Kokią ateitį jiems prognozuoja vizionieriai? Kokių įgūdžių reikės ateities darbams? Kokias pasaulines problemas spręs mūsų vaikai? Ir, galiausiai, kuo jie dirbs 2030–aisiais? Įdomu tai, kad šalia būtinųjų įgūdžių, tokių kaip kūrybingumas, kritinis mąstymas, kompleksinis problemų sprendimas, STEM (science, technology, engineering ir maths), manoma, 2030–aisiais bus itin svarbūs šie: protinis elastingumas (Mental Elasticity), žmogiškumas, tarpdisciplininės žinios ir SMAC (social, mobile, analytics ir cloud).

Moksleivių profesinio orientavimo projektas „būsiu_“ kviečia į pažintį su pirmosiomis 10 profesijų, kurios, manoma, bus ypač perspektyvios 2030–aisiais ir joms labiausiai reikės protinio elastingumo, žmogiškumo, tarpdisciplininių žinių, STEM ir SMAC įgūdžių:

Atliekų inžinierius/inžinierė (Trash Engineer) – specialistai, kuriems bus patikėta spręsti globalią atliekų problemą atrandant naujų atliekų panaudojimo būdų. Gali būti, kad jie statys pastatus, ties kelius iš atliekų, ar iš jų kurs kurą naujausioms transporto priemonėms. Svarbiausia jų misija – mažinti taršą planetoje ir stabdyti klimato kaitą.

Alternatyviosios energijos konsultantas/konsultantė (Alternative Energy Consultant) – specialistai, kurie kiekvienai vietai (miestui, kaimui, šaliai, regionui ar bendruomenei) pritaikys efektyviausią tvarios energijos šaltinį, įdarbindami vėją, vandenį ir saulę, o ne iškastinį kurą. Alternatyviosios energijos konsultantų viena iš prioritetinių sričių – bendradarbiaujant su mokslininkais ir inžinieriais atrasti naujų tvarios energijos šaltinių.

Žemės drebėjimų prognozuotojas/prognozuotoja (Earthquake Forecaster) – manoma, kad tai bus ypač gerai apmokamas darbas, nes žemės drebėjimų vis daugės ir juos numatyti iš anksto bus gyvybiškai svarbu. Galima sakyti, kad geriausias jų draugas ir nuolatinis palydovas bus Žemės branduolys.

Medicinos slaugas/slaugė (Medical Mentor) – kai robotai diagnozuos ligas ir operuos pacientus, šių specialistų pagrindinis darbas bus užtikrinti, kad pacientai tinkamai laikosi dienos režimo, mitybos, vaistų vartojimo taisyklių, nekenkia sau ir siekia pasveikti. Planuojama, kad dar tolimesnėje ateityje ši profesija bus dar aktualesnė ir populiaresnė, nes transformuosis į Žmogaus gyvenimo trukmės prailginimo mentorius, kurio pagrindiniai tikslai: itin aktyvi ligų prevencija nuo embriono stadijos iki itin ilgos senatvės – susidėvėjusių kūno dalių/organų atnaujinimo/keitimo planavimo ir priežiūros, kad žmogus gyventų pilnavertį gyvenimą maksimaliai ilgai.

Organų/kūno dalių kūrėjas/kūrėja (Organ/Body Part Creator) – taip, supratote teisingai, šie specialistai iš mūsų kamieninių ląstelių kurs mums kūno dalis ir organus, skirtus persodinimui; taip pat nemaža dalis organų ir kūno dalių bus spausdinami 3D spausdintuvais – tiek pakeitimui susidėvėjusių ar prarastų kūno dalių, tiek problemos/ligos/įgimtos ar įgytos ydos išsiaiškinimui kaip prototipas – prieš atliekant sudėtingą operaciją.

Atminties chirurgas/chirurgė (Memory Surgeon) – norite pamiršti blogą patirtį? Štai ir sprendimas! Jūsų pačių vaikai galės jums padėti, išoperuodami iš atminties psichologinę traumą sukėlusius įvykius, smurtinį elgesį, sudėtingą ligą ar kitus negatyvius prisiminimus, kurie turi įtakos jūsų poelgiams šiandien ir turės ateityje. Ši profesija, neabejotinai, atsidurs didžiuliame etikos sargų akiratyje.

Asmeninio našumo specialistas/specialistė (Personal Productivity Person) – jų darbas apims tokias sritis, kaip psichologija, sociologija, komunikacija ir net medijos. Asmeninio našumo specialisto tikslas – maksimalus žmogaus protinių galių įdarbinimas, atmetant bet kokį aplinkos „triukšmą“ ar bevertę informaciją.

Asmeninių/buitinių išmaniųjų įrenginių saugos specialistas/specialistė (Personal Internet of Things (IoT) Security Repair Person) – tai specialistai, kurie rūpinsis robotais / dirbtiniu intelektu jūsų namuose, nes „hakeriams“ gali būti labai smagu įsilaužti į jūsų išmanųjį kavos aparatą ar būsto apšvietimo sistemą, įjunginėti/išjunginėti šviesą kas penkias minutes ir gaminti kavą 24/7.

Karantino specialistas/specialistė (Quarantine enforcer) – tai apsaugos specialistas, kurio pagrindinis darbas – visuomenės apsauga nuo masinio naikinimo biologinių ginklų, kurie apima ligas sukeliančius organizmus, bakterijas, virusus ir toksinus, aptinkamus gamtoje, ar jų genetinėmis priemonėmis modifikuotus analogus, įgijusius didesnę biologinio poveikio galią.

Komercinių skrydžių į kosmosą pilotas/pilotė (Commercial Space Pilot) – tai jau nieko nebestebinanti ateities profesija, nes Elono Musko ir Ričardo Bransono lenktynės dėl skrydžių į Marsą bekelia vos 2 klausimus: kuris pirmas? ir kada?. JAE paskelbė, kad 2117–aisiais Marse jau šurmuliuos Vilniaus dydžio miestas su 600 tūkstančių gyventojų. Tik įsivaizduokite, kiek gali reikėti komercinių skrydžių pilotų – logistų, kurie nugabens į Marsą visą reikalingą įrangą ir medžiagas.