Tebevyrauja požiūris, kad palaikyti švarą biuruose ir kitose administracinėse patalpose gali kone bet kas. Tačiau komercinių patalpų švara ir higiena besirūpinančios įmonės „North Clarity“ ekspertas Gediminas Viselga sako, kad tam reikia specifinių žinių ir gebėjimų, o darbuotojų gerove bei savo įvaizdžiu besirūpinančios kompanijos biurų švarai ir higienai turėtų taikyti aukštesnius standartus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Komercinių patalpų valymo srityje dirbate jau ne vienerius metus. Kaip vertinate biurų valymo kultūrą Lietuvoje?

– Deja, tačiau tenka pripažinti, kad vakarietiški standartai – dar tolokai. Ilgą laiką profesionalių valymo paslaugų kultūra Lietuvoje praktiškai neegzistavo. Ji pradeda kurtis tik dabar. Daug įmonių, apskritai, didelės reikšmės patalpų valymui neteikė, o paslaugų tiekėjams nekėlė aukštų reikalavimų – rinkosi pavienius, jokių mokymų neišklausiusius ir specifinių kompetencijų neturinčius valytojus. Žinoma, situacija pamažu keičiasi, į Lietuvą ateinant vis daugiau tarptautinių kompanijų su vakarietišku mąstymu ir patirtimi. Dėl to profesionalių valymo paslaugų poreikis pradėjo augti.

Tačiau galbūt dėl patalpų valymo galvos per daug nesukančios įmonės yra teisios – didelio čia daikto pavalyti dulkes ar išplauti grindis? Kodėl visgi reikalingos profesionalios biurų valymo paslaugos?

– Jei įmonė nepatiki savo IT infrastruktūros priežiūros mėgėjams, tai kodėl į jų rankas atiduoti turėtų patalpų švarą? Tai juk yra ne tik estetikos, bet ir higienos, sveikatos klausimas. Profesionalai turi visas naujausias priemones ir metodus švarai ir higienai užtikrinti, gali pasiūlyti kliento poreikius geriausiai atitinkančius sprendimus. Pavyzdžiui, šiuolaikinėms įmonėms vis svarbiau ekologiškumas, tvarumas – tik profesionalūs valymo paslaugų tiekėjai gali pasirūpinti, kad patalpos būtų valomos su kuo mažesniu poveikiu aplinkai ir sveikatai. Skirtumas yra kaip tarp automobilio remonto profesionaliame servise ir savamokslių meistriukų garaže.

Ko tuomet reikia, kad valymo paslaugų kultūra ir kokybė šalyje augtų?

– Manau, visų pirma reikia, kad pasikeistų žmonių požiūris. Daugelis neabejotinai nori, kad namuose netrūktų švaros, gaivaus oro, higienos. Tačiau tokia pat kartelė dar netaikoma kitoms patalpoms, kuriose praleidžiama daug laiko – biurams, prekybos centrams. Žmonės galvoja „čia juk tik darbas, negaliu tikėtis, kad biure būtų taip pat švaru ir tvarkinga, kaip namuose“. Bet iš tikrųjų gali ir turi būti. Kai aukšti švaros standartai taps norma visur, tuomet darbdaviai, prekybininkai neturės kitos išeities, kaip juos užtikrinti. Kaip minėjau, savo reputacija ir įvaizdžiu besirūpinančios tarptautinės įmonės labai prisideda prie švaros kultūros augimo.

Valytoja

O ar yra kam tas aukštos kokybės valymo paslaugas suteikti? Ar netrūksta šį darbą išmanančių žmonių?

– Darbuotojų trūkumo problema tikrai egzistuoja. Viena to priežasčių – ilgą laiką vyravęs neigiamas ar net pašaipus požiūris į valymo, švaros užtikrinimo srityje dirbančius žmones. Neva dirbti valytoju yra žemas lygis. Tai yra dar vienas aspektas, kuriuo skiriamės nuo Vakarų, ypač Skandinavijos šalių – ten visos profesijos vertinamos ir gerbiamos. Tad šioje vietoje tikrai dar turime augti. Manau, kad pasikeitus žmonių suvokimui apie švarą, pasikeis ir požiūris į ją užtikrinančius darbuotojus. Be abejo, pirmiausiai pavyzdį rodyti turi ir pačios valymo paslaugas teikiančios įmonės – sukurti geras darbo sąlygas, mokėti konkurencingus atlyginimus.

Kokie reikalavimai taikomi profesionaliems valytojams?

– Be abejo, patirtis valymo srityje yra privalumas, tačiau turint noro tobulėti ir mokytis, tikrai galima tapti geru profesionalu ir be jos. Tiesa, yra ir specifinių valymo sričių, kuriose dirbti nepraėjus tam tikrų mokymų ir kursų negalima. Pavyzdžiui, pastatų fasadus ir langus dideliame aukštyje valantys specialistai privalo turėti aukštalipių pažymėjimus.

O ar daug tų naujovių? Kai kas, matyt, įsivaizduoja, kad pagrindiniai valymo įrankiai – tai sena gera pašluostė ir šepetys.

– Be abejo, be pašluosčių ir šepečių neapsieinama (šypteli). Tačiau tai yra tik dalis profesionalių valytojų arsenalo. Šiandien pasitelkiamos pažangiausias valymo priemones, kurios leidžia efektyviai išvalyti įvairiausius paviršius ir nekenkia žmonės, yra draugiškos aplinkai. Pavyzdžiui, jau esama priemonių, kurios leidžia nuo pastatų fasadų nuvalyti grafitti, neremontuojant ir neperdažant paties fasado. Švaros ir higienos palaikymo sritis tikrai sparčiai tobulėja.

Tarkime, įmonė pagaliau suprato, kad jai reikalingos profesionalios biurų valymo paslaugos. Į ką ji turėtų atkreipti dėmesį, rinkdamasi paslaugų tiekėjus?

– Visų pirma reikėtų pasidomėti valymo paslaugas teikiančios įmonės patirtimi, pamėginti gauti esamų ar buvusių jos klientų atsiliepimų. Labai svarbu, kiek resursų ir dėmesio valymo paslaugų įmonė gali paskirti kiekvienam savo klientui. Jei vienam vadybininkui tenka per daug klientų, vargu, ar šis galės tinkamai pasirūpinti jų visų poreikiais. Tas pats sakytina ir apie valytojų komandą – jei ji per maža, paprasčiausiai fiziškai nesugebės kokybiškai sutvarkyti ir prižiūrėti visų priskirtų objektų. Galiausiai, kai patalpos sutvarkomos kokybiškiau ir greičiau nei iki tol – tai rodo, kad pasirinktas tinkamas tiekėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)