Profesinį kelią pradeda dar studijuodami

Asociacijai INFOBALT ir užsienio investicijų plėtros agentūrai „Investuok Lietuvoje“ apklausus daugiau nei 400 IT specialybes šešiose aukštosiose mokyklose studijuojančių jaunuolių, matyti, kad net 43 proc. jų šiuo metu dirba darbo sutarties arba individualios veiklos pagrindu. Didžioji dalis – net 80 proc. – jų dirba su IT susijusį darbą.

Rinkdamiesi kompaniją karjeros startui, jaunuoliai įvertina daugybę aspektų. Net 93 proc. jų svarbia arba labai svarbia laiko galimybę išmokti naujų dalykų, 90 proc. – atlyginimo dydį, o 80 proc. – lankstų darbo grafiką, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Rinktis ateities karjerą IT verta, nes tai – sparčiai augantis sektorius ir viena dinamiškiausių veiklos sričių. IT kompanijos specializuojasi ir projektus įgyvendina skirtingose srityse, tad specialistai gali pasirinkti tokį darbo pobūdį, kuris jiems įdomiausias. Tiek darbas su aukštą pridėtinę vertę kuriančiais projektais, tiek ir įvairūs darbuotojams suteikiami privalumai sektoriaus įmonėms dažnai leidžia pelnyti geidžiamiausių darbdavių titulus“, – sako Paulius Vertelka, asociacijos INFOBALT direktorius.

Asociatyvi nuotr.

Kartu jis pastebi, kad jauniesiems talentams, norintiems dirbti programuotojais, svarbios matematikos, logikos žinios bei pirmieji programavimo įgūdžiai. Taip pat – motyvacija ir gebėjimas tobulėti savarankiškai: skaityti sektoriaus naujienas, dalyvauti renginiuose, mėginti programuoti namuose, kaupti savo darbus ir pildyti patirties bei turimų pavyzdžių bagažą.

Savo ruožtu Lietuvoje veikiančios IT kompanijos į savo komandas noriai priima jaunuosius kolegas, dalijasi patarimais, patirtimi ir taip padeda įsivažiuoti karjeros kelyje.

Pirmasis laiptelis – šuoliui į ateities karjerą

Dar studijuojantys arba studijas ką tik pabaigę talentai savo karjerą IT dažniausiai pradeda nuo jaunesniojo specialisto pareigų ir glaudžiai dirba komandoje su vyresniais kolegomis, gilindami turimus įgūdžius ir žinias, kaupdami reikalingą patirtį. Kuo daugiau patirties specialistas sukaupęs, tuo atsakingesnes ir sudėtingesnes užduotis galima jam patikėti.

„Tai, kaip greitai jaunas specialistas gali kopti karjeros laiptais, priklauso tik nuo jo paties. Lietuvoje veikiančios IT kompanijos, tarp kurių – ir „Tieto“, yra suinteresuotos padėti talentams auginti kompetenciją. Taip jie kur kas greičiau gali tapti pilnaverčiais komandos nariais, svariai prisidėti prie vykdomų projektų ir kurti vertę kompanijos klientams. Be to, darbas IT kompanijose pasižymi ir tuo, kad tobulėjantiems specialistams yra gana lengva keisti savo profilį. Pavyzdžiui, testuotojai ilgainiui gali tapti analitikais, programuotojais arba atvirkščiai, analitikai atranda save projekų vadovų ar kitose rolėse“, – sako Miglė Petkevičiūtė, „Tieto Lietuva“ personalo specialistė.

Ji skaičiuoja, kad „Tieto“ šiuo metu darbuojasi bent 15 kolegų, kurie IT specialisto pareigas derina su studijomis universitete. Didžioji dalis jų dirba ne visą darbo dieną – nuo 50 iki 75 proc. darbo laiko. Universitete įgyjamas žinias jie gali iškart pritaikyti kasdienėse darbo užduotyse.

Mokymasis nesibaigia kartu su studijomis

Savo ruožtu Darius Dužinsas, „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas pastebi, jog ir esamiems, ir būsimiems IT studentams svarbu suprasti, kad mokymasis ir įgūdžių tobulinimas nesibaigs gavus universiteto diplomą. IT sritis be galo dinamiška, tad mokytis naujų dalykų reikės kasdien. Taip pat reikia suvokti, jog formalus išsilavinimas dar negarantuoja sėkmingos karjeros. Svarbu turėti vidinės motyvacijos, būti smalsiems ir ryžtingai nusiteikusiems tobulėti pasirinktoje srityje.

„Šiuo metu mūsų komandoje – ne vienas darbuotojas, kuris vis dar siekia bakalauro arba magistro diplomo. Studijuojantiems universitete stengiamės sudaryti individualias sąlygas, padėti suderinti darbą ir studijas. Taip skatiname darbuotojus skirti pakankamai dėmesio akademinei veiklai – juk universitete įgyjami gebėjimai analizuoti informaciją, kritiškai mąstyti, o šios žinios praverčia bet kurioje pozicijoje. Pagrindinių programavimo įgūdžių, kalbų, „Agile“ metodologijos jaunieji specialistai išmoksta dirbdami komandoje, perimdami patirtį ir žinias iš vyresnių ir labiau patyrusių kolegų“, – sako D. Dužinskas.

Darbas IT – galimybė kurti reikšmingus pokyčius

Mindaugas Taraila, tarptautinės IT kompanijos „Nortal“ vadovas Lietuvoje, taip pat pabrėžia, kad kompanija į savo komandą taip pat noriai priima jaunus specialistus. Kartu jis pažymi, kad profesinį kelią pradedantiems IT specialistams svarbu nuo pat pirmųjų dienų rodyti iniciatyvą, motyvaciją tobulėti ir prisiimti daugiau atsakomybių. Tiesa, siekiant karjeros šiame sektoriuje gali pasitarnauti ir kitų sričių žinios.

„Šiandieniniame gyvenime kone kiekviena sritis – nuo energetikos iki prekybos ar telekomunikacijų – yra susijusi su IT. Juk būtent su IT ir procesų skaitmenizavimu susiję sprendimai pasitelkiami jose kylantiems iššūkiams spręsti. Tai reiškia, jog pasirinkti darbą IT galima tiek pirminiame, tiek ir vėlesniuose karjeros etapuose. Pastaruoju atveju atsiranda galimybės skirtingų sričių sinergijai – pavyzdžiui, IT ir sveikatos apsauga, IT ir energetika, IT ir pramonė. Būtent taip galima atrasti kartais netgi netikėtų, tačiau itin kokybiškų ir patrauklių sprendimų“, – sako M. Taraila.

Kartu jis pažymi, kad IT specialisto profesija yra globali – suteikia galimybių dirbti tarptautinėse komandose ir prisidėti kuriant sprendimus, kurie bus reikšmingi didelėse, kartais netgi milijonus vartotojų turinčiose, rinkose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją