„Šių darbuotojų visame pasaulyje reikia dvigubai daugiau, nei jų yra dabar“, – pranešime žiniasklaidai sako pasaulinės orlaivių priežiūros, remonto ir kapitalinio remonto paslaugų teikėjos „FL Technics“ vadovas Žilvinas Lapinskas.

Jo teigimu, bendrovė turi devynias lėktuvų priežiūros ir remonto bazes skirtingose šalyse. Iš jų tik Indonezijoje nesusiduriama su darbuotojų trūkumu.

Spręsdama specialistų stygiaus problemą įmonė, kaip ir kitos sektoriaus bendrovės, poreikį stengiasi kompensuoti kviesdama darbuotojus iš užsienio. Jų ypač prireikia sezoninio piko laikotarpiu.


„Tokie migruojantys specialistai dažniausiai būna labai aukštos kvalifikacijos ir su jais sudaromi trumpalaikiai kontraktai. Pavyzdžiui, jie sutinka dirbti tam tikrą laikotarpį, o valandos įkainis gali siekti iki 45 eurų. Sutarčiai pasibaigus, specialistas išvyksta į kitą šalį, nes dėl jų aviacijos sektoriuje konkuruojama ir jie darbo turi visada“, – paaiškino Ž. Lapinskas.
Žilvinas Lapinskas

Tiesa, tai, anot jo, nėra ilgalaikis sprendimas, todėl aviacijos sektoriaus bendrovės ėmė daug investuoti į reikiamų specialistų parengimą. Šiuo keliu pasuko ir bendrovė, kuri jau spėjo parengti apie 200 aviacijos specialistų.

Savo ruožtu įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas gamybos valdymui Juozas Lapeika nurodė, kad į vieno specialisto parengimą, trunkantį nuo 3 iki 4 metų, bendrovė investuoja nuo 15 iki 50 tūkst. eurų.

„Po šio etapo žmonės patys sprendžia, ar nori siekti aukštesnės kvalifikacijos, laikyti konkrečių orlaivių tipų techninės priežiūros egzaminus, arba nusprendžia likti baziniame lygyje, kuriame yra mažiau atsakomybės ir darbas paprastesnis“, – sakė J. Lapeika.

Įgiję pirminį parengimą, nauji specialistai, pasiryžę tapti aukščiausios kvalifikacijos orlaivių specialistais, priklausomai nuo individualių gebėjimų, užtrunka dar kelerius metus. Per juos jie tampa geidžiamiausiais sektoriaus darbuotojais.
Juozas Lapeika

„Aišku, reikia suprasti, kad jie taip vertinami ir jiems tiek mokama ne tik dėl specialistų stygiaus. Aukščiausios kvalifikacijos orlaivių technikų darbas pasižymi dideliu asmeninės atsakomybės lygiu. Tarsi chirurgų. Būtent jie užtikrina, kad lėktuvai veiktų skandžiai ir saugiai skraidintų žmones“, – pabrėžė Ž. Lapinskas.

Jo teigimu, nepabūgusieji atsakomybės ir nepatingėję mokytis turi galimybę susikurti puikų gyvenimą, kurio pavydėti gali daugelis.

„Mano supratimu, tai idealus variantas jaunimui, kuris šiais laikais nori daug keliauti, neprisirišti prie vienos gyvenamosios vietos ir kartu daug uždirbti. Anksčiau norintieji dirbti tokį darbą turėdavo patys susimokėti už mokslus ir įgūdžių tobulinimą, todėl šios industrijos veteranai dabar negali patikėti, kokio gerumo sąlygos atsirado būsimiems aviacijos specialistams“, – tvirtino bendrovės generalinis direktorius.

Sužinoti daugiau apie karjeros perspektyvas aviacijos sektoriuje bus galima jau kovo 30–31 dienomis LITEXPO vyksiančioje parodoje „Karjera & studijos“. Jos lankytojai bus kviečiami apsilankyti karjeros planavimo mugėje „Karjeros dienos“, kurioje susidomėjusiųjų lauks ir bendrovės atstovai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją