Pastaraisiais metais dažnai kalbama apie įvairias perspektyvias specialybes ir novatoriškas studijų programas, tačiau retai užsimenama apie nuolat reikalingus apskaitos specialistus. Studijų programų vadovai pastebi, kad nors apskaitos ekspertų poreikis didžiulis, stojančiųjų atsiranda vis mažiau.

Plačiau apie studijas, karjeros galimybes ir apskaitos specialistų darbo specifiką pranešime spaudai pasakoja Vilniaus kolegijos ekonomikos fakulteto alumnas, audito, apskaitos, mokesčių, teisės ir finansinių konsultacijų įmonės „Grant Thornton Baltic“ partneris Sergejus Abakumovas.

Apskaitos specialistas būtinas kiekvienai įmonei

Šie specialistai įmonėse atlieka daugybę svarbių funkcijų: organizuoja ir įgyvendina kasdieninius įmonės apskaitos darbus, rūpinasi darbo užmokesčiu, analizuoja finansinius duomenis, vadovams pateikia savas įžvalgas, prognozes ir sudaro planus, kuriais remiantis įmonė gali planuoti tolimesnius žingsnius, sėkmingai gyvuoti bei plėstis.

Vis dėlto, pastaraisiais metais susiduriama su apskaitos specialistų trūkumu. Dėl tokios tendencijos vis daugiau įmonių negali efektyviai planuoti savo biudžeto, laiku apskaičiuoti darbuotojų atlyginimų ar numatyti ateityje tykančių finansinių iššūkių ir pavojų.

„Apskaitininkų trūkumo pasekmes išskirčiau tiek kokybines, tiek kiekybines. Rinkoje ne tik trūksta kompetentingų specialistų, prastėja apskaitos informacijos kokybė, tačiau tuo pačiu auga specialistų darbo įkainiai,“ – pasakoja S. Abakumovas.

Vilniaus kolegijos ekonomikos fakulteto atstovė Aušra Liučvaitienė taip pat pastebi, kad apskaitos specialistų trūkumas toks didelis, jog į Vilniaus kolegiją dažnai kreipiasi įmonės, siūlydamos darbą būsimiesiems, dar studijų programos nebaigusiems specialistams.

„Neatsiginame įmonių, kurios mūsų prašo: „duokite mums specialistų“, o mes neturime ką pasiūlyti,“ – stebisi ekonomikos fakulteto atstovė ir pabrėžia, kad net 70 proc. apskaitos programos studentų paskutiniaisiais studijų metais pakviečiami dirbti įmonėse, kuriose studijų metu atliko praktiką.

Sergejus Abakumovas pabrėžia ir dar vieną specialybės aktualumą patvirtinantį aspektą: karas Ukrainoje parodė, kad savo veiklos apskaitos ekspertai negali stabdyti ir yra reikalingi net ir susiklosčius ekstremalioms situacijoms. „Apskaitos specialistai visada buvo ir bus reikalingi. Tai rodo net įvykiai Ukrainoje – apskaitos darbuotojai dirba ir tęsia savo funkcijas net karo metu. Įmonės vadovybei finansines operacijas reikia atlikti čia ir dabar, nes norint užtikrinti kokybišką įmonės funkcionavimą neretai tenka priimti skubius sprendimus bei stebėti realią situaciją. Tai mums patvirtina ir kasdien dirbantys tarptautinio tinklo kolegos,“ – teigia S. Abakumovas.

Klaidingi įsitikinimai atbaido stojančiuosius

Apie apskaitos specialistų darbą sklando daugybė mitų. Vienas jų – apskaitininko darbas nuobodus ir monotoniškas.

Neretai manoma, kad įmonės finansus tvarkantis žmogus dienų dienas sėdi apsikrovęs dokumentais ir monotoniškai kompiuteryje suvedinėja skaičius ir formules. Tačiau S. Abakumovas skuba šį mitą paneigti: „Apskaitos specialisto profesija per pastaruosius metus smarkiai evoliucionavo. Per 13 metų man dirbant šioje srityje, nuo rankinio operacijų registravimo apskaitos programose perėjome prie dokumentų skanavimo išmaniuoju telefonu ir įkėlimo į apskaitos sistemą. Matydamas ir valdydamas didelius įmonės duomenų kiekius, finansų specialistas tampa vienu iš svarbiausių žmonių organizacijoje, nuo kurio tinkamų sprendimų ir išsakytos nuomonės priklauso strateginių įmonės tikslų įgyvendinimas.“

Išmaniosioms technologijoms vis sparčiau žengiant į priekį sklando ir kitas mitas – apskaitos specialistų darbą perims robotai ir programos, todėl ateityje šios profesijos atstovų nebereikės. Vis dėlto, viskas yra kiek kitaip.

