Kada ateina metas pokyčiams

„Visų pirma, svarbu tiksliai žinoti, ko norime gyvenime, nes tai jau 50 procentų sėkmės pakeliui į tikslą. Antra, mes patys turime norėti iš savęs daugiau, save paspausti, ne ieškoti pagalbos iš aplinkos, o patys būti stiprūs, sąmoningi, motyvuoti. Būdami tokie gebėsime tą suteikti ir kitiems žmonėms bei artimiesiems“, – įsitikinusi viena iš Klaipėdos „Motion Academy“ studijos trenerių Monika.

Jos teigimu, jei žmogus nenori daryti stuburo mankštos, nenori gamintis valgio, nenori stengtis išsitiesti, vadinasi, jam dar neatėjo laikas keistis, jam dar nėra taip blogai.

„Mes turime suprasti, kokią naudą mums duoda rūpinimasis savimi. Tai sveikata, tvirtas kūnas, mobilumas, puiki savijauta, energija, jėga ir panašiai. Taigi, geriau rinktis sunkesnį kelią, kuris galiausiai mūsų gyvenimą padarys lengvesniu“, – sako Monika.

32-ejų metų moteris yra įgijusi du aukštuosius išsilavinimus, turi trenerio licenciją bei įvairių tobulinimosi kursų sertifikatų.

„Bet kas iš to, jeigu neturi praktikos. Man praktikai įgyti prireikė 4 metų. Tik tada tvirtai galėjau pasakyti, kad esu sveikatingumo trenerė“, – žurnalui „Vakarai“ sakė klaipėdietė.

Ji dar pridūrė: "Negalima laikyti savęs auka. Neslėpsiu, taip yra buvę ir man. Išgyventi onkologinę ligą man yra laimėjimas. Savo pavyzdžiu noriu įkvėpti visus veikti, o ne skųstis. Pasiteisinimų ieškoti nereikia. Jeigu ieškome pasiteisinimų, vadinasi, mums viskas gerai ir mes nieko nenorime."

Monikos motyvacijos patarimai:

1. Stenkitės sau kas rytą atsikėlę kartoti: „Esu stiprus ir įveiksiu bet kokius sunkumus.“

2. Raskite laiko sau ir nepamirškite pailsėti. Visi turime daug rūpesčių, daug darbų, daug sunkumų. Jei nepailsėsite, prarasite energiją, jėgas ir bet kokią ateities viziją.

3. Rytais atsikelkite ne kaip aukos, o kovingai nusiteikę.

4. Laikykitės įpročių ir disciplinos. Ryte darykite stuburo mankštą, kvėpavimo pratimus, meditaciją, kelkitės ir eikite miegoti tuo pačiu laiku, eikite pasivaikščioti, mokykitės, veskite užrašus ir taip toliau. Tai labai padeda sunkiais gyvenimo momentais.

5. Turėkite viduje begalinį norą ir troškimą, ypač – kai sunku. Pavyzdžiui, sportuojant salėje jau, rodos, nebegalite. Vis dėlto dar save paspaudžiate ir pakenčiate. Tokiu būdu sustiprėjate dvigubai ar net trigubai greičiau. Tai padeda sunkiose gyvenimiškose situacijose išlikti sąmoningiems ir racionaliai mąstantiems bei priimti teisingus sprendimus.

Mitybos patarimai:

1. Valgykite sąmoningai, kasdien tuo pačiu laiku ir išvengsite emocinio persivalgymo. Mėgaukitės maistu, kramtykite maistą lėtai, valgykite be pašalinių dirgiklių (ypač tai svarbu šiuolaikiniams vaikams). Potraukį saldumynams bei dažną užkandžiavimą dažniausiai lemia netinkami mitybos įpročiai. Valgant greituosius angliavandenius ar riebaluose keptą maistą mūsų organizmas negauna pakankamai maistinių medžiagų.

2. Nuėję į parduotuvę skaitykite etiketes. Pavyzdžiui, žalia rakto skylute žymimi maisto produktai turi mažiau cukraus, druskos, riebalų, juose gausu skaidulinių medžiagų.

3. Visas reikalingas maistines medžiagas žmogus gali gauti pasitelkdamas mitybos įvairovę: vaisiai, daržovės, uogos, įvairių rūšių grūdų gaminiai, kokybiška mėsa bei žuvys, pieno produktai.

4. Nebijokite gerųjų riebalų. Riešutai, avokadai, alyvuogės, riebios žuvys, augalinis aliejus - veiksmingiausia širdies ir kraujagyslių ligų prevencija.

5. Nepamirškite gerti vandens. Jau vien tam, kad palaikytumėte gyvybines funkcijas. Juk žmogaus organizmas didžiąja dalimi sudarytas iš vandens, tad jis mums gyvybiškai svarbus. Taip pat primenu, jog kai organizmui trūksta skysčių, mums atrodo, kad jaučiame alkį, mums svaigsta galva, dehidratuoja oda.