Jeigu peržvelgsime statistiką, problemų su paviršinėmis kojų venomis turi apie penktadalis žmonių, tačiau ne visi skuba kreiptis į gydytoją, ne visi iškart ir supranta, kad tai yra liga ir kada ji prasideda. Kojų venų varikozė yra lėtinė liga ir jos pradžia visada yra nepastebima, tiesa, progresuoja ji skirtingu greičiu, tai priklauso ir nuo žmogaus gyvenimo būdo, darbo pobūdžio, ir nuo genetikos.

Sunerimti reikėtų jau tada, kai pradedate jausti kojų nuovargį dienos pabaigoje ar pastebite tinimą. Laiku neįvertinus rizikos ir nesiimant profilaktinių priemonių, liga progresuoja toliau ir atsiranda aiškiai matomų pakitimų – melsvi išsiplėtusio kapiliarų tinklo ploteliai, įvairaus dydžio veniniai mazgeliai. Su tokiais nusiskundimais kraujagyslių chirurgai dažniausiai ir sulaukia pacientų prie savo kabinetų durų.

Išsiplėtusių venų gydymas

„Tiesa, nors ir kaip šviestume visuomenę, vis dar tenka sutikti ir užleistų ligos atvejų. Tokie pacientai skundžiasi stipriu skausmu, kuris trukdo dirbti ar vykdyti įprastą kasdienę veiklą, gali būti periferinių venų uždegimas, opa. Tokiais atvejais jau nebėra ko delsti ir tenka gydymą pradėti kuo skubiau, kad neįvyktų skaudžios komplikacijos“, – perspėja gydytojas doc. L. Velička.

Kraujagyslių chirurgas Linas Velička

Pasak mediko, dažniausios priežastys, dėl ko žmonės delsia kreiptis į kraujagyslių chirurgą, tai savo ligos „sumenkinimas“ ir mąstymas, kad „čia nieko tokio, gal dar praeis. Dažnai pacientai užsiima savigyda arba naudoja tabletes ir kremus ne pagal indikacijas. Kartais net stebina, kokių „liaudiškos“ arba netradicinės medicinos priemonių išbandoma. Taip liga užleidžiama, sulaukiama komplikacijų, prarandamas laikas ir pinigai, kurie gali būti skirti šiuolaikiniam, įrodymais pagrįstam gydymui.

Venų tyrimas ultragarsu

Žinoma, kita dažna vengimo laiku kreiptis į gydytoją priežastis yra pats žodis „chirurgas“; pacientui „chirurgas“ reiškia – operuos, o tada greičiausiai skaudės. Prieš kelis dešimtmečius tai būtų gryna tiesa, nes vienintelis išsiplėtusių venų gydymo metodas buvo chirurginis paviršinių venų šalinimas. Tai rimta operacija, atliekama bendrinėje nejautroje.

Išsiplėtusių venų gydymas

Paskutinį dešimtmetį visame pasaulyje stebima tendencija – chirurginis gydymas užleidžia vietą endovaskuliniam gydymui. Šios terapijos esmė yra ta, kad vena nėra šalinama, bet jos spindis uždaromas iš vidaus. Tokios procedūros jau savaime sukelia žymiai mažesnį diskomfortą pacientui, panašų į kraujo paėmimą iš venos; neretai po procedūros tenka išgirsti iš pacientų nuostabą: „o tai jau viskas?“.

Endovaskulinių metodų yra įvairių, vienas naujausių ir komfortiškiausių – gydymas bioklijais. Venų gydymas bioklijais labai saugi metodika, procedūra atliekama per vienintelį adatos dūrį, visa operacijos eiga kontroliuojama ultragarsu. Į venos spindį suleidžiami klijai ir vena „uždaroma“. Bioklijai yra labai stiprūs ir akimirksniu suklijuoja pažeistą veną, taip veninis kraujas nukreipiamas tekėti sveikomis venomis. Procedūra yra neskausminga, todėl bendrinė ar kitokia nejautra netaikoma, nebent šiek tiek nujautrinama pati dūrio vieta. Ši procedūra ypač tinkama labai užimtiems ir aktyviems žmonėms, nes po jos nereikia taikyti gulimo režimo. Pats gydymas su pasiruošimu trunka apie 30 minučių. Žinoma, pacientas klinikoje praleidžia šiek tiek daugiau laiko. Po procedūros lieka tik adatos dūrio žymė, kurios prižiūrėti specialiai nereikia. Toks gydymas tinkamas ligoniams, kuriems yra rimtų gretutinių ligų, su atviromis žaizdomis kojose, kai kitos gydymo metodikos turi apribojimų.

Išsiplėtusių venų gydymas

Į klausimą – koks gydymo metodas pacientui geriausias, gydytojas atsako: „Tai labai individualu. Parenkant gydymo metodiką turime atsižvelgti į daugybę faktorių: bendra sveikatos būklė, estetiniai lūkesčiai, emocinė būklė, gretutiniai susirgimai, laikas, kurį pacientas numato skirti gydymui, finansinės galimybės. Dažnai galutiniam tikslui pasiekti prireikia kelių gydymo metodikų kombinacijos. Šiuo metu pacientai, padedami kvalifikuoto ir išmanančio savo darbą gydytojo, tikrai gali išsirinkti sau labiausiai tinkamą gydymo būdą. Kviečiu nebijoti kreiptis į specialistus laiku, sužinoti savo sveikatos sutrikimo priežastis ir jas išspręsti, o ne metų metus kankintis, bijant „praeities baubų“ .