Populiariausios specialybės

Šiemet prašymus į aukštąsias mokyklas pateikė 25,4 tūkst. stojančiųjų, iš kurių 21,3 tūkst. tenkina pagrindinio priėmimo į universitetus ir kolegijas reikalavimus. Skaičiai nedaug skiriasi nuo praeitų metų, kai prašymus pateikė 25,7 tūkst. kandidatų, o reikalavimus atitiko – 21,5 tūkst. Mažai skiriasi ir specialybių bei aukštųjų mokyklų pasirinkimas.

„Naujų tendencijų mažai. Kaip ir pernai, ir ankstesniais metais, pagal pirmąjį prioritetą stojantieji labiausiai renkasi socialinių, sveikatos mokslų, verslo ir viešosios vadybos, o šiemet ir informatikos mokslų studijų krypčių programas“, – teigia LAMA BPO atstovė spaudai Erika Vaitkūnienė.

Siekiantys įgyti universitetinį išsilavinimą stojantieji jau ne pirmus metus pirmenybę teikia medicinos studijų programoms Vilniaus universitete ir Lietuvos sveikatos mokslų universitete, o populiariausia specialybė pagal pirmąjį prioritetą kolegijose – bendrosios praktikos slauga Vilniaus Kolegijoje.

Nemažai stojančiųjų į universitetus pirmuoju prioritetu taip pat renkasi psichologiją, teisę ir ekonomiką, o į kolegiją – verslo vadybą, tačiau E. Vaitkūnienė teigia, kad šiemet jau pastebima kiek mažesnė trauka į socialinius mokslus bei verslo vadybą nei ankstesniais metais.

Darbo vietos negarantuoja

Kodėl jaunuoliai dažniausiai renkasi būtent mediciną ir socialinius mokslus, pasakoja Lietuvos karjeros specialistų asociacijos (LKSA) vadovė ir karjeros konsultantė Daiva Šilienė: „Ką girdžiu dažniausiai iš pas mus į karjeros konsultacijas ateinančių jaunuolių, kurie renkasi šiuos mokslus, tai, kad jie yra aiškiausias ir saugiausias variantas. Jiems šios specialybės aiškios: medicina – gydo, tiria, socialiniuose moksluose irgi viskas suprantama. Daugelį jaunų žmonių technologijos vis dar baido. Mano supratimu, daugelis mokinių renkasi tai, kas yra aiškiausia jiems ir galbūt galvoja, kad toks pasirinkimas garantuoja jiems darbo vietą.“

Visgi, pasak D. Šilienės, nė viena specialybė darbo vietos negarantuoja. „Man atrodo, kad nė viena pasirinkta studijų programa savaime niekam nieko negarantuoja. Man atrodo, kad pats geriausias garantas yra pats žmogus, kaip jis geba pasiimti iš studijų žinias ir po to jas pritaikyti gyvenime, ir galų gale, kaip jis pats pasiryžęs ieškoti savo vietos darbo rinkoje“, – teigia karjeros konsultantė.
Daiva Šilienė

Šiemet pastebima ir didėjanti trauka į informatiką. Informatikos (programų sistemų) studijos Kauno technologijos ir Vilniaus universitetuose šiemet užima septintą ir aštuntą vietas populiariausių programų pagal pirmąjį prioritetą universitetuose dešimtuke.
„Kai kuriuos šiuos mokslus pasirinkusius paveikė medijos, kai kuriuos – tam tikri straipsniai ir žinios. Gyvename skaitmeniniame amžiuje ir viskas keliasi į internetą. Daugelis jaunų žmonių įsivaizduoja, kad darbo nepristigs, bet kitą vertus, ar jų pasirinkimas geras, jie patys galės įvertinti po pusmečio ar metų studijų. Jeigu jie rinkosi atsakingai, pamatavę, kokia tai yra studijų programa ir jos turinys, ar jiems tai tinka, tada taip – informatika yra geras specialybės pasirinkimas. Bet jeigu jie rinkosi dėl to, kad specialybė tikriausiai žada darbo vietą, bet jie neturi tam tikrų gebėjimų, tada lieka klaustukas“, – komentuoja D. Šilienė.

Ugdymo studijos – tarp geidžiamiausių

Remiantis LAMA BPO duomenimis, populiarėja ir ugdymo mokslai, ypač kolegijose. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo studijų programa Kauno kolegijoje yra antroji pagal populiarumą. Taip pat ugdymo mokslus dažnai prioretizavo stojantys į Klaipėdos valstybinę kolegiją ir Vilniaus kolegiją.

„Kai kurie jaunuoliai labai kryptingai ir atsakingai rinkosi šią specialybę dėl to, kad jie mato tame prasmę, jie nori ugdyti, būti pedagogais. O kai kuriuos, ne paslaptis, turbūt sugundė skirtos stipendijos“ – apie tai, kodėl susidomėjimas ugdymo mokslais šiemet padidėjo, pasakoja karjeros konsultantė.

Nuo naujų mokslo metų 299 eurų dydžio stipendijos kas mėnesį bus mokamos įstojusiesiems į valstybės finansuojamas prioritetinių specializacijų bakalauro pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas.

Galutinius kvietimų skaičius ir rezultatus LAMA BPO skelbs šį penktadienį. Kvietimus studijuoti Lietuvos universitetuose ir kolegijose stojantieji gaus šį penktadienį iki 12 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją