis, o jau sergantieji turėtų nepamiršti pasikonsultuoti su savo gydytoju, ar pasirinkta sporto šaka nepadarys dar daugiau žalos!

2 mitas: išsiplėtusios venos viso labo estetinė problema, kurią nebūtina gydyti

Faktas ar mitas: mitas

Kojų grožį darkantis kraujagyslių voratinklis – tik viena iš venų varikozės keliamų grėsmių. Vėlesnėse ligos stadijose venose atsiranda varikoziniai veniniai mazgai, kurie gali lemti trombozės išsivystymą – dalinį arba visišką kraujagyslės užakimą. Tai reiškia, kad kraujagyslėje susidaręs trombas trukdo kraujui judėti, o atitrūkęs nuo kraujagyslės sienelės gali nukeliauti į plaučius ir sukelti plaučių emboliją – ligą, kuri Lietuvoje kasmet nusineša apie 2500 gyvybių.

3 mitas: venų varikozė išnyksta savaime

Faktas ar mitas: mitas

Negydoma venų varikozė ne tik kad neišnyksta, tačiau dar ir progresuoja į sunkesnę ligos formą. Egzistuoja priemonių, tokių kaip profilaktinės kompresinės kojinės, kraujotaką aktyvinantys tepalai ar specialūs pratimai, galinčių pristabdyti ligos eigą ar sumažinti simptomų sukeliamą diskomfortą, tačiau pilnai išgydyti venų varikozę gali tik specialistai – flebologai ir chirurginė intervencija.

Skleroterapija

4 mitas: venų varikozės gydymas yra skausmingas ir neefektyvus

Faktas ar mitas: mitas

Medicina žengia į priekį septynmyliais žingsniais, todėl jau ganėtinai senai siūlomi patys moderniausi venų varikozės gydymo būdai. Populiariausi iš jų: skleroterapija, gydymas bioklijais bei venų operacija lazeriu.

Skleroterapija: tai gydymo kursas, kurio metu angiochirurgas į veną adatos pagalba suleidžia specialią sklerozuojančią medžiagą, kuri 3–4 savaičių bėgyje sutraukia išsiplėtusią veną.

Gydymas bioklijais iš esmės panašus: specialaus kateterio pagalba į veną yra suleidžiami specialūs bioklijai, kurie sureagavę su krauju iš karto sukietėja ir užklijuoja sutrikusią veną per visa jos ilgį. Per maždaug metus laiko ši kraujagyslė, kartu su bioklijais, pamažu išnyksta iš organizmo. Šio gydymo privalumas yra tas, kad pacientas jau po poros minučių jaučia pagerėjimą, iš karto gali keliauti namo ir grįžti prie savo įprasto gyvenimo ritmo.

Smarkiai pažengusi venų varikozė yra gydoma operacijomis. Gali būti taikoma įprastinė chirurginė operacija, arba operacija lazeriu. Operacijos lazeriu privalumas, jog tai visiškai nesudėtinga operacija, kurios metu lazerio pagalba yra uždaroma pažeista vena, o nustojusi funkcionuoti ilgainiui ji išnyksta. Pacientas po operacijos išvyksta jau sekančią dieną, nelieka jokių randų ar išorinių operacijos žymių.

Kiekvienas iš šių gydymo būdų yra taikomas priklausomai nuo to, kiek smarkiai progresavusi liga.

5 mitas: venų varikozė paveldima

Faktas ar mitas: faktas

Nors tai, kad Jūsų tėvai ar seneliai turėjo venų varikozę nereiškia, jog privalomai šią ligą paveldėsite ir Jūs, tačiau tai reiškia, jog Jūs turite didesnį polinkį susirgti, o Jūsų venų vožtuvai, greičiausiai, yra silpnesni nei kitų. Norėdami išvengti tolimesnių pasekmių, turėtumėte didesnį dėmesį skirti prevencijos priemonėms: sveikai maitintis, vengti ilgai sėdėti, atlikti lengvus, kraujotaką aktyvinančius pratimus ir atsisakyti tokių sporto šakų kaip bėgiojimas ir dviračių sportas.