Pasak „Gijos Klinikų“ medicinos direktorės Rasos Petrikienės, klubų sąnarių endoprotezavimas – viena sėkmingiausių chirurginių intervencijų istorijoje, nes šiuolaikinės technologijos leidžia kuo tiksliau atstatyti natūralų sąnario mobilumą, išgauti biomechaninį stabilumą, implantų fiksacijos tvirtumą. Tai lemia puikius ilgalaikius endoprotezavimo rezultatus.

„Rezultatai pastebimai gerėja, kadangi yra naudojami progresyvūs ir šiuolaikiniai implantai, kurie užtikrina ilgalaikį išlikimą su minimaliu nusidėvėjimu. Implanto išlikimas po 10 metų siekia 96–97 proc. Vadinasi, iš 100 operuotų pacientų 97 iš jų, praėjus 10-čiai metų po operacijos, jausis gerai ir kartoti jiems endoprotezavimo operacijos nereiks”, – pastebi R.Petrikienė.

Pastarąjį 10-metį įvyko akivaizdi medžiagų, skirtų klubų sąnarių endoprotezų gamybai, evoliucija. Tai leido maksimaliai sumažinti sąnario dėvėjimąsi ir prailginti implanto tarnavimo laiką. Naudojami metalo keramikos ir aukštos molekulinės masės polimerų sąnariniai paviršiai akivaizdžiai sumažina trintį ir užtikrina geresnį sąnario stabilumą bei mažesnę endoprotezo išnirimo riziką.

Rasa Petrikienė

„Naudojame endoprotezus, kurie yra gaminami pagal naujausias technologijas iš šiuolaikiškų medžiagų, kurias tiekia Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Šveicarijos ir Vokietijos gamintojai”, – aukštus standartus vardijo „Gijos Klinikų” medicinos direktorė.

Ant kojų – tą pačią dieną

Šiuolaikinės metodikos leidžia pacientui po endoprotezavimo operacijos labai greitai grįžti į kasdienį gyvenimą. Klubų sąnarių endoprotezavimo operacijos trukmė – 1–2 val. Anksčiau pacientas ligoninėje buvo laikomas mažiausiai savaitę, o kartais ir dvi. Šiuo metu, pritaikius tinkamas sveikimo programas, jau po dviejų ar trijų dienų žmogus nukreipiamas tolimesniam reabilitaciniam gydymui.

„Jei išoperuojamas ryte, pacientas jau vakare mina operuotą koją ir gali apeiti aplink lovą, o kitą dieną vaikšto su ramentais. Galima tik pasidžiaugti, kad skirtingai nei daugelyje kitų šalių, Lietuvoje po sąnarių endoprotezavimo operacijų yra skiriamas stacionarinis reabilitacinis gydymas. Profesionali 18 dienų reabilitacija pagreitina sveikimo procesą, padeda atstatyti sutrikusias funkcijas. Pacientai po keturių savaičių jau gali vairuoti automobilį, o po dviejų mėnesių grįžti į darbą, pradėti sportuoti, plaukti, važiuoti dviračiu ar kitaip aktyviai leisti laiką”, – apžvelgė pašnekovė.

Ryžtas operacijai grąžino gyvenimą

Apie teigiamus pokyčius atlikus endoprotezavimą galėtų papasakoti bene visi ryžęsi šiai chirurginei intervencijai. Štai 30-metis Andrius prieš du mėnesius atliktą klubo sąnario endoprotezavimą įvardija didžiausiu stebuklu.

Gijos Klinikos reabilitacija

„Kankino nuolatiniai skausmai, dėl jų negalėdavau išeiti iš namų. Teko pamiršti mėgstamus aktyvius užsiėmimus, keliones. Po operacijos praėjo vos du mėnesiai, o jau grįžau į darbą, pradėjau sportuoti ir net pamiršau, jog vietoj savojo sąnario turiu protezą. Tiesiog nejaučiu, kad tai svetimkūnis”, – džiaugėsi jaunas vyras ir tiems, kuriuos alina sudilusio sąnario keliamas skausmas, pataria nebekentėti ir ryžtis operacijai.

Medikų teigimu, atlikus endoprotezavimą, pacientas gali gyventi visiškai pilnavertį gyvenimą, neatsisakyti aktyvaus gyvenimo būdo. „Implantuotas sąnarys neturi riboti jokios veiklos. Jis nesukelia jokių pašalinių pojūčių, tačiau po operacijos žmogaus nebekankina skausmas”, – akcentavo R.Petrikienė.

Kada reikalinga operacija?

Pagrindinė klubų sąnarių endoprotezavimo indikacija – sąnarių skausmas ir jų funkcijos sutrikimas. Sąnario susidėvėjimas dažnai smarkiai paveikia asmeninį gyvenimą: darosi sudėtinga ne tik vaikščioti ar vairuoti, bet ir stovėti.

Operacija rekomenduotina tuomet, kai pacientas jaučia kasdienį diskomfortą: turi gerti vaistus nuo skausmo, nuėjus 200–300 metrų – sustoti pailsėti dėl skausmo, negali pats užsimauti kojinių, savarankiškai išlipti iš vonios. Taip pat įspėjamieji signalai – sąnarių skausmai naktį, sutrikusi judesių amplitudė.

Gijos Klinikos gydomasis masažas

„Gijos Klinikų” Chirurgijos centre operuojantys chirurgai, turintys daugiau nei 10 metų endoprotezavimo patirtį, atkreipia dėmesį, kad neverta pacientui vengti operacijos iki tol, kol dėl alinančio skausmo tiesiog nebepaeinama. Klubų sąnarių endoprotezavimą yra apipynę daug mitų, kuriuos norisi paneigti. Iš tiesų sąnarių artrozė progresuoja vienodai, nepriklausomai nuo to, kiek apkraunamas klubo sąnarys. Nėra stebuklingų tablečių, kurios ataugina prarastą kremzlę, yra tik medikamentai, sumažinantys skausmą. Delsiant ne tik teks gerti saujomis vaistus, tačiau nusilps ir raumenų, supančių klubo sąnarį, jėga. Tad organizmo atsistatymas po operacijos taps lėtesnis.

Kadangi privačiose medicinos įstaigose klubų sąnarių endoprotezavimo operacijos nėra kompensuojamos iš PSDF biudžeto, "Gijos Klinikų" pacientai už šias operacijas gali susimokėti savo arba privataus draudimo lėšomis.

Dažniausiai lemia genetika

Klubų sąnarių pažeidimas gali būti sąlygotas įvairių priežasčių. Neretai sąnariniai paviršiai pakenkiami dėl su amžiumi susijusių pokyčių, kuomet kremzlė palaipsniui netenka savo elastingumo ir atstatymo galimybių. Klubo sąnario ligomis serga daugiau kaip pusė vyresnių nei 65 metų žmonių, tačiau šios ligos dažnai vargina ir jaunesnius. Pasak medikų, operacijos poreikį dažniausiai lemia genetikos veiksnių sukelta artrozė, taip pat įvairios patirtos traumos, hormonų naudojimas ir dėl to išsivystanti aseptinė šlaunikaulio galvos nekrozė, sisteminės ligos.

Užsakymo nr.: PT_79768309