Planus pakeitė negauta viza

Prieš grįždama į Lietuvą, J. Jurginytė kurį laiką gyveno ir dirbo Dubajuje, kur šalia samdomo darbo pradėjo mentorės bei karjeros konsultantės veiklas.

„Jungtiniuose Arabų Emyratuose dirbau klientų ir verslo departamento vadove paslaugų sektoriuje ir pradėjau konsultuoti žmones karjeros klausimais. Vis tik nutiko taip, jog po kurio laiko mano darbdavys nebegalėjo išpildyti mūsų susitarimo sąlygų, todėl negavau darbo vizos tolimesniam gyvenimui JAE. Tuomet ir nusprendžiau bent trumpam grįžti į Lietuvą, tik tas „trumpas“ grįžimas užsitęsė – čia gyvenu jau šešerius metus ir išsikelti neplanuoju“, – pasakoja J. Jurginytė.

Anot moters, Lietuva yra puiki vieta verslui vystyti ir karjerai kurti. Tą po įdomaus gyvenimo užsienyje suprato ne tik ji pati, bet ir jos konsultuojami klientai.
„Užsienyje gyvenantys lietuviai po truputį įvertina mūsų šalyje greitai augančią gyvenimo kokybę, socialines garantijas, saugumą ir kitus svarbius aspektus. Be to, užsienyje gyvenančių žmonių akimis esame toli nuo Nepriklausomybės paskelbimo nužingsniavusi šalis, kuri jau dabar gali didžiuotis aukštais pasiekimais inovacijų ir verslo srityse. Visa tai skatina juos galvoti apie grįžimą į Lietuvą“, – pasakoja J. Jurginytė.

Iš asmeninės patirties gimė ir verslas

Grįžusi į Lietuvą J. Jurginytė nusprendė tęsti veiklą žmonių ugdymo srityje – teikti karjeros ir koučingo konsultacijas, būti mentore. Bendraujant su klientais moteriai gimė idėja dalintis savo pačios sukaupta patirtimi ir padėti tautiečiams iš užsienio grįžti į Lietuvą bei čia iš naujo įsitvirtinti.

Šiandien J. Jurginytė užsienyje gyvenantiems lietuviams padeda pritaikyti jų turimas kompetencijas Lietuvos darbo rinkoje, pozicionuoti ir pristatyti save darbo pokalbiuose ar ieškant galimybių verslui.

Vis tik karjeros mentorė pabrėžia, kad didžiausi sunkumai ne visada slypi formalumuose: „Svarbu suprasti, kad stiprūs profesionalai ir savo srities ekspertai į darbo rinką vienaip ar kitaip ilgainiui įsilietų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Bet neretai nuo grįžimo juos stabdo emociniai sunkumai, pavyzdžiui, sutrūkinėjęs ar visiškai išnykęs socialinis ratas, aplinkinių nuomonės ar žmogiškas nerimas dėl neužtikrintos ateities.“
Anot J. Jurginytės, dėl grįžimo į Lietuva nerimaujantiems žmonėms baimę dėl integracijos geriausiai padeda suvaldyti ne didesnis informacijos kiekis, bet greta esantis mentorius.

„Per savo profesinę patirtį jau spėjau įsitikinti, kad reemigrantams trūksta ne informacijos, bet palaikymo. Jiems svarbu, kad šalia būtų žmogus, kuris gali padrąsinti, paskatinti, padėti į šalį nuvyti ne visada racionalius nuogąstavimus. Čia ir atsiskleidžia mentoriaus nauda“, – sako J. Jurginytė.

Dėl šios priežasties, moteris pradėjo teikti konsultacijas nemokamoje mentorystės platformoje „idialogue“.

„Tokia patirtis ne tik padeda kitiems, bet praturtina ir mane pačią. Žinodama, kad kitiems padedu sugrįžti į tėvynę jaučiu prasmę savo darbe – tai ir tampa pagrindine motyvacija“, – sako J. Jurginytė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją