Vos pradėjusi dirbti, J. Ramonaitė planuodavo laidotuvių ceremoniją pagal asmeninius poreikius ir norus įvairiose erdvėse: „Paprastai tariant, mano darbas – rūpintis absoliučiai visomis organizacinėmis, techninėmis, dalykinėmis ar ritualinėmis detalėmis: nuo medicininio mirties liudijimo, transportavimo, laidojimo ceremonijų organizavimo iki psichologinės pagalbos, siekiant kuo labiau palengvinti artimųjų skausmo valandą. Norisi, kad velionio atminimas ir paskutinės akimirkos su juo išliktų šviesios ir ramios.“

Pašnekovė tikina, kad dirbant tokį darbą tenka susidurti su nemažai iššūkių, tačiau esminis momentas yra kalbėtis su žmonėmis, suprasti, ko nori artimieji ar ko norėjo velionis. Anot jos, tenka ne tik nuolat bendrauti su žmonėmis, bet ir domėtis naujausiomis tendencijomis pasaulyje, bendradarbiauti su partneriais visoje Lietuvoje.

Lietuviai tampa vis liberalesni

Laidotuvių sritis – jautri tema, tačiau net ir čia galima pastebėti ryškius pokyčius. Pasak „Rekviem“ atstovės, į atsisveikinimą su velioniu žvelgiama vis laisviau ir atviriau, atsisakoma anksčiau įprasto kelių dienų šarvojimo, naktinio budėjimas prie mirusiojo kūno, raudų:

„Tokie gedulingų laidotuvių akcentai po truputį keliauja užmarštin – 63 proc. gyventojų linkę į modernesnį artimojo išlydėjimą. Vienas ryškesnių pokyčių yra trumpėjanti laidotuvių ceremonija. Taip, priklausomai nuo regiono ar žmonių pasaulėžiūros, trijų dienų atsisveikinimas vis dar egzistuoja, tačiau vis dažniau rengiamas 1-2 dienų, o kartais – ir poros valandų ceremonijos.“

Laidotuvės

Tačiau ar liberalesnis požiūris į atsisveikinimą su mirusiuoju keičiasi visoje Lietuvoje, ar tik didmiesčiuose? Jorūnė tikina – bendradarbiaujant su partneriais laidojimo ceremonijų organizavimo klausimais labiausiai pastebima, kad laidotuvės priklauso nuo regionų, miestų ir žmonių įpročių.

„Skirtinguose Lietuvos regionuose skiriasi ir tradicijos. Tai, kas priimtina ir įprasta, pavyzdžiui, Mažeikiuose ar Skuode, ne visada tinka Šakiuose ar Marijampolėje. Populiarėja nuotraukų ar vaizdo įrašų peržiūros per laidotuvių ceremonijas, velionio mėgtos muzikos įrašų paleidimas.

Didžiuosiuose miestuose žmonės vis dažniau renkasi nestandartines atsisveikinimo erdves, tokias kaip muziejai, teatrai ar botanikos sodai. Atsisakoma ir didelių vainikų, mirusiojo artimieji renkasi baltų gėlių žiedus“, – apie laidojimo ceremonijų tendencijas Lietuvoje kalba pašnekovė ir priduria, kad mūsų šalyje žmonės yra gan santūrūs, todėl dažniausiai renkasi ramų, pagarbų, jaukų atsisveikinimą.

Pašnekovė taip pat išskiria tendencijas pagal amžiaus grupes – jaunesni žmonės atsisako tam tikrų dalykų, pakankamai drąsiai perima detales iš kitų šalių. Vyresnieji, pasak kokybės konsultantės, kiek konservatyvesni, tačiau tai nėra konstanta. Ji priduria, kad kiekvienas, susidūręs su artimojo mirtimi, nusipelno aukščiausio lygio pagalbos organizuojant laidotuvių ceremoniją, kad sunki akimirka būtų kiek įmanoma lengvesnė.

Laidotuvės

„Queen“ muzika laidojimo ceremonijos metu – kodėl gi ne?

