Problemos sprendimas – darbdavių rankose

Žmogiškųjų išteklių vadove inžinerijos kompanijoje „Axioma Metering“ dirbanti Živilė Vikertienė palyginimui pateikia atvirkštinę situaciją, pavyzdžiui, į biuro administratoriaus pozicijas itin retai kandidatuoja vyrai. Bet ar šių sričių specialistų kompetencijas išties nulemia lytis?

„Specialisto gebėjimus ugdo domėjimasis savo sritimi, užsispyrimas ir ambicija. Tad netikiu, kad egzistuoja vyriškos ar moteriškos profesijos. Visgi visuomenė yra linkusi skatinti lyčiai būdingą veiklą ir vaikų pomėgius – lėlės mergaitėms, mašinėlės berniukams. Tokia įprasta socializacija skatina jaunimą rinktis labiau įprastą karjeros kelią, o kažkam užkerta galimybę užsiimti širdžiai miela veikla“, – teigia Živilė.
Živilė Vikertienė

Anot Ž. Vikertienės, šiandien sparčiai augančios ir specialistų trūkumą neretai jaučiančios inžinerijos kompanijos moterų pritraukimu turėtų rūpintis pačios. „Situacija darbo rinkoje kaip niekad įtempta, trūksta visų sričių specialistų, o ypač inžinerijos ir IT pozicijose. Dirbti šiuo klausimu pirmiausia turi būti suinteresuoti darbdaviai. Pritraukę daugiau merginų į šias sritis, turėtume ir daugiau potencialių kandidatų”.

Išsilavinimas ar patirtis dirbant?

Keisti darbo rinkoje susiklosčiusią situaciją siekia ir moterų persikvalifikavimą į technologijų sektorių skatinanti iniciatyva „Women Go Tech“. Anot programos vadovės Ūlos Pociūtės, informacinių technologijų kryptis pamažu sulaukia didesnio moterų susidomėjimo, tuo tarpu inžinerija pasirenkama retai.

„Viešojoje erdvėje apie perspektyvią IT sritį kalbama išties dažnai, tačiau komunikacijos apie inžinerijos specialistų poreikį trūksta. Be abejo, didžioji dalis inžinerijos srityje siūlomų darbo pozicijų reikalauja atitinkamo išsilavinimo, vadinasi – ir gerokai stipresnio pasiryžimo keisti karjeros kryptį. Tačiau investicija verta visų pastangų – sparčiai auganti inžinerijos specialistų paklausa lemia, kad jie šiandien patenka tarp geriausiai apmokamų darbuotojų Lietuvoje“, – teigia iniciatyvos vadovė.
Ūla Pociūtė

Ū. Pociūtės teigimu, programoje „Women Go Tech“ dalyvaujančių moterų tarpe pastaruoju metu dėmesio sulaukia kokybės inžinerijos kryptis, nereikalaujanti specifinio išsilavinimo, tad persikvalifikuoti tampa paprasčiau.

Žmogiškųjų išteklių specialistė Ž. Vikertienės papildo, kad spręsdamos specialistų trūkumo problemą, inžinerinės kompanijos yra linkusios įdarbinti ir mažiau reikiamų žinių turinčias specialistes bei specialistus, reikiamus įgūdžius suteikdamos darbinės patirties metu.

Inžinierė Simona džiaugiasi savo pasirinkimu

Techninės dokumentacijos inžiniere dirbanti Simona Aušiūraitė pastebi – išgirdę moters karjeros kryptį bei pareigas, aplinkiniai vis dar nustemba, tačiau darbo aplinkoje tokių reakcijų sulaukti netenka.

„Kauno Technologijos Universitete studijavau automatikos ir valdymo specialybę. Nors inžinerijos sritis dėmesį patraukė dar mokykloje, studijų pradžioje ir pati suabejojau, ar ši sritis tikrai tinkama man – moduliai buvo sunkūs, naujos informacijos kiekis didžiulis ir tikrai nesijaučiau savo vėžėse. Tačiau metams bėgant nuomonė pasikeitė ir įsitikinau, kad nesuklydau. Dabar labai džiaugiuosi šiuo pasirinkimu”, – teigia S. Aušiūraitė, kompanijoje „Axioma Metering“ atsakinga už prietaisų techninę dokumentaciją.
Simona Aušiūraitė

Kalbėdama apie savo darbo pobūdį, inžinierė negaili teigiamų atsiliepimų. „Inžinerija yra neišsemiama sritis, nuolatos atsinaujinanti, čia kuriasi naujos technologijos, tad visuomet mokaisi. Šiuo metu pati atnaujinu išmaniųjų skaitiklių technines dokumentacijas, pildau aprašus, techninius pasus ir stengiuosi padaryti kuo aiškesnį aprašą klientui. Kadangi priklausau testuotojų komandai, taip pat mokausi testuoti versijas, kad galėčiau kaip galima daugiau pagelbėti kolegoms”.

Ką su inžinerija kasdien susiduriančios specialistės moterys galėtų patarti dvejojančioms?

S. Aušiūraitė pastebi – svarbu įžvelgti savo stipriąsias savybes: „Šiame darbe ypač reikalingas kruopštumas, susikaupimas ir atsakingumas – o šias savybes moterys tikrai turi! Atkaklus darbas ir geranoriški, visada padedantys kolegos tikrai padės tobulėti ir siekti tikslų“.

Tuo tarpu inžinierių įdarbinimu besirūpinanti Ž. Vikertienė ragina drąsiai imtis dominančios veiklos „Atėjo laikas atkreipti dėmesį į naujos kartos technologijų talentus ir įsitikinti bei įtikinti, kad lyčių lygybė turi egzistuoti visų mūsų labui. Tai reiškia ir daugiau skatinimo ankstyvame amžiuje mergaitėms ir berniukams siekti to, kas jiems natūraliai įdomu. Esame teisingo kelio pradžioje ir tai – kaip niekada iki šiol svarbi kelionė pokyčio link”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)