„Buvau labai maloniai nustebintas. Tikrai yra ir kitų labai vertų ir nuostabių daktarų, dirbančių mūsų mieste. Man tai labai didelė garbė. Dėkoju už tokį pasitikėjimą. Nominacija mane įpareigoja toliau stengtis, dirbti ir atiduoti turimas žinias pacientų labui. Tobulinsime neurologiją kiek tik įmanoma“, – žadėjo L. Masiliūnas.

Šį vardą gydytojas pelnė, nes visa širdimi dėl žmonių sveikatos dirba jau 33 metus. Jis – insultų klasterio, kuris buvo sukurtas ligoninėje prieš kelerius metus, vienas iš iniciatorių ir per šiuos klasterio gyvavimo metus nuolat ir daug prisideda prie jo veiklos. Taip pat medikas nuolat inicijuoja neurologijos paslaugų naujoves Panevėžio ir Šiaurės Lietuvos krašto gyventojams, domisi jomis ir jų pritaikymu praktinėje veikloje.

Į mediciną pastūmėjo bendraklasiai

Bendraujant su L. Masiliūnu jaučiamas tikras užsidegimas šiam darbui.

„Tapti gydytoju nusprendžiau todėl, kad šią kryptį rinkosi didelė dalis mano bendraklasių. Daug apie tai su jais diskutavome, tad šiuo keliu pasukau ir aš“, – pasakojo nusipelnęs Lietuvos gydytojas.

Pasak panevėžiečio, medicinoje – daug įdomių ir gerų specialybių. Vis dėlto, paskatintas vyresnių studentų, jis nusprendė pasirinkti neurologijos atšaką. „Ši specialybė įdomi, nes joje daug nežinomybių ir iššūkių. Būtent tai mane ir suviliojo“, – atviravo jis.

Auksinės valandos

Kaip žinia, neurologai gydo ligas, susijusias su nervų sistema. Tokios ligos gali būti ne tik galvos, bet ir stuburo, taip pat smegenų kraujotakos sutrikimai, migrena, ilgai kamuojanti nemiga ir kitos ligos.

„Ligų yra labai daug. Visos jos sunkios. Ligos, kurias gydo neurologai, yra progresuojančios arba duodančios liekamuosius reiškinius. Tai reiškia, kad kiekviena uždelsta valanda gali negrįžtamai paveikti pacientą. Šioje srityje yra daug gydymo ypatumų, metodikų, diagnostinių tyrimų ir t. t. Todėl reikia turėti labai daug žinių“, – dėstė medikas.

„Mūsų darbe, užsikimšus kraujagyslei, yra ribotas laikas, kada galime atlikti operaciją. Yra keturios auksinės valandos, kada galime ištirpdyti trombą po kraujagyslės užsikimšimo, arba šešios valandos, kada galima ištraukti jį mechaniškai“, – aiškino L. Masiliūnas.

Modernūs sprendimai ligoninėje

Kaip minėta, Panevėžys yra vienas iš nedaugelio šalies miestų, kuris ligoninėje turi insultų klasterį.

„Prieš beveik 10 metų LR sveikatos apsaugos ministerijoje buvo nuspręsta insulto gydymą perkelti į visai kitą lygį, t. y. gydyti insulto priežastį. Ši nelaimė ištinka dėl galvos smegenų kraujagyslių trombozės. Anksčiau gydymo metodai nebuvo skirti priežasties pašalinimui, na, o dabar atsirado naujas gydymo metodas. Buvo išrinkti penki didieji miestai, kurie galėtų vykdyti insulto gydymą šiuolaikiškais metodais, t. y. trombą traukti mechaniškai arba tirpdyti. Šie metodai vadinami intravenine trombolize ir mechanine trombektomija. Tam, kad šie metodai būtų taikomi Panevėžyje, buvo reikalingos didelės investicijos, nauji modernūs aparatai, medikamentai. Buvo sukurti penki didieji centrai Lietuvoje, kuriuose atsirado centralizuotai perkama diagnostinė ir gydymo įranga. Taigi, Panevėžyje atsirado galimybės laiku diagnozuoti insultą bei laiku pradėti gydymą“, – sakė L. Masiliūnas bei pridūrė, kad šis gydymas yra prieinamas kiekvienam Lietuvos gyventojui.

Šių gydymo metodų esmė – pašalinti insulto priežastį pačiu ankstyviausiu laikotarpiu, kol nėra negrįžtamų smegenų pažeidimų.

„Neurologijos skyrius dirba visą parą, nes niekada nežinai, kada gali įvykti nelaimė, todėl klasteriu privalo mokėti naudotis visi neurologai. Laiku atkimšus kraujagyslę galima pasiekti puikių rezultatų, kuomet žmogus fiziškai pasveiksta per kelias valandas ar dienas“, – pabrėžė jis.

Jaukesnės patalpos Neurologijos skyriuje

Per šiuos tris darbo dešimtmečius Respublikinėje Panevėžio ligoninėje įvyko daug pokyčių. Visus juos iš arti stebėjęs neurologas džiaugėsi, kad ligoninė tobulėja visomis prasmėmis.

„Man ypač džiugu, kad mūsų Neurologijos skyrius atsinaujino ir vasario mėnesį baigėsi ilgai trukę remontai. Dabar esame gerokai pagerinę sąlygas ne tik medikams, bet ir pacientams. Turime atnaujintą įrangą, su kuria dirbti daug patogiau. Be to, ir patalpos tapo žymiai jaukesnės“, – džiaugėsi L. Masiliūnas.