Iki šiol nepasitaikė tokių ceremonijų ar pageidavimų, kurių nebuvo galima įgyvendinti, sako J. Ramonaitė: „Visada pabrėžiame, kad bet kuri laidojimo ceremonija yra skirta išreikšti pagarbą velioniui, atsižvelgiant į jo valią, išankstinį pageidavimą. Tad jeigu jis buvo „Queen“ gerbėjas ir norėjo, kad atsisveikinimo metu skambėtų būtent jo mėgstamos dainos – šiandien tai neatrodo beprotiška, bet vos prieš kelerius metus žmonės būtų kraipę galvą.“

Tokių užsakymų Lietuvoje kasmet daugėja, todėl įdomu, kas lemia laidojimo ceremonijos planavimo paslaugos populiarumą. Pašnekovė paaiškina – netekę artimojo susiduriame su emociškai sunkia situacija, esame priversti blaškytis ne tik ties bandymu suvokti, kad žmogaus nebėra, tačiau ir užklupusiais organizaciniais rūpesčiais:

„Tokia paslauga paklausi ne todėl, kad žmonės nemoka patys planuoti – tiesiog emociškai labai sunku. Per laidotuvių ceremoniją norisi visą dėmesį sutelkti į atsisveikinimą. Laidotuvių ceremonijų organizatorius yra tas žmogus, kurio tikslas palengvinti sunkią akimirką perimant visus įmanomus rūpesčius – dokumentų tvarkymą, salės, gėlių, muzikos parinkimą, nuotraukų tvarkymą, užkandžių užsakymą, transporto derinimą ir kt. Kokybiškai suplanuota laidotuvių ceremonija palieka skaidrų prisiminimą ir išlaiko deramą pagarbą.“

Kiek kainuoja laidotuvės?

Laidojimo ceremonijų sumos gali svyruoti nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių, tačiau, kaip pabrėžia pašnekovė, vidutinė laidojimo ceremonijos paslaugos kaina Lietuvoje šiuo metu siekia apie 1,5 tūkst. eurų. Į šią sumą įeina kūno transportavimas, saugojimas, paruošimas, medicininis mirties liudijimas. Taip pat laidotuvių ceremonijos organizavimas – atsisveikinimo erdvės paruošimas ir papuošimas, religinės ar pasaulietinės apeigos, gėlės, žvakės, svečių vaišės, kapo duobės paruošimas, kapavietės įrengimas ir kt.

Pastaruoju metu daugėja žmonių, kurie renkasi ne įprastą mirusiojo laidojimą karste, bet urnos laidojimą kolumbariume. J. Ramonaitės nuomone, tam yra kelios priežastys: kapinėse vis labiau trūksta žemės, kolumbariumai reikalauja daug mažiau priežiūros nei kapavietė.

„Tai estetiškas, mažiau artimuosius traumuojantis laidojimo būdas. Tai yra laisvas žmogaus ar jo artimųjų valios pareiškimas, lygiai taip pat, kaip ir laidojimas į žemę. Pasirinkimas priklauso nuo žmogaus įsitikinimų, susiformavusių nuostatų, pasaulėžiūros ar galbūt net baimės vienam ar kitam laidojimo būdui. Taip pat pastebiu, kas urnos laidojimą kolumbariume labiau linkę rinktis tautiečiai, gyvenantys užsienyje“, – sako laidojimo ceremonijų specialistė.

Populiarėja nauja profesija

Nuo šių metų pradžios, pradėjus veikti šiuo metu visoje Lietuvoje paslaugas teikiančiai laidojimų ceremonijų organizavimo sistemai „Rekviem“, J. Ramonaitė pakeitė veiklos pobūdį – dabar ji kokybės konsultantė.

„Mano užduotis – konsultuoti laidojimo įmones visoje Lietuvoje dėl klientų aptarnavimo, komunikacijos, pardavimų ir laidotuvių ceremonijų organizavimo. Stengiamės kelti laidotuvių ceremonijų kokybės kartelę – pradėję nuo vienos pareigybės, šiandien galime pasidžiaugti, kad laidojimo ceremonijų organizavimo paslaugas padeda įgyvendinti laidotuvių planuotojai visoje Lietuvoje“, – pasakoja neeilinės profesijos atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)