Emigracijoje išbandė ne vieną profesiją

Anot J. Zinevičiaus, išvykti į Škotiją paskatino noras savarankiškai pradėti gyvenimą užsienyje. Vaikinas žinojo, kad kitoje šalyje bus įdomiau mokytis tarptautinius santykius, ypač Aberdyno universitete, kuris pritraukia geriausius studentus iš viso pasaulio. Per pirmuosius penkerius metus gyvenimo metus Škotija ypač sužavėjo, čia studijuodamas ir dirbdamas pasijuto esantis šios visuomenės dalimi, ypač žavėjo nuostabi gamta. Vis dėlto pramogauti laiko daug nebuvo, kadangi reikėjo save išlaikyti bei išbandyti vietinę darbo rinką, pamėginti įsitvirtinti.

„Studijų metu dirbau ne vieną darbą paslaugų sektoriuje, tai padėjo pažinti vietinius žmones ir išeiti iš akademinio burbulo, kuriame tuo metu gilinausi į tarptautinio saugumo problematiką. Baigęs studijas, metus vertėjavau (iš lietuvių į anglų kalbą) Škotijos teismuose, policijoje ir ligoninėse, taip pat dirbau viešbučio registratūroje. Per šį laiką geriau pažinau šalį ir dar kitokią, nestudentišką, lietuvių diasporą. Tačiau vienu metu turėdamas du darbus norėjau stabilesnės profesinės veiklos, kurioje kryptingiau galėčiau tobulėti. Nors studijų metu planavau tęsti Politikos mokslus magistrantūroje, darbo rinkoje labiau norėjau pritaikyti ne teorines bei akademines, o taikomojo pobūdžio žinias. Glazge įsikūrusioje tarptautinėje personalo atrankos kompanijoje persikvalifikavau į testuotojo poziciją ir dvejus metus šioje kompanijoje dirbau kaip IT konsultantas, talkinau klientams, įsikūrusiems Anglijoje“, – apie darbo patirtį pasakojo jaunuolis.

Persikvalifikuoti paskatino studijų draugė

Rinktis IT sritį paskatino filosofiją studijavusi studijų draugė, kuri pati iš karto po mokslų Aberdyno universitete sėkmingai persikvalifikavo į JAVA krypties programuotojos profesiją. Pasidomėjęs kitų draugų patirtimi šioje srityje J. Zinevičius suprato, kad ją verta rinktis, nes rinkoje ši profesija yra itin vertinama, o pats darbo pobūdis leidžia su komanda pasiekti gerų rezultatų, kryptingai tobulėti.

„Pasirinkus testuotojo apmokymus susidūriau su persikvalifikuojančiais į IT bendraminčiais, studijavusiais tiek socialinius mokslus, tiek inžineriją ar į civilinį gyvenimą grįžtančiais kariais, iš motinystės atostogų grįžtančiomis mamomis. Testavimą pasirinkau todėl, kad šioje rolėje galėjau įgyti tiek techninių žinių, tiek ir projekto valdymo įgūdžių. Aplikuodamas į testavimo kursus, žinojau, kad kokybei užtikrinti reikės smalsumo, atidumo detalėms ir gebėjimo aiškiai komunikuoti, tų pačių savybių, kurių tuo metu reikėjo ir dirbant vertėju. Ši kryptis nereikalavo gilaus techninio žinių bagažo, ir leido pilnai įsijungti į IT produktų kūrimo procesą. Kaip testuotojui man tai buvo puiki galimybė išplėsti savo suvokimą apie rolę, įvairiais kriterijais įvertinti vartotojo patirtį, susipažinti su daugiau įrankių, metodų kaip geriau atlikti šį darbą, konsultacinėje projektinėje įmonėje“, – pasakoja J. Zinkevičius.

Grįžęs į Lietuvą Justinas kaip testuotojas trejus metus dirbo su Baltijos šalių projektais viename Skandinavijos banke. Karantino metu Lietuvoje baigė Inovacijų ir Technologijų magistro studijas ISM universitete, o vasarą įsidarbino įmonėje „Devbridge“.

Telkia į gimtinę grįžusius lietuvius

Kasdieniniame darbe Justinas pastebi, kad dalis IT specialistų patys kažkada persikvalifikavo.

Ateityje Zinkevięius norėtų dirbti su dirbtinio intelekto produktais. „Magistro studijų metu ISM universitete atlikau tyrimą apie pacientų norą naudotis dirbtiniu intelektu medicinoje. Žinau, kad šios inovacijos iš esmės keis visą rinką, vartotojo patirtį ir tuo pačiu sukurs naujas galimybes patiems vartotojams. Neatmetu, jog testavimu neapsiribosiu, ir dirbsiu ateityje ir kitose IT rolėse, tačiau prieš tai turiu įgyti daugiau techninių žinių ir patobulėti. Lietuvoje man atsirado naujos galimybės augti, džiaugiausi galėdamas įnešti savo indėlį, jau sukaupus ir tarptautinę darbo patirtį“, – džiaugėsi IT įmonės atstovas.

J. Zinevičius neslepia, kad mintis sugrįžti gyventi į Lietuvą kirbėjo jau kurį laiką. Vis dėlto iš karto išvykti po studijų vyras nesiryžo, kadangi norėjo pasisemti daugiau gyvenimiškos ir profesinės patirties, išbandyti save ne tik studento rolėje, bet taip pat ir drabuotojo.

„Pripažinsiu kad gyvendamas svetur savo dėmesį buvau sutelkęs į pokyčius Lietuvoje ir galimybes dirbti čia. Tik grįžti iš karto po studijų nenorėjau. Baigęs testavimo kursus Škotijos mieste Glazge, metus kaip laisvai samdomas testavimo inžinierius dirbau šiaurės Anglijoje (Lidso mieste), o po jų dar metus pietvakarių Anglijoje (Plimuto mieste). Išnarstęs Jungtinę Karalystę iš šiaurės į pietus svarsčiau – nerti į naujas galimybes Londone ar grįžti į Vilnių. Vis dėlto, po nuolatinių pokyčių dirbant laisvai samdomu testuotoju man svarbiau buvo pažinti sau artimą, bet kiek pasikeitusią aplinką. Įdomu buvo grįžti pamatyti pasikeitusį, labiau vakarietišką Vilnių. Buvau kaip ir tas gerasis pavyzdys Jungtinėje Karalystėje likusiems draugams lietuviams, kurie taip pat svarstė apie grįžimą į Lietuvą. Dabar su Škotijos Aberdyno universiteto draugais lietuviais sutelkiame į Lietuvą grįžusius alumnus, organizuojame susitikimus Vilniuje, kad pasidalytume gerosiomis patirtimis, kaip sekasi įsitvirtinti sugrįžus į Lietuvą“, – pasakojo IT specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją