„Esu teisininkė ir visą savo profesinį gyvenimą paskyriau darbui nevyriausybinėse organizacijose, padedant nuo smurto lyties pagrindu kenčiantiems žmonėms. Ši patirtis mane įkvėpė norui skirti daugiau dėmesio būtent seksualinio smurto prevencijai. Tuomet ir prasidėjo naujos mano profesinės kelionės paieškos“, – sako R. Butkevičiūtė jos atstovo atsiųstoje informacijoje.

Didžiausią įtaką padarė mentorė

Ieškodama būdų išsiaiškinti naują savo karjeros kryptį, moteris užsiregistravo nemokamoje mentorystės platformoje „idialogue“. Jos teigimu, čia rasta mentorė tapo svarbiausiu veiksniu, padėjusiu pamatą naujam veiklos etapui.

„Platformoje susipažinau su Rita Patalavičiene, patyrusia ir sertifikuota koučere. Tuo metu dar tvirtai nežinojau, ko noriu siekti, tad ji padėjo išsigryninti kryptį, o vėliau – susidėlioti į tikslą efektyviai vedantį žingsnių planą. Įdomu, kad labiausiai padėjo ne mentorės patarimai ar atsakymai, o tikslūs, savalaikiai ir kartais nepatogūs klausimai. Buvau priversta pati sau sąžiningai pripažinti, ko iš tiesų noriu – tuomet ir tikslų siekti pasidarė lengviau“, – pasakoja R. Butkevičiūtė.

Jos teigimu, mentorystė naudinga bet kokioje profesinėje kelionėje, nes ne tik padeda nepasiklysti paieškose, bet ir verčia jausti atskaitomybę prieš kitą, suteikia daugiau motyvacijos.

„Įsivardijus tikslą ir veiksmų planą, mentorė davė konkretų terminą jo įgyvendinimui – kelis mėnesius ir prižadėjo susisiekti jam pasibaigus. Žinojau, kad jausiuosi ypač nepatogiai, jei tai dienai atėjus, nebūsiu nieko nuveikusi. Tad įsipareigojimas mentorei vienareikšmiškai davė motyvacijos veikti“, – pasakoja moteris.

Svarbus prasmės jausmas

Galvojantiems apie karjeros pokyčius, R. Butkevičiūtė taip pat pataria sekti savo prasmės jausmą – ieškant profesinės krypties klausti savęs, kokią misiją mano veikla turėtų įgyvendinti.

„Kaip teisininkė įvairių asmeninių tikslų pasiekti galiu labai įvairiais būdais. Bet didžiausią džiaugsmą ir išsipildymo jausmą bet kam suteikia ta veikla, kurioje matoma didesnė už save prasmė. Mano misija, pavyzdžiui, tapo smurto prieš moteris prevencija, nes ši problema Lietuvoje – ypač gaji. Mūsų šalyje smurtą artimoje aplinkoje patiria kas trečia moteris, ES duomenimis, 1 iš 10 moterų nuo 15 metų amžiaus yra patyrusios kokią nors seksualinio smurto formą, 1 iš 20 tokio pat amžiaus moterų yra patyrusios išprievartavimą“, – pasakoja R. Butkevičiūtė.

Jos teigimu, prasmės jausmas ne tik suteikia išsipildymo jausmą, bet ir padeda susitvarkyti su kasdieniais iššūkiais kelyje link tikslo – finansiniu stabilumu ar veiklos tęstinumu.

„Gyvename tokiame pasaulyje, kuriame negalime būti gyvi vien tik prasmės jausmu. Turime mokėti išlaikyti save – su tokiu požiūriu valdome ir mūsų ne pelno siekiančią organizaciją. Bet prasminga ir praturtinanti veikla gyvenimą pripildo tokiu kiekiu energijos, kad idėjų, būdų ir galimybių užsidirbti kartu padedant žmonėms atsiranda kasdien. Esu tikra, kad ateityje sukursime darbo vietų ir kitoms prie seksualinio smurto prevencijos prisidėti norinčioms moterims ir vyrams“, – pasakoja R. Butkevičiūtė.

Linki nebijoti pradėti

Svajojantiems apie karjeros pokyčius R. Butkevičiūtė labiausiai linki drąsos pradėti ir pabrėžia, kad imtis pokyčių niekada nėra per vėlu.

„Man – 35-eri. Atrodo, kad jau turėčiau būti radusi saugią ir patogią darbo vietą, nurimti su paieškomis. Bet manau, kad tai dar vienas mus pačias ribojantis mitas. Jei jaučiate, kad norite ir galite daryti daugiau, nepaisant savo amžiaus ar situacijos bei kitų nuomonės, ieškokite sau priimtinų ir pasiekiamų būdų siekti svajonės. Niekada nėra vėlu pradėti iš naujo. Būtent nuo tokio noro įsisąmoninimo ir mažų žingsnių prasidėjo mano kelionė“, – drąsina moteris.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „Tai įdomu!“ dalis. Ciklas skirtas papasakoti skaitytojams apie įdomius žmones, jų karjeros pokyčius, įspūdinga veikla užsiimančias organizacijas. Jei jūs toks esate arba tokių pažįstate, susipažinkime. Ankstesnį ciklo straipsnį galite perskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją