Greito tempo reikalaujanti ir įtraukianti verslo analitikų darbo aplinka pasižymi ne tik didele įvairove, bet ir įdomiomis kasdienėmis užduotimis. Vis dėlto apie šią kūrybišką IT profesiją žino nedaugelis. Ką veikia verslo analitikas kasdieniniame darbe ir kokių kompetencijų reikia, norint juo tapti? Įžvalgomis apie profesinius ypatumus dalijosi L. Bisikirskienė.
Lina Bisikirskienė

– Kodėl nusprendėte pasirinkti būtent IT verslo analitikos profesinę kryptį?

– IT verslo analitikos sritį pasirinkau dar tada, kai universiteto antrajame kurse išklausiau prof. Rimanto Butlerio studijų programos pristatymą. Darbas su verslo klientais, jų reikalavimų analizė, tuo metu ir projektavimas man atrodė tai, kas man tiktų labiausiai. Įgijusi bakalauro laipsnį, nusprendžiau ir toliau tobulėti šioje srityje, tad vėliau baigiau ir magistro, ir doktorantūros studijas. Nuo to laiko universitetas, akademinė aplinka man išliko labai artima. Tai padeda ne tik jausti akademinį pulsą, bet ir prisidėti ugdant jaunus žmones. Džiugu, kai gali geriau suprasti jų lūkesčius, jiems parodyti ir perteikti tai, kaip mes įgyvendiname tikrus projektus ir sukuriame prasmingus IT produktus.

– Verslo analitikų paklausa IT sektoriuje nors ir sparčiai auga, tačiau tai yra ganėtinai nauja profesinė sritis. Ką jums konkrečiai reikia daryti kasdieniame darbe?

– Ilgą laiką savo karjeroje dirbau produktinėje kompanijoje Kaune, kurioje produkto vadovo pozicija leido prisiimti įvairias atsakomybes – reikalaujančias tiek technologinių žinių, tiek jų efektyvaus taikymo produkto vystyme. Ateinant dirbti į „Devbridge“ pagrindinis postūmis buvo išbandyti jėgas projektinėje kompanijoje. Dirbant prie didelių projektų savo turimas žinias, įgytas kompetencijas čia galiu įvairiapusiškai pritaikyti. Šiuo metu mano darbo laikas yra skiriamas tiek darbui su komanda, tiek ir su klientais. Tai puikiai vienas kitą papildantys deriniai – dirbant su komanda sugeneruoji daug naujų idėjų, atrandi naujas sritis – daug mokaisi, o dirbant prie projektų ir su klientais – daugiau dėmesio skiri detalėms, matai kaip gimsta rezultatas, padedi komandai išspręsti iškilusius klausimus. Tikriausiai, kaip ir kiekvienam žmogui darbe, man taip pat yra labai svarbu jaustis reikalingai bei naudingai.

– Kaip atrodo eilinė darbo diena, dirbant būtent šioje pozicijoje IT įmonėje?

– Verslo analitiko pozicija yra labai spalvinga ir įvairiapusė. Visada turime labai daug laisvės nuspręsti, kaip susidėlioti kasdieninius darbus. Dažniausiai mūsų darbą sudaro dvi sudedamosios dalys: komunikacija ir reikalavimų analizė. Komunikacija apima tiek bendravimą su klientais, jų reikalavimų surinkimą, įvairaus pobūdžio diskusijas (tai gali būti projekto inicijavimo etapas, tiek projekto vykdymas), tiek ir darbą su programuotojų komanda – „Agile“ ceremonijos, įvairūs su projekto reikalavimais susiję klausimai, tiek bendradarbiavimas su projekto vadovu bei dizaineriu Amerikoje. Reikalavimų analizė, jų detalizavimas ir „suguldymas“ į užduočių sąrašą (angl. backlog‘ą) yra antroji bei sudedamoji darbo dalis, reikalaujanti susikaupimo.

– Įmonėje vadovaujate verslo analitikų komandai. Kokias užduotis tenka atlikti jūsų komandai? Kas jus vienija darbe?

– Verslo analitiko pozicija yra unikali tuo, kad labai daug dėmesio skiriame tiek žmogaus socialiniams įgūdžiams, tiek ir technologinėms žinioms. Tuo pačiu ir technologinės žinios būna labai įvairios – pradedant UI/UX, ir baigiant duomenų analitika. Taigi verslo analitikai mano komandoje yra susibūrę iš pačių įvairiausių sričių. Tikrai ne visi turi IT išsilavinimą ir tai yra ne spraga, o kaip tik pliusas, kuris padeda įvairius iššūkius spręsti kūrybiškais metodais.

Dalykų, kurie mus vienija, yra labai daug – pradedant nuo to, kokias atsakomybes verslo analitikas turi projekte (tiek atsakomybė, įsigilinimas į detales, darbas su klientu ir jo reikalavimais), taip pat ir tai, kaip kiekvienas komandos narys ieško sprendimų įvairiose situacijose – susitelkia į tikslą, ieško įvairių sprendimų, atvirai komunikuoja. Dažniausiai verslo analitikai įmonėje dirba prie vieno projekto, tad darbas komandoje leidžia ne tik pasidalyti turimomis žiniomis, bet ir tuo pačiu metu rasti atsakymus į iškilusius klausimus.

– Verslo analitikui tenkančių atsakomybių laukas yra labai platus. Kaip pavyksta išlaikyti ir nevaržomą laisvę, ir griežtą discipliną darbe?

– Kiekvienas iš mūsų į kiekvieną naują projektą atsinešame savo patirtį ir sukauptas žinias, kiekvieno organizacijos nario pozicija yra labai svarbi. Norėdami, kad ta svarba nenublanktų prieš kitus, daug dėmesio skiriame drauge susėsti ir susitarti ką mes darome, ką norime pasiekti, kaip norime pasiskirstyti darbus, kur ir kieno yra atsakomybės bei funkcijos. Nors projektai būna skirtingi, klientai atsineša savo lūkesčius, bet šis darbų pasiskirstymas komandoje leidžia projekto žmonėms susidėlioti tokią poziciją, kurioje jie jaučiasi patogiai, žino kur ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus.

Šis etapas yra labai svarbus verslo analitiko pozicijai, nes tai tarpinė grandinė tarp kliento ir inžinierių komandos. Mūsų rolę, kaip kartą sakė vienas kolega, galime vadinti „informacijos radiatoriumi“, spinduliuojančiu ją į visas puses. Dėl šios priežasties pozicijos indėlis projekte visada padeda užtikrinti sklandesnį darbą, greičiau išspręsti visus klausimus bei sėkmingą tolesnių darbų planavimą.

– Kokių įgūdžių ir kompetencijų reikia norint tapti IT srities verslo analitiku?

– Pirmas klausimas, kurį išgirstame pokalbiuose su kandidatais, „ar yra reikalingas IT išsilavinimas?“. Taip pat dažnai klausia ir dėl techninių žinių ir kompetencijų – ar tai yra būtina. Teiraujasi, ar reikės daug bendrauti su programuotojais.

Mes į šiuos klausimus pasižiūrime iš visai kitos pusės – ar tau patinka bendrauti? Ar tau patinka dalytis informacija su kitais – tiek ją susirinkti, tiek ir perduoti? Ar patinka situacijos ar klientų reikalavimai, kurie nėra iki galo aiškūs, tačiau palieka daug laisvės savarankiškoms paieškoms, naujų idėjų generavimui? O galbūt priešingai – patinka, kai reikia tiksliai sekti nurodymus ar laikytis tam tikrų standartų? Taigi, kaip ir bet kurioje kitoje pozicijoje, taip ir verslo analitiko profesijoje, yra sąrašas reikalavimų ar savybių, kurios yra būtinos, ir kurios yra papildančios.

Mūsų darbe yra būtinos tokios kompetencijos, kaip komunikabilumas, atsakomybės priėmimas, dėmesys detalėms, mokėjimas įsiklausyti ir išklausyti. Papildančios – lankstumas, gebėjimas išgirsti kito nuomonę ir pasiūlymus, rizikų identifikavimas ir valdymas. Šie įgūdžiai ne tik padeda siekti tikslo, bet ir leidžia susikurti tokią darbo aplinką, kurioje malonu dirbti.

– Kiek įmonėje iš viso dirba verslo analitikų ir kokius pokyčius jau pavyko įgyvendinti organizacijoje?

– Verslo analitiko pozicijos startas nebuvo staigus. Pirmasis kolega į šią poziciją buvo pasamdytas vos prieš trejus metus. Tačiau šiandien viskas įsivažiuoja neįtikėtinu tempu, laukiame kada galėsime pasveikinti 30–tąjį verslo analitikę ar analitiką mūsų kompanijoje. Norime, kad kiekvienas mūsų projektas turėtų po vieną verslo analitiką komandoje. Tad bendruomenė auga labai greitai, o programuotojų komandos jau neįsivaizduoja savo darbo be šios pozicijos kolegos. Nepriklausomai nuo to, ar projektai yra skirtingi, dažniausiai darbo principai, iššūkiai juose yra labai panašūs – o tai tampa puikiomis temomis pokalbiams neformalioje aplinkoje ar mūsų bendruomenės susitikimuose. Tikriausiai ne paslaptis, kad verslo analitikai prie kavos temų tikrai neieško – tai milijonas istorijų, kuriomis smagu pasidalyti.

– Kaip manote, kokios perspektyvos laukia šios profesijos atstovų ateityje?

– Kiekvienas iš mūsų prisijungdami prie naujos įmonės ar įgyvendindami projektą atsinešame labai daug žinių, bet tuo pačiu ir labai daug išmokstame. Tiek technologinės žinios, tiek ugdomi socialiniai įgūdžiai užtikrina puikias galimybes dirbti prie įvairiausių projektų. Tai nėra siauros paskirties ar itin nišinės žinios – jos puikiai gali būti pritaikytos įvairiose srityse.

Kadangi IT sektorius auga beprotišku tempu, projektai darosi vis sudėtingesni, tuo pačiu atsiranda natūralus poreikis samdyti vis daugiau tokių specialistų, siekiant suvaldyti kompleksinius IT projektus. Verslo analitikas ir yra tas žmogus, kuris gali sėkmingai prisidėti prie projekto valdymo bei įgyvendinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)