Nuo 15 metų Vytautas kiekvieną vasarą kartu su tėvu sukiodavosi statybų aikštelėje. Pabaigęs magistro studijas Kauno technologijos universitete jis norėjo įgauti darbo tarptautinėje įmonėje patirties.

„Studijų metais šiek tiek dirbau Lietuvos statybos įmonėje, bet nebenorėjau sėdėti ofise, norėjau dirbti statybų aikštelėje. Gavęs pasiūlymą padirbėti Švedijoje, nusprendžiau vykti ir išbandyti galimybes“, – pasakoja lietuvių įkurtoje įmonėje „Kovenda“, kuri Švedijoje atlieka fasadų šiltinimą ir apdailą, dirbantis vyras.

Švedai nemeluoja ir siekia bendro tikslo

Jis prisimena, kad prieš išvykdamas nedaug žinojo apie šią Skandinavijos šalį, tačiau jį iš karto sužavėjo švedų paprastumas, nuoširdumas, atvirumas, bendruomeniškumas.

„Švedai nemeluoja, jie sako viską taip, kaip yra. Jie nekuria problemų, ten kur jų nėra. Žmonės laikosi savo duotų pažadų, tai – garbės reikalas. Čia įprasta kalbėti apie iškilusias problemas, kartu jas spręsti. Buvau pastebėjęs, kad Lietuvoje labiau kiekvienas už save, o Švedijoje visi siekia bendro tikslo, niekas nebando kaišioti pagalių į ratus. Tai mane nuoširdžiai nustebino atvykus į Švediją.

Įspūdį paliko ir kolegų nuoširdumas, nejutau jokios konkurencijos, tik didelį norą padėti man kuo greičiau įsivažiuoti. Išvažiavau jaunas, vos baigęs studijas ir gavau geriausias ir moderniausias, kokias tik galiu įsivaizduoti, darbo sąlygas“, – patirtimi dalijasi Vytautas.

Pradėjęs nuo darbų vadovo pareigų jis galvojo, kad padirbėjęs keletą metų, grįš atgal į Lietuvą. Tuo labiau, kad čia jo laukė tris mėnesius prieš išvykimą į Švediją sutikta mylimoji. Tačiau darbas vijo darbą, Vytautui sekėsi gerai, po trejų metų jis buvo paaukštintas iki projektų vadovo, tad jauna pora nusprendė savo gyvenimą kurti Švedijos sostinėje Stokholme.
„Mums abiem patinka švedų kultūra, žmonės, čia labai gražu. Savaitgaliais dažnai vykstame į gamtą, leidžiamės į žygius arba važinėjame dviračiais. Infrastruktūra čia išvystyta, tad keliauti paprasta“, – pasakoja Vytautas.

Darbų statybininkams netrūksta

Jauna šeima savo gyvenimą planuoja Švedijoje ir grįžti į Lietuvą kol kas neplanuoja. Vytauto žmona pramoko švedų kalbą ir dirba vaikų darželyje. „Kai norime, grįžtame į Lietuvą, skrydis trunka vos valandą. Būna, kad tėvus matau dažniau nei Lietuvoje gyvenantys mano brolis ir sesuo“, – atvirauja vyras.

Neseniai Vytautas kartu su žmona įsigijo nuosavą būstą Stokholme. „Nusipirkti butą Švedijoje nėra sunku, sunkiau jį išsinuomoti. Būsto nuoma vyksta maždaug taip: įdedamas skelbimas, gaunama 30-50 užklausų iš norinčiųjų tame bute apsigyventi. Kadangi paklausa tokia didelė, nuomotojai rengia atrankas, vyksta vos ne grožio konkursas. Atvykę apžiūrėti būsto žmonės pasipuošia, kad paliktų kuo geresnį įspūdį, tenka įrodinėti, kad tu esi tinkamiausias kandidatas“, – juokiasi lietuvis.

Dirbdamas statybų versle jis pastebėjo, kad Švedijoje jaučiamas nekilnojamo turto trūkumas. Dėl to nuolat vystomi nauji gyvenamųjų kvartalų projektai, vyksta daug statybų ir darbo šios srities specialistams – į valias.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją