Darbo pokyčiai atskleidė kūrybiškumą

Jurgitos pažintis su kaligrafija prasidėjo dar studijų laikais, kai po mokyklos baigimo pasirinko studijuoti grafinį dizainą. Ten vykusios šrifto pamokos labai sudomino Jurgitą. „Pamokų metu derinome piešimą su spalvotyra ir šriftu, kūrėme įdomias kompozicijas. Po šių studijų pajutau įkvėpimą kurti meną, tačiau įgyta specialybė nesudomino manęs tiek, kad eičiau dirbti į grafinio dizaino sritį“, – pasakoja J. Kunigėnienė.

Po grafinio dizaino studijų baigimo sekė dar vienos studijos – architektūros inžinerija. Po antrųjų studijų baigimo Jurgita kurį laiką dirbo konstruktore inžiniere, tačiau motinystės atostogos pakeitė visą moters profesinį kelią. „Atsirasdavo vis daugiau laisvo laiko, tad taip ir gimė mintis prisėsti ir rašyti. Viskas labai natūraliai ir sklandžiai gavosi – po motinystės atostogų nebegrįžau į ankstesnį darbą ir po truputį pradėjau puoselėti naują veiklą“, – pasakoja kaligrafė.

Idėja pasukti kūrybiškesne linkme kilo netikėtai: „Sėdint prie rašomojo stalo, man gimė idėja kurti meno kūrinius, kuriuose susilietų ir dailusis raštas, ir piešinys. Tačiau tuo metu aš nežinojau, kaip galiu tai įgyvendinti. Tačiau ši idėja mane taip žavėjo, kad aš ilgus metus brandinau ją savyje, kol galiausiai susiklostė palankios aplinkybės jai tapti tikrove“, – sako Jurgita. Pradėjusi domėtis, moteris pirmą kartą sužinojo tokį žodį kaip kaligrafija – kas tai yra ir kur to galima išmokti.
„Tuo metu kaip tik buvau motinystės atostogose, todėl buvo labai palankus laikas savo svajonės įgyvendinimui. Interneto platybėse ėmiau ieškoti kaligrafų užsienyje, mokiausi ir pas kelis Lietuvoje esančius kaligrafus“, – apie darbo pokyčius pasakoja kaligrafė. Jau kiek daugiau nei 3 metus Jurgita studijuoja ir užsiima kaligrafine veikla.

Braižymą kompiuteriu į rašymą plunksna iškeitusi Jurgita pripažįsta – toks sprendimas atskleidė joje daug užslėptų talentų. „Ši veikla atskleidė mano kūrybiškumą. Iki tol aš net nežinojau, kad galiu kažką tokio kurti, kad aš esu kūrybinga. Man pačiai tai buvo mano talento atradimas“, – džiaugiasi Jurgita. Nauja veikla atskleidė ne tik Jurgitos kūrybiškumą, bet ir atvėrė daug naujų galimybių ir pažinčių.

Kuria vienetinius kaligrafijos kūrinius

Šiuo metu Jurgita gamina vienetines atvirutes įvairioms progoms: jubiliejams, gimtadieniams, Naujųjų metų, Valentino dienos proga, taip pat padėkos atvirutes, knygų skirtukus su kaligrafiškais užrašais. Kartais tenka kurti ir sveikinimų korteles gėlių puokštėms arba užrašyti žodžius ant pasportų.

Jurgita kuria ir padėkos mandalas – kaligrafijos meno kūrinius, kurių centre yra simetriškas piešinys, nupieštas smailia plunksna, o aplink kaligrafiškai parašyti linkėjimai. „Šio kūrinio esmė yra įamžinti palinkėjimus, kuriuos mes išsakome kažkokios šventės proga. Tačiau žodžiai greitai pasimiršta, tad šiuo kūriniu aš siekiu, kad žmogus, kuriam jis yra dovanojamas, atsimintų tuos palinkėjimus ilgam ir kartu papuoštų savo interjerą“, – aiškina kūrėja.
Jurgita sako, kad teko gauti ir neįprastų užsakymų, pavyzdžiui, padaryti klientei tatuiruotės eskizą. „Niekada prieš tai nebuvau to dariusi, jaučiau didelę atsakomybę, bet išsiaiškinau, ko klientė nori, domėjausi. Atsižvelgusi į klientes norus sukūriau raidžių derinį, kuris turi tam tikrą reikšmę, savo simboliką“, – įspūdžiais dalinasi kaligrafė.

