aA
Kompiuteriai, internetas ir inovatyvios technologijos neatpažįstamai pakeitė mūsų kasdienybę. Tačiau tam tikros tradicijos išlieka. Viena tokių – ruginės duonos kepimas. Tai yra vienas iš tų gana konservatyvių gaminių, kurių laikas nesugebėjo labai pakeisti ir tradicinė duona modernizacijos eroje išlieka tokia pat, kokią kepdavo mūsų močiutės, sako Snieguolė Šoblinskienė, UAB „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims.
Duonos gamyba
Duonos gamyba
© Bendrovės nuotr.

„Pamenu, kaip mano močiutė ant ližės dėdavo ajerus, ant jų guldydavo nuglostytą duonos kepalą, jį peržegnodavo ir šaudavo į krosnį. Žinoma, dabar duonos kepykloje romantikos mažiau, nes čia veikia modernūs, šiuolaikiški dideli įrenginiai, o ir galimybės kiekvieną kepalą paglostyti nėra, – pasakoja S. Šoblinskienė. – Tačiau tradicinė ruginė duona kepama tradiciniu būdu ir sudėtis jos nekinta. Raugas, plikinys, druska, vanduo, ruginiai miltai ir kmynai kaip buvo, taip ir lieka pagrindinė žaliava.“

Tradicinė ruginė duona kepama tradiciniu būdu. Tai yra atskirai iš miltų ir vandens paruoštas raugas rauginamas. Iš miltų ir karšto vandens užmaišomas plikinys. Tik tada sumaišius raugą, plikinį bei sudėjus kitas žaliavas maišoma ir brandinama tešla. Visas technologinis procesas užtrunka apie 32 valandas. Ir nors kepyklos įranga yra itin moderni, procesai robotizuojami ir naudojamos aukštosios technologijos, be žmogaus duonos iškepti neįmanoma.

Nenutrūkstantis procesas ir gausus specialistų būrys

„Duonos kepykloje darbas vyksta kasdien, 24 valandas per parą. Gamybos sustabdyti negalima, nes raugus reikia pamaitinti, išsaugoti, atnaujinti, kad jie neišsigimtų. Ir per visą procesą reikia žmonių, specialistų įsitraukimo įrangai prižiūrėti ir valdyti“, – paaiškina bendrovės ekspertė.
Kad duona mus pasiektų, „Vilniaus duonos“ kepyklose dirba net 400 darbuotojų. Be specialistų, kurie nagrinėja grūdų savybes, pačioje kepykloje vienoje pamainoje sukasi darbuotojai nuo marketingo skyriaus iki prižiūrinčiųjų įrangą ar plaunančiųjų kubilus. Čia išlaikoma moteriška duonos kepimo tradicija, nes daugiau kaip pusė dirbančiųjų moterys – jų yra 253.

Duonos gamyba
Duonos gamyba
© Bendrovės nuotr.

S. Šoblinskienė pasakoja, kad ilgiausiai įmonėje dirbantis darbuotojas dirba nuo 1980-ųjų. Tačiau taip pat aktyviai į bendrovės veiklą įsilieja ir jaunimas. Jauniausias darbuotojas yra 19 metų. Čia savo vietą randa įvairiatautis kolektyvas – duonos kepimo paslaptimis dalijasi ne tik lietuviai, lenkai, ukrainiečiai, baltarusiai, bet ir darbuotojai iš Azerbaidžano, Afganistano ir Tadžikistano.
Pirmiausia marketingo specialistai išsiaiškina, ko vartotojai nori. Tada jie pateikia produkto vystymo specialistams aprašus, koks produktas turėtų būti. Produkto vystymo specialistai sukuria pirmuosius pavyzdžius ir kai išgrynina geriausiais skonines savybes, duona pradedama kepti ir siūloma vartotojams. Duonos kelias iki vartotojo stalo ilgas ir jam reikia didelio komandinio darbo.

Sveikesnių produktų atradimui – ilgamečiai tyrimai

Bendrovė pasitelkia ir specialistus bei mokslininkus iš kitų sričių. Jie ne vienus metus tiria avižas, kviečių ar rugių rūšis ir grįžta su rekomendacijomis, kokias savybes atskleidžia tam tikras produktas.

Duonos gamyba
Duonos gamyba
© Bendrovės nuotr.

„Pavyzdžiui, mūsų bendradarbiai mokslininkai siūlo gaminti produktus su daugiau skaidulinių medžiagų ir mažai cukrų. Jeigu skaidulinių medžiagų yra daugiau kaip 6 g, tokia duona yra tinkamas skaidulinių medžiagų šaltinis. Taip pat siūloma kurti produktus su avižomis, duoną, praturtintą įvairiomis sėklomis, grūdais, viso grūdo dalių rugines ir kvietines duonas“, – pasakoja S. Šoblinskienė.

Pastebimas ir skirtingo malimo, skirtingo rupumo miltų poreikis, kad grūdas būtų kuo mažiau pažeistas. Visai nevalytas grūdas sumaltas su visa ląsteliena ir tampa puikiu sveikatingumo skaidulų šaltinu. Be to, skirtingo malimo miltai leidžia produktų kūrėjams varijuoti per skirtingas receptūras, per skirtingas skonines savybes. Taip atsiranda gera galimybė, kaip vartotojai, rinkdamiesi kasdienę duoną, galėtų pereiti prie sveikesnių pasirinkimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
5.0000

11 papildomų darbų, kurių galima imtis per krizę: padės padidinti pajamas

Norint užsidirbti papildomai, sunku dirbti antrą lygiavertį pirmajam darbą – juk para turi tam...

Karjeros konferencija moksleiviams: ką mokytis šiandien, kad būtum sėkmingas rytoj?

Ką daryti, kad ateityje nereikėtų darbų keisti kaip šlepečių? Kaip susikurti svajonių ateitį?...

Patarimai, kaip vadovui kelti savo autoritetą: išnaudokite erdvę aplink save

Regimosios realybės suvokimas ir gebėjimas prie tos realybės prisitaikyti iš esmės lemia...

Lina Širvinskienė | D+ nariams

Įkapių drabužius siuvanti Gabrielė: net nesusimąstome, kokios kenksmingos mūsų laidojimo tradicijos (1)

Gabrielė Jauniūtė vienintelė Lietuvoje kuria drabužius laidojimui. Mergina pasakoja apie šį,...

Šios profesijos atstovų padėtis – nepavydėtina, tačiau Monika nepasiduoda: išliks tik geriausiai pasiruošę (6)

Kelionių vadovės ir gidės Monikos Auksutytės gyvenimas 2019 m. sukosi žvėrišku ritmu –...

Top naujienos

Prognozės jau rodo, kokio gruodžio laukti: šiemet jis bus kitoks mėnesio orų prognozė (32)

Nors lapkritis atsisveikina sniegingomis dienomis, apkritai klimatologai fiksavo gerokai šiltesnį...

Lietuvoje išplitus koronavirusui atsakė, ar galime keliauti pas kaimynus (29)

Lietuva jau kurį laiką pagal sergamumą koronavirusine infekcija ( COVID-19 ) yra raudonojoje...

Avarijoje žuvusios mergaitės mama teisėsaugininkų buvo paversta kaltininke, bet teismas ją išteisino (29)

Alytaus apylinkės teismo Varėnos rūmuose antradienio pavakarę paskelbtas nuosprendis plačiai...

Dar vienas lietuvis NBA: Deividas Sirvydis pasirašė ilgalaikę sutartį su „Pistons“

Deividas Sirvydis pasirašė trejų metų trukmės sutartį su NBA klubu. Jis tapo Detroito...

Klaidingai tikina, kad sukūrė antivirusinį vaistą (2)

Jau ne vieną sąmokslo teoriją paviešinusiame tinklapyje „Karžygys Lietuva“ pasirodė dar...

LKL grįžta: Kariniauskas „Juventus“ gretose debiutuoja prieš buvusią komandą – „Nevėžį-Optibet“ tiesioginė transliacija

Po rinktinių pertraukos krepšinio sirgaliai nuotoliniu būdu vėl galės stebėti „Betsafe-LKL“...

Slaugą studijuojantys studentai jaučiasi verčiami atlikti praktiką kovidiniuose skyriuose: Veryga jų nepagailėjo (330)

Vilniaus kolegijos studentai kreipėsi prašydami pagalbos dėl jų esą vertimo nuo lapkričio 30 d....

Nuspręsta: siūlo drausti būriuotis daugiau nei po du ir neleisti prekybos laikinose vietose Veryga perspėja jau dėl trečiosios koronaviruso bangos (719)

COVID-19 liga diagnozuota dar 1187 žmonėms. Be to, infekcija pasiglemžė 19 gyvybių. Ir nors,...

Vokietijoje automobilis taranavo pėsčiuosius, 4 žmonės žuvo, tarp jų – vaikas dar 13 sužeista (103)

Vokietijos Tryro mieste antradienio popietę keturi žmonės žuvo, o dar 15 buvo sužeista, kuomet...

Psichologai paaiškino, kuo šiųmetis šventinis laikotarpis skiriasi nuo kitų: žmonės ieško paguodos

Baigiantis metams, per kuriuos dingsčių pajusti nerimą, švelniai tariant, netrūko, bent prieš...

|Maža didelių žinių kaina