Ir nors esame nebe maži vaikai ir jau seniai išmokome ramiai išsėdėti 8 darbo valandas, tai visai nereiškia, jog mūsų kūnui nuo to lengviau. Lengvas dilgčiojimas kojose, šiek tiek perštinčios akys, nugaros skausmas ir nuolatinis nuovargis – tik pati pradžia, rašoma pranešime spaudai.

Nugaros skausmas – ne vienintelis nusiskundimas

Įprasta manyti, kad dirbant sėdimą darbą dažniausia problema yra nugaros skausmas, o daugelis kitų negalavimų neapdairiai pamirštami. Iš tiesų, sėdimas darbas daro žalą visam mūsų organizmui: juk dažniausiai mūsų organizmui trūksta ne tik judėjimo, bet ir gryno oro bei veiksmų įvairovės.

Vienas greičiausiai pastebimų nusiskundimų, tarp sėdimą darbą dirbančiųjų – regos susilpnėjimas. Norint to išvengti, rekomenduojama per dieną prie kompiuterio ir televizoriaus praleisti ne daugiau nei 1 valandą. Lengva pasakyti – sunku padaryti. Ką daryti žmogui, kurio 8 valandų darbo dieną sudaro kompiuterio ekranas ir klaviatūra?

Pirmiausia, reikia stengtis daryti nuolatines pertraukas bent kas valandą, jei įmanoma – ir dažniau. Telefone nusistatykite žadintuvą, kuris supypsėtų kas pusvalandį ir kas kart supypsėjus telefonui nusukite akis 30 sekundžių į langą bei pažiūrėkite į tolį. Tokiu būdu ir akis pailsinsite ir protiškai pailsėsite.

Nepamirškite akių pratimų:

  • Stipriai užmerkite akis ir palaikykite suspaudę akių vokus apie 5 sekundes. Tada plačiai išplėskite akis. Pratimą pakartokite apie 10 kartų.
  • Užmerkite akis ir švelniai pirštais pamasažuokite akių vokus.
  • Atmerktomis akimis nubrėžkite ratą – pirmiausia, nepasukant galvos, pažiūrėkite kiek įmanoma dešiniau, po to – į viršų, į kairę ir į apačią. Ratą kartokite apie 10 kartų.
  • Prieikite prie lango. Sufokusuokite žvilgsnį į kokį nors objektą, esantį ~20-50 cm atstumu nuo Jūsų. Tada nusukite žvilgsnį į tolimiausią objektą, kurį tik galite matyti. Kartokite apie 10 kartų.
  • Iškelkite pirštą tiesiai priešais save. Sufokusuokite žvilgsnį ir iš lėto traukite jį vis arčiau nosies, stenkitės kuo ilgiau išlaikyti sufokusuotą žvilgsnį.

Kartokite šiuos pratimus bent kartą į dieną.

Trumpos pertraukos ne tik naudingos – jos tiesiog būtinai reikalingos

Ne ką mažesnis iššūkis mūsų organizmui ir nuolatinis sėdėjimas toje pačioje patalpoje. Vasarą nuolat veikiantys oro kondicionieriai sudaro itin kontrastines sąlygas su lauko temperatūra, todėl dažnai puola peršalimo ligos, o žiemą nuo radiatorių itin išsausėjęs oras kenkia ne tik mūsų odai, bet ir bendrai savijautai – neretai jaučiamės apduję, neproduktyvūs. Norėdami to išvengti reguliariai vėdinkite savo darbo vietą, jei tik yra galimybė – palikite pravertas duris ar langą, nepamirškite gerti daug vandens. Prisiminkite, jog kava ar gazuoti gėrimai – nėra vandens pakaitalas, jais nepiktnaudžiaukite.

Pasirūpinkite taisyklinga sėdėsena


Jei norite išvengti nugaros skausmų – pratinkitės prie taisyklingos sėdėsenos. Iš pradžių bus be galo sunku, tad norėdami save motyvuoti pasiskirkite mažas atpildo dovanėles. Pavyzdžiui, paimkite 8 lipnius lapelius – po vieną kiekvienai darbo valandai. Ant jų surašykite po mažą paskatinamąją dovanėlę ir po mažą bausmę apačioje, tarkime: po darbo nusipirksiu ir suvalgysiu gabalėlį pyrago/ šiandien po darbo nežiūrėsiu naujos mėgiamo serialo naujos; šiandien po darbo pagulėsiu aromatingoje vonioje/ šiandien po darbo išplausiu laiptinę. Sumaišykite šiuos lapelius ir užklijuokite tuščia puse į viršų, kad nežinotumėte, kur kas yra, jei norite – galite sunumeruoti. Kas valandą atverkite po lapelį – jei ją išsėdėjote tiesiai – apdovanokite save, jei nesukontroliavote – sąžiningai atlikite bausmę. Ilgainiui išsiugdysite įprotį sėdėti tiesiai.

Kur kas mažiau valios reikalaujantis, tačiau ne ką mažiau naudos turintis patarimas – iškeisti savo biuro kėdę į mankštos kamuolį. Būsite priversti sėdėti tiesiai, tačiau ant kamuolio tai padaryti kur kas lengviau, nei ant biuro kėdės – besikūprindami jūs paprasčiausiai jausitės nepatogiai.

Sėdimas darbas – anaiptol ne poilsis kojoms

Yra įprasta manyti, jog sėdėdami mes ilsiname kojas. Anaiptol! Visą dieną sėdint trinka kojų kraujotaka, todėl dienos pabaigoje jaučiamas kojų nuovargis, tinimas ir dilgčiojimas. Šie simptomai – nieko gera nežada, negydomi ir ignoruojami jie gali ilgainiui pavirsti venų varikoze. Norėdami užkirsti kelią šiai ligai nepamirškite nuolatos mankštinti savo kojų: pasinaudokite pertraukėlėmis akių pratimams ir tuo pačiu stovėdami prie lango sukite čiurnas arba perkelkite svorį nuo kulnų iki pirštų. Tokie dvigubi pratimai taip pat padės gerinti jūsų koordinaciją!

Taip pat nepamirškite didžiausio kojų venų ligų priešo – kompresinės terapijos. Seniai praėjo tie laikai, kai kompresinės kojinės buvo storos ir negražios – dabar galite rinktis iš gausybės rūšių ir spalvų ir šios kojinės atrodo kur kas dailiau ir prabangiau nei pirktos prekybos centre. Tačiau svarbiausia jų savybė ta, jog šios kojinės fiziologiškai taisyklingai (didžiausias apspaudimas ties čiurna, kylant į viršų laipsniškai mažėja) apspaudžia kojas ir aktyvindamos kraujotaką leidžia mums pamiršti kojų tinimą, nuovargį ir skausmą darbo dienos pabaigoje.

Sveikiausia – saikas

Pradėję dirbti sėdimą darbą nepamirškite, jog viską privalome daryti saikingai. Nesistenkite visos ataskaitos, prie kurios praleisite bent penkias valandas, parašyti vienu prisėdimu. Pagalvokite, gal galite įterpti kokį nors darbą, kuris nereikalauja kompiuterio? Eikite pietauti pėsčiomis, palikite automobilį bent keliais žingsniais toliau, nei įprasta ir nepamirškite aktyvaus gyvenimo būdo po darbo ir greitai nugaros skausmas ir kojų tinimas bus tik blogas prisiminimas!