Ateityje Jurgita planuoja rašyti ne tik ant popieriaus, bet ir ant tekstilės. Nuo rudens kaligrafė planuoja organizuoti ir edukacines kaligrafijos dirbtuves, kuriose žmonės galės susipažinti su kaligrafija, išbandyti savo rankos lengvumą rašant ir sužinoti, kaip kaligrafiją galima pritaikyti kūrybiškai.
Jurgita pasakoja, kad gaminamų produktų kūrybinis procesas vyksta apie dvi dienas. „Pirmiausia išsiklausinėju kliento apie pačią idėją, ko jis konkrečiai nori, kokiai lyčiai yra skirtas sveikinimas, kokia yra proga, ką tas žmogus mėgsta. Ir pagal tai man gimsta idėja ir jau pradedu galvoti, ką galėčiau sukurti“, – teigia pašnekovė. Vieną dieną kaligrafė pasidaro eskizą, o kitą dieną gimsta kūrinys ant gero popieriaus lapo.

Jurgitos rankų darbo kūriniai yra vienetiniai, o juose, kaip sako pati pašnekovė, yra įlieta energija, kurią žmogus pajaučia per paveiksliuką ir raštą. „Žmonės vis dažniau atkreipia dėmesį į rankų darbo gaminius, nes ta masinė produkcija nesukuria tokios vertės. Kai aš kuriu savo kūrinį, aš į jį įlieju ir savo emocijas, jausmus. Ta idėja nėra masinė, ji gimsta tuo metu ir konkrečiam žmogui“, – mintimis dalijasi moteris.

Kaligrafija reikalauja praktikos ir kruopštumo

Jurgita sako, kad kaligrafijos meno gali išmokti kiekvienas, svarbiausia – reikia nuoširdaus noro ir praktikos. Praktika reikalinga kasdien – bent 15-20 minučių per dieną tam, kad ranka lavintųsi.

„Naujokams tas nuoseklumas yra itin svarbu. Su laiku ir praktika ranka įgauna atmintį, atsimena judesius, kaip reikia daryti. Tarkim, jeigu aš padarau kelių savaičių pertrauką, vis tiek tie įgūdžiai išlieka ir atlikusi lavinimo pratimus, aš jau galiu atsiminti“, – tikina pašnekovė.
Kaligrafija taip pat reikalauja kantrybės ir kruopštumo, o kad atrastum savo individualumą ir braižą, reikia laiko. „Jeigu tikrai patinka ir nori išmokti, užtenka kasdieną po truputį prisėsti ir rašyti. Jau kai matysite savo pasiekimus, kai vienas ar kitas elementas gražiai gaunasi, tuomet atsiranda pasitikėjimas savimi, džiaugsmas lyg kokiam pirmokui, kuris išmoko gražiai rašyti“, – pasakoja Jurgita.

Pradėjusi dirbti kaligrafijos srityje, Jurgita pastebėjo, kaip ši veikla ugdo vaizduotę ir pastabumą detalėms. Moteris teigia, kad kažkur būdama ar keliaudama, vis labiau pastebi įvairias detales – architektūroje, gamtoje, žmonių veiduose.
Jurgita šioje veikloje įžvelgia ir naudą sveikatai bei psichologinei būsenai: „Tai teikia didžiulę ramybę, nes yra susitelkimas į konkrečią veiklą – rašymą. Kai aš rašau, susitelkiu tik į tai, ką darau ir jokių kitų minčių nelieka. Kai norisi išsivaduoti iš chaotiškų minčių ir nerimo, ši veikla labai padeda“, – atkreipia dėmesį kaligrafė. Rašymo metu yra lavinami ir pirštai, smulkioji motorika, turi būti taisyklinga sėdėsena, o sėdint tiesiai – susireguliuoja ir kvėpavimas.

Jurgita sako, kad rašyti ją įkvepia grožis, kurį ji pastebi visur – ir gamtoje, ir žmonėse. „Kaligrafijoje mane žavi taisyklingumas, tam tikros detalės. Džiaugiuosi, kad galiu suteikti žmonėms tą laimės, susižavėjimo jausmą ir pati didžiuotis savo pasiekimais“, – teigia Jurgita.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją