Profesionalų trūksta, tai kam tada mokate?

Rinkoje jau kelerius metus yra galimybė mokytis šio darbo – Vilniuje veikia pirmoji ir vienintelė Lietuvoje mokykla, kurioje ugdomi profesionalūs vestuvių planavimo specialistai. Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, kertinis šios unikalios mokyklos tikslas – būsimiems vestuvių planuotojams įdiegti žinių ir gebėjimų, padėsiančių įkurti sėkmingą vestuvių planavimo verslą, o sužadėtiniams palengvinti kokybiškas paslaugas teikiančių vestuvių planuotojų paiešką, kurie padėtų ir sutaupyti.

„Vestuvių verslo mokykla sukurta siekiant, kad rinkoje atsirastų daugiau tikrų profesionalų, padedančių jaunavedžiams sukurti prasmingą ir nepakartojamas akimirkas dovanosiančią šventę. Mūsų šalyje tai vienintelė vieta, kurioje galima mokytis profesionalaus vestuvių planavimo“, – teigia mokyklos įkūrėja, vestuvių planuotoja, floristė Inga Klimienė, šiame versle dirbanti beveik 15 metų.

Vestuvės

Anot mokyklos įkūrėjos, vestuvės, suplanuotos profesionalo ir mėgėjo, skiriasi kaip diena ir naktis. „Savamokslės planuotojos eksperimentai, neišmanymas, rizika ir klaidos skaudžiai atsiliepia abiem pusėms: ir jaunavedžiams, ir pačiai planuotojai. Negana to, šitaip menkinama vestuvių planuotojo profesijos vertė ir tikroji nauda“, – sako I. Klimienė.

Pasak specialistės, arši konkurencija šiame sektoriuje, sparčiai augantys jaunavedžių poreikiai suponuoja, jog specializuotų žinių ir patirties bagažo neturinčios planuotojos verslas gali žlugti vos startavęs. O blogiausia tai, kad toks žlugimas padaro milžinišką žalą – tiek moralinę, tiek finansinę – jaunavedžiams. Ir nors rinkoje vyrauja platus vestuvių planuotojų pasirinkimas, tikrų profesionalų stokojama.

Neteisingas profesijos suvokimas atbaido jaunavedžius

Dar vienas akstinas, paskatinęs įkurti šią mokyklą, – tarp sužadėtinių įsivyravęs neteisingas vestuvių planuotojo profesijos bei pačios paslaugos teikiamos vertės ir naudų suvokimas. Vestuvių planuotoją savo šventei samdo maždaug tik trečdalis jaunavedžių, kiti planuojasi patys. Taip yra todėl, kad visuomenėje gajus mitas, jog vestuvių planuotojo „etatas“ gerokai padidina šventės biudžetą.

Vestuvės. Foto / Ilja Sivakoff

Vestuvių mokyklos įkūrėja I. Klimienė paneigia šį mitą: „Iš tikrųjų būtent dėl vestuvių planuotojos kompetencijų dažniausiai ir sutaupomi labai dideli pinigai planuojant šventę: pradedant tinkamai pasiūlytais esminiais organizavimo sprendimais, gaunamais bonusais, baigiant galimais biudžeto optimizavimo principais, kurių nežino ir net negali žinoti jaunieji ar praktikos ir žinių neturintys planuotojai. Tikime, jog kuo daugiau į rinką įsilies profesionalių planuotojų, tuo bus didesnė tikimybė keistis šiam pasenusiam bei neteisingam sužadėtinių požiūriui. Negana to, samdydami diplomuotą vestuvių planuotoją sužadėtiniai gali būti tikri, jog svarbiausia jų gyvenimo šventė – patikimose rankose.“

Ne konkurencija, o partnerystė

Paklausta, ar mokinių nelaiko savo konkurentėmis, I. Klimienė patikina, jog tikrai ne: „Anaiptol, man didelė garbė ir dovana perduoti sukauptą didžiulę patirtį naujajai planuotojų kartai bei matyti, kokią naudą šie mokslai duoda mokinėms. Pastebiu, kaip jau pamokų metu kinta jų požiūris į vestuves ir šios šventės organizavimą, kaip keičiasi mąstymas, prisiimamų atsakomybių suvokimas.“

Mokslai pagal patvirtintas programas

Šį pavasarį, kovo mėnesį, Vestuvių verslo mokykloje susirinks jau penkta mokinių grupė. Būsimos vestuvių planuotojos mokysis pagal specialią mokymosi programą, registruotą Švietimo ir mokslo ministerijos suaugusiųjų neformaliojo ugdymo registre, o visas mokymų kursas sudarys apie 70 valandų. Aštuoni savo sričių profesionalai-dėstytojai (vestuvių planuotoja, vedėjai, fotografai, vizažo meistrai ir kt.) perteiks savo žinias ir patarimus būsimoms vestuvių planuotojoms. Mokymo įstaigos baigimą liudija įgytas vestuvių planuotojos kvalifikacijos diplomas. Jei yra poreikis, paskaitas galima klausyti ir nuotoliniu būdu.

Vestuvių planuotojos

Rinkosi tarp vestuvių verslo mokyklos Lietuvoje ir Anglijoje

Didelę vestuvių planuotojos patirtį turinti I. Klimienė tikina besidžiaugianti, jog mokytis ateina tik labai motyvuoti mokiniai. Štai viena iš šią mokyklą baigusių mokinių teigia, jog nutarusi kurti vestuvių planavimo verslą ieškojo informacijos, kur galėtų to mokytis.

Prieš metus Vestuvių verslo mokyklą baigusi ir jau sėkmingai į rinką įsiliejusi mokinė – Ingrida Daukšienė. Moteris mokymosi įstaigą rinkosi iš dviejų variantų: „Svarsčiau, ar mokytis čia, ar Anglijoje įsikūrusioje mokykloje. Visgi įvertinusi mokymo programas, jų panašumus, nusprendžiau, kad kur kas patogiau bus mokytis gimtinėje. Dabar jau sukuosi vestuvių planavimo versle ir iš savo pozicijos galiu pasakyti, kad čia įgytos žinios, ypač gauta praktika, yra neįkainojamas svertas konkurencinėje kovoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)