„Pirmiausia, reikėtų išsiaiškinti, kas yra robotizavimo procesai ir ką jie sprendžia. Tokie robotai ir programos išties gali atlikti didelį pasikartojančių operacijų skaičių ir tai palengvina darbą. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad verslų, kuriuose yra šimtai ar tūkstančiai analogiškų operacijų – vienetai“, – teigia pašnekovas ir akcentuoja, kad verslo rinka yra dinaminė, nuolat diegianti naujus sprendimus ir tam, kad robotizavimo procesai veiktų efektyviai, verslas turi būti nuolatos adaptuojamas, o tai ypač brangu.

Dėl šios priežasties, robotai gali padėti organizacijoms išspręsti pasikartojančio techninio darbo klausimus ir sumažinti reikiamo laiko toms operacijos atlikti apimtis, tačiau dabartinėje rinkoje, pasikartojančių operacijų yra tik tam tikrų sričių įmonėse.

„Tai parodo, kad robotizavimo sprendimai ne keičia, o padeda apskaitoms specialistams skirti savo brangų laiką ne techniniam darbui, o analitiniam – robotas suveda įrašus, o apskaitos specialistas patikrina ir daro sprendimus“, – sako apskaitos projektų vadovas.

Apskaitininko specialybė – šiuolaikiniam žmogui

Apskaitos specialisto studijas vertėtų rinktis tiems, kurie mėgsta inovacijas, puikiai jaučiasi naudodamiesi informacinėmis technologijomis, pasižymi pastabumu bei tikisi gauti konkurencingą atlyginimą.

Pasirinkus šią profesiją, karjeros galimybių – visas spektras. Nuo asistento iki finansų direktoriaus. Tik svarbu nepamiršti vieno itin svarbaus elemento – savaime tai neįvyksta. Reikia investuoti į save, gilinti žinias bei plėsti kompetencijas.

S. Abakumovas tikina, kad šioje profesijoje yra pakankamai platūs atlyginimo rėžiai. Asistentų ir pradedančiųjų pirmaisiais darbo metais atlyginimai svyruojantys, tuo tarpu ekspertų, vykdančių aukštos kvalifikacijos reikalaujančias apskaitos funkcijas, įskaitant konsolidavimą, valdymo ataskaitų paruošimą, mokestinę apskaita bei IT sprendimų integraciją – atlyginimai rinkoje prasideda nuo 3000 eurų. Kadangi specialistų trūksta, atlyginimų kilimas numatomas ir ateityje.

Be karjeros galimybių ir konkurencingo darbo užmokesčio, dažnas tikisi ir savirealizacijos galimybių, lankstaus darbo grafiko bei galimybės dirbti iš namų. „Šiais laikais apskaitos specialisto darbas, naudojant skaitmeninius įrankius ir programas, yra puiki savirealizacijos sritis su finansų pakraipa. Lankstus grafikas – jau realybė, dirbti galima iš bet kurio pasaulio kampelio, svarbiausia turėti kompiuterį ir interneto ryšį,“ – sako pašnekovas.

Norintiems iššūkių, naujovių bei malonios darbo aplinkos, darbo vietos patariama žvalgytis privataus verslo įmonėse. Be to, technologinės naujovės greičiau pasiekia būtent privatų sektorių, o darbuotojams skatinti čia taikomos ir papildomos motyvacinės programos. Pavyzdžiui, audito ir apskaitos įmonės, paslaugų centrai, finansinių technologijų bendrovės taiko plačias motyvacines programas ir darbuotojas prie pagrindinio atlyginimo gali tikėtis sveikatos draudimo bei galimybės dirbti su pažangiausiomis programomis.

Studijuoti kviečia Vilniaus kolegija

Jeigu esate itin pastabus detalėms, draugaujate su skaičiais ir technologijomis bei norite darbuotis, kad ir šiltuose kraštuose po palme, Vilniaus kolegijos ekonomikos fakultetas kviečia studijuoti apskaitos specialistų studijų programoje.

Įgiję apskaitos specialisto profesinio bakalauro laipsnį turėsite galimybę dirbti įvairių įmonių, įstaigų ir organizacijų apskaitos tarnybose apskaitos specialistais, auditoriaus padėjėjais, steigti apskaitos paslaugų įmones bei teikti apskaitos tvarkymo paslaugas kitose srityse.

Apskaitos absolventė Reda Štramaitienė dalijasi savo patirtimi: „Jau dvyliktoje klasėje tvirtai žinojau kuo noriu būti ir kokį darbą dirbti. Skaičiai traukė mane nuo mažens. Visada pasižymėjau kruopštumu, atsakingumu, todėl nedvejojau pasirinkdama apskaitos specialistės profesiją. Studijuoti nebuvo lengva, bet įgytos žinios šiandien labai padeda dirbant. Galiu pasidžiaugti, kad studijos Vilniaus kolegijoje man suteikė daug teorinių ir praktinių žinių ir paliko labai šiltus prisiminimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)