Diabeto komplikacijos gali būti iš ties grėsmingos: sergantieji turi didesnį nervų (neuropatijos) ir kojų kraujagyslių (išemijos) pažeidimo pavojų. Šie sutrikimai gali lemti pėdų opų ir kitų lėtai gyjančių žaizdų atsiradimą, į kurias labai lengvai gali patekti kraujo užkrėtimas, lemiantis galūnės amputaciją. Specialistų teigimu, net 50 proc. visų netrauminių amputacijų – tai cukrinio diabeto pasekmė.

Vis dėl to, tinkamos prevencijos priemonės gali užkirsti kelią galūnės amputacijai. „Gijos Klinikų“ endokrinologas Vytautas Dargis teigia, jog tinkamai prižiūrint kojas, amputacijos riziką galima sumažinti net 80 proc. Tai reiškia, jog kartu su nuolatiniu cukraus kiekio kraujyje tikrinimu ir insulino leidimu, sergantysis cukriniu diabetu prie savo darbotvarkės turėtų pridėti ir pėdų priežiūrą.

Endokrinologas Vytautas Dargis

Kokie svarbiausi žingsniai, norint išvengti galūnių amputacijos?

1. Kasnakt prieš eidami gulti kruopščiai apžiūrėkite kojas. Darykite tai sąžiningai – su veidrodžio pagalba patikrinkite iš visų pusių, o kiekvieną rastą įbrėžimą, įdrėskimą, nuospaudą ar sumušimą uždenkite steriliu tvarsčiu ir parodykite pėdų priežiūros specialistui.

2. Pasirūpinkite sužeidimų prevencija: rinkitės tinkamą avalynę, idealiu atveju – specialiai diabetinėms pėdoms skirtą. Venkite pėdos sužeidimų, patikrinkite, kad batuose nebūtų jokių aštrių daiktų, iššokusių siūlių ar akmenukų.

3. Pirkti naujus batus keliaukite vakare – tada pėdos yra šiek tiek patinusios, taigi, – įsigysite patogesnę avalynę, nei perkant ryte. Batus pirkite kokybiškus, minkštus ir patogius.

4. Pasirūpinkite specialiomis kojinėmis. Specializuotose parduotuvėse rasite būtent diabetinėms pėdoms skirtas kojines su įaustais antibakteriniais sidabro siūlais. Šios kojinės yra ypatingos tuo, kad būna natūralaus pluošto, laisvesnės ir nespaudžiančios, be siūlių. Būtinai skalbkite šias kojines kasdien ir niekada neavėkite skylėtų kojinių – skylės kraštelis gali pažeisti odą.

5. Kiekvieną vakarą plaukite pėdas su šiltu, kūno temperatūros vandeniu ir švelniu muilu be šveičiamųjų dalelių. Kruopščiai nusausinkite pėdas su minkštu ir švelniu rankšluosčiu, ypatingą dėmesį skirkite tarpupirščiams.

6. Kirpkite tik švarių ir sausų kojų nagus. Nepalikite jokių aštrių kampų – pasirūpinkite, kad jie būtų nugludinti su nagų dilde.

7. Nenaudokite bet kokių kremų, tepkite tik specialiai sergantiesiems cukralige pritaikytą kosmetiką. Tokiu kremu kas vakarą patepkite pėdų odą, tačiau netepkite tarpupirščių ir pažeistų vietų.

8. Bent kas tris mėnesius apsilankykite pas diabetinės pėdos priežiūros specialistą – net ir išorinių sužeidimų ar jaučiamų skaudulių neturinčios pėdos gali būti pažeistos. Specialistas kruopščiai apžiūrės ir sutvarkys Jūsų pėdas. Paprašykite gydytojo siuntimo ir ši paslauga Jums nieko nekainuos – 4 gydomuosius pedikiūrus per metu, sergantiesiems cukriniu diabetu, kompensuoja ligonių kasos.