Prieš penkis dešimtmečius į medicinos seseris gydytojai žvelgė vien kaip į savo padėjėjas, nes jų vaidmuo buvo suprantamas veikiau kaip globėjų, patarnautojų, nei kaip specialisčių. Kaip rašoma svetainėje „Minority Nurse“, formaliam medicinos seserų išsilavinimui buvo keliami ganėtinai maži reikalavimai, todėl dažnai jų supratimas apie mediciną būdavo pagrįstas elementariausiomis žiniomis.

Šiandien bendrosios praktikos slaugytojos sudaro didžiausią sveikatos priežiūros personalo dalį ir daugelyje šalių šių specialisčių paklausa anaiptol nemažėja.

Dabar slaugytojos profesija laikoma prestižine, tačiau dar septintajame praeito amžiaus dešimtmetyje medicinos seserys buvo laikytos ne daugiau kaip gydytojų tarnaitėmis, turėjusiomis besąlygiškai vykdyti visus gaunamus nurodymus.

Senokai medicinos seserimi dirbanti Kelley Rieger kuo puikiausiai prisimena, kaip dar prieš 20 metų turėdavo pristumti gydytojui kėdę arba paduoti cigaretes.

Šiandien, norint tapti bendrosios praktikos slaugytoja, reikia išeiti nuodugnius mokymus ir įgyti atitinkamą išsilavinimą.

Per 50 pastarųjų metų drastiškai pasikeitė ir slaugos specialisčių apranga. Seniau visos jos nešiojo baltos spalvos kepuraites, chalatus ir kojines. Nuo devintojo praeito amžiaus dešimtmečio išpopuliarėjo kelnių ir palaidinės kostiumai. Pastarieji pasiteisino kaip patogūs, nebrangūs, lengvai išplaunami ir ilgai nesusidėvintys drabužiai.

Seniau medicinos seserys daug daugiau laiko praleisdavo prie ligonių nei dabar. Prieš 30 metų po kataraktos operacijos pacientas net septynias dienas išbūdavo ligoninėje. Šiandien analogiškas pacientas išrašomas tą pačią dieną, kurią buvo daryta operacija. Kuo trumpiau pacientams teka gulėti ligoninėje, tuo efektyvesnė turi būti jų priežiūra. Ją, taip pat instrukcijas, kaip elgti po operacijos, suteikia slaugos personalas.

Palyginti su tuo, kas buvo prieš penkis dešimtmečius, dabar gerokai paprasčiau vesti užrašus: pildyti žurnalus, registruoti duomenis ir kt. Dar 2009-aisiais elektroninių sveikatos įrašų populiarinimui JAV vyriausybė skyrė 19,2 mlrd. dolerių (17,1 mlrd. eurų) sumą. Nuo to laiko elektroniniai medicinos dokumentai ėmė darytis vis labiau įprasti.

Slaugos specialisto profesiją renkasi vis daugiau vyrų. Tarkim, 2017-aisiais iš visų JAV užregistruotų slaugos specialistų 19 proc. sudarė nacionalinės mažumos, o 9,1 proc. – vyrai.

Visgi ir dabar tenka kalbėti apie egzistuojantį skirtumą tarp šią profesiją pasirinkusių vyrų ir moterų darbo užmokesčio. Apie nevienodas vyrų ir moterų pajamas užsimenama žurnale „Journal of the American Medical Association“ aprašyto 2015 metais atlikto tyrimo išvadose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)