Jeigu lygintumėmės su ekonomiškai stipresnėmis Vakarų šalimis, tai Lietuvoje finansų konsultanto profesija atsirado visai neseniai – tik nepilnai prieš 20 metų. Tai visiškas analogas Vakarų pasaulyje esantiems finansų konsultantams, tik ten ši specialybė egzistuoja šimtą ir daugiau metų. Na, o ekonomiškai stipriose šalyse dar išsiskiria tuo, kad iš jos ateinanti informacija beveik visada priimama ne kaip rekomenduotina, o kaip būtina. Panašiai, kaip bankas – eini ir naudojiesi paslaugomis, nes to reikia.
R.Medvedeva

O kokiais atvejais konkrečiai kyla poreikis kreiptis pagalbos į finansų konsultantą ir kodėl einant metams jis mūsų šalyje tampa taip pat vis labiau svarbus bei naudingas? Štai keletas svarių argumentų.

Pirma, jis labai gerai padeda norint gauti patikimą informaciją apie asmeninių finansų valdymą bei priimti su jais susijusius, užtikrintus ir didelę grąžą ateityje atnešiančius sprendimus.

Pavyzdžiui, Lietuvoje vos tik pradėjęs dirbti žmogus yra automatiškai įtraukiamas į 2 pensijų kaupimo pakopą ir jis per tam tikrą periodą gali nuspręsti – nori to ar ne? Vėliau atsiranda pirmieji finansiniai įsipareigojimai, paskolos nekilnojamajam bei kitam turtui, šeima, vaikai. O kartu su pirmaisiais ar vėliau ateinančiais įsipareigojimais – ir suvokimas, kad už save reikia prisiimti 100 proc. atsakomybę, nes juk nelaimės atveju nėra gerai būti kažkam našta.

Deja, toli gražu ne kiekvienas turime laiko, noro ar tuo labiau gebėjimų gilintis į visus finansinius niuansus, kad jie mums atneštų mažiau nuostolių, o daugiau naudos. Tad finansų konsultanto, su kuriuo visada galima pasikalbėti pagalba tokiais atvejais yra tarsi cukrus, kuris gerokai pagardina šiek tiek kartoką arbatą.

Antra, finansų konsultantas tampa itin svarbus, kai žmogus jau po truputį išmoksta kaupti, tačiau nori tam tikrą savo santaupų kiekį sėkmingiau investuoti, nes suvokia, kokia investavimo ir ypač gerai apgalvoto svarba yra ateičiai.

O kas jei nori, bet nieko neišmanai? Arba domiesi, bet nori, kad viskas vyktų daug užtikrinčiau? Kilus tokiems klausimams pagalbos ranką geriausiai ištiesti ir gali būtent tas, kuris nuolat gilinasi į tendencijas, geriausius ir blogiausius pavyzdžius, naujoves finansų srityje. Tai yra finansų konsultanto kasdienybė.

Trečias ir labai svarbus aspektas, kuriame išryškėja finansų konsultanto svarba yra periodiškas situacijos sekimas bei informacijos atnaujinimas. Tą, deja, pamiršta padaryti labai daug žmonių. O juk nė vienas iš mūsų bėgant metams nepasiliekame toje pačioje padėtyje - ir finansinėje, ir šeimyninėje. Jos, daugiau ar mažiau, greičiau ar lėčiau, tačiau keičiasi pas visus.

Finansiniai įsipareigojimai (paskolų, draudimo ir pan. sutartys) ir jų sąlygos negali nuolatos „gulėti stalčiuje“, kadangi kintant gyvenimui, keičiasi ir su tuo susijusios rizikos bei kiti panašūs dalykai. Tai reiškia, kad tik prižiūrimos ir besikeičiančiam gyvenimui pritaikomos sutartys atneša didžiausią naudą. Tad finansų konsultantas yra tas, kuris esant reikalui visada pasiruošęs padėti, priminti ir patarti, kaip visus finansinius įsipareigojimus geriausiai pritaikyti prie besikeičiančios aplinkos.

Ir jeigu tokie aspektai vis tiek neleidžia tikėti tokios specialybės profesionalumu, tai privalote žinoti vieną, labai svarbų faktą – su laiku tokios srities atstovų kvalifikacija tik didės. Kodėl? Nes auga ir tokiam darbui būtini reikalavimai.

Finansinių konsultacijų kompanijos vis geriau moka prisitaikyti prie kintančios aplinkos ir su laiku tapo žymiai išrankesnės. Išrankumas pasireiškia tuo, jog jos į darbą priiminėja kur kas daugiau kriterijų nei anksčiau turinčius atitikti asmenis. Be to, net ir asmeniui pradėjus dirbti finansų konsultantu, nebūtinai šios profesijos atstovu jis išbus metų metus, kadangi kasmet privaloma laikyti kvalifikacijos patikrinimo testą ir jo neišlaikius bendradarbiavimas nebetesiamas.

Finansų konsultantu dabar tapti kur kas sunkiau dėl to, jog kontroliuojančios institucijos kiekvienais metais griežtina reikalavimus. Pavyzdžiui, dabar norint dirbti finansų konsultantu privaloma turėti neteistumo pažymą, ko visiškai nereikėjo prieš dešimtmetį. Taip pat, tokio darbo neleidžiama dirbti ir bet kokių skolų turinčiam asmeniui į ką anksčiau ne itin buvo kreipiamas dėmesys.

Ar tai, kad reikalavimai auga, iš tikrųjų leis labiau pasitikėti finansų konsultantu ir apskritai jo svarba? Iš dalies taip. Bet esminis faktorius, kuris su laiku leis dar daugiau kalbėti apie tokios profesijos būtinybę yra suvokimas, kiek ir kokios naudos jis gali suteikti kiekvienam finansus sėkmingai valdyti norinčiam asmeniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)