63-ejų metų Gražina pasakoja, kad jaunystėje didelių problemų dėl pėdų ar jų traumų niekada neturėjo. Tačiau šešiasdešimtaisiais savo gyvenimo metais moteris pradėjo jausti varginančius skausmus kiekvieną rytą lipant iš lovos ir atliekant kasdienius darbus. „Jau 7 metus turiu vienos kojos plokščiapėdystę, o pastaruosius dvejus metus kenčiu čiurnos ir sąnarių skausmus“, – atvirauja moteris.

Gražina mano, kad pėdų problemos ją užklupo dėl antsvorio ir visą gyvenimą dirbto sėdimo darbo. „Mažai judėdavau, todėl kojos nepatirdavo didesnio krūvio, vis silpnėjo, o dabar sunku ilgiau stovėti ar vaikščioti“, – tvirtina Gražina ir priduria, kad prie to prisidėjo ir jaunystėje avėta netinkama avalynė.

Gijos Klinikų gydytojas G.Pocius apžiūri pacientės pėdą

Moteris atskleidžia, kad kiekvieną dieną stengiasi atlikti specialias mankštas, skirtas ne tik pėdoms, bet ir stuburui. Tai jai leidžia sumažinti skausmus bei padeda tvirtinti visą kūną.

„Kiekvieną rytą vaikščiojimui skiriu apie valandą, o vakare – vėl taip pat. Namų ūkio darbus atlieku viena, todėl kojoms tenka tikrai nemažas fizinis krūvis. Žiemą judu mažiau, todėl ir skausmai intensyvesni“, – nesistebi Gražina. Be to, pėdų problemos lemia ir nuospaudų atsiradimą, uždegimus, tampa sunkiau judėti ar stovėti. Dėl to moteris ne kartą kreipėsi į gydytojus.

Gijos Klinikų ortopedas-traumatologas Gintautas Pocius

„Į kiekvieną avalynės porą dedu specialius vidpadžius, kurie leidžia stovėti ilgiau, o vaikštant neatsiranda tiek daug nutrynimų“, – pasakoja moteris. Ji taip pat vartoja vaistus nuo uždegimo, geria žuvų taukus ir kitus vitaminus. Pėdoms atpalaiduoti retkarčiais renkasi šiltas druskų voneles bei šildomuosius kompresus.

Viena pagrindinių priežasčių – netinkama avalynė

Žmogaus pėdą sudaro 26 kaulai, 33 raiščiai ir kiek daugiau nei 120 raumenų, sausgyslių bei nervų. Visi šie komponentai kartu turi išlaikyti kūno svorį, balansą ir suteikti jėgų judėjimui einant į priekį. Pėdos, palyginus su visu kūnu, yra mažos ir joms tenka atlaikyti labai didelius krūvius.

„Vienas pagrindinių pėdų skausmo sukėlėjų – netinkamo dydžio ir formos avalynė. Net trys iš keturių vyresnių nei 65 metai žmonių avi netinkamo dydžio batus. Įvairi avalynė su per siauru, kietu ar plonu padu, aukštakulniai ir batai su platforma yra pėdų skausmo ar net traumų priežastis“, – aiškina „Gijos klinikų“ gydytojas ortopedas-traumatologas Gintautas Pocius.

Specialistas pasakoja, kad su amžiumi žmonėms mažėja riebalinis audinys kulno ir padikaulių srityse, dėl to ima plokštėti pėdos skliautai, o sąnariai ir čiurna tampa nebe tokie judrūs. Pasak jo, net tiems vyresnio amžiaus žmonėms, kurie anksčiau pėdų skausmų nepatirdavo, šie gali atsirasti dėl pėdos išplatėjimo ir pailgėjimo.

Gijos Klinikų ortopedas traumatologas  Gintautas Pocius pasakoja apie  vidpadžių naudą

„Tokios ligos kaip cukrinis diabetas ar periferinių arterijų aterosklerozė neigiamai veikia organizmo kraujotakos sistemą ir inervaciją pėdose, šių ligų pasekmės – pėdose atsirandančios negyjančios žaizdos, infekcijos, nuospaudos ar vykstantys pasikartojantys savaiminiai lūžiai“, – atskleidžia G. Pocius ir įvardija dažniausias pėdų problemas.

5 dažniausios pėdų problemos

1. Kauliuko deformacija (hallux valgus) – tai pirmojo piršto ir padikaulio deformacija, kuri vargina kas trečią moterį. Jos patiria pasikartojančius skausmus, uždegimus, atsiveriančias ir negyjančias žaizdas bei eisenos sutrikimus. Pirmai pagalbai siūlomi minkšti įtvarai, avalynės įdėklai ir mankštos, kurios stabdo deformaciją. Tačiau pastebima, kad didelė dalis pacientų kreipiasi su pernelyg progresavusia deformacija, kuriai gydyti būtina chirurginė intervencija.

2. Plokščiapėdystė – tai pėdų skliautų suplokštėjimas, neretai pasireiškiantis vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems silpnėja raiščiai, raumenys ir pasikeičia anatominė kojos ašis. Jie patiria skausmus, negali visiškai atsispirti, pasistiebti, mažiau juda, dėl to gali atsirasti antsvoris. Pajutus pirmuosius simptomus, rekomenduojama stiprinti blauzdos raumenis, naudoti ortopedinius įdėklus, avėti specialią avalynę.

3. Nuospaudos ir suragėjusi oda – deformuotų pirštų, padikaulių galvučių padinėje srityje jos neretai atsiranda dėl padidėjusios trinties avalynėje. Ypač svarbu avėti tinkamo dydžio batus. Nuospaudas ir odos suragėjimus šalina kvalifikuoti specialistai. Pakartotinai atsiradus nuospaudoms rekomenduojamas operacinis gydymas.

4. Plaktukiniai pirštai – mažųjų pėdos pirštų deformacija, dėl kurios sulinksta pirštai ir atsiranda kontraktūra, kai pirštų neįmanoma ištiesinti net rankos pagalba. Tokie plaktukiniai pirštai trinasi į bato viršutinę dalį ir sukelia itin didelius skausmus, žaizdas bei uždegimus. Tik pastebėjus pirmuosius požymius, kol pirštai dar nėra sustingę, patariama pirštus tiesinti rankos pagalba, o batuose nešioti silikoninius pirštų laikiklius. Jei pirštai jau sustingę, rekomenduojama operacija.

5. Kulno skausmas – tai pado srityje jaučiamas skausmas, dažniausiai sąlygotas plantarinės fascijos uždegimo, ir nugarinės kulno dalies skausmas, kurį sukelia Achilo sausgyslės prisitvirtinimo vietos uždegimas su besiformuojančiomis kaulinėmis išaugomis – pentinais. Tokiu atveju patariama konsultuotis su ortopedu-traumatologu.

Užsakymo nr.: PT_80034707