Kas yra avionika?

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aeronautikos inžinerijos katedros lektoriaus dr. Ivan Suzdalev tie, kurie nuo mažens sieja savo gyvenimą su aviacija, puikiai žino šio termino reikšmę. Tačiau likusiems – šia sritimi tenka pasidomėti. Jo teigimu avioniką galima apibrėžti kaip elektroniką, kuri pritaikoma aviacijoje.

Avionikos profesiją galima palyginti ir su kūrybiniu judėjimu. Šios srities atstovai yra ne tik puikiai išmanantys techninius, bet ir inžinierinius sprendimus. Besinaudodami savo protu, žiniomis, įgytomis universitete, šios srities atstovai kuria sudėtingas elektronines ir programines sistemas.

„Avionikos specialistai gali atrasti save įvairiose srityse. Pavyzdžiui, tapti radiolokacijos specialistais, t.y. kurti įrenginius, leidžiančius pamatyti tai, kas turėtų būti nematoma, paslėpti tai, ką norėtų pamatyti kiti. Taip pat domėtis radionavigacija – kurti įrenginius, kuriais naudojantis vykdomi skrydžiai nepalankiomis oro sąlygomis.“, – pasakoja I.Suzdalev.

Avionikos studijos

Anot VILNIUS TECH Antano Gustaičio aviacijos instituto (AGAI) dekano dr. Justo Nugaro, avionikos studijų programa yra daugialypė ir apima ne tik skraidančius aparatus, bet ir ant žemės esančią elektroninę įrangą. Jo teigimu, moksleivis turi domėtis fizika, dar geriau, jeigu jam sekasi elektros dalis, įdomi atrodo ir elektronikos sritis.

Šiuolaikinė įranga, esanti pilotuojamame ir bepiločiame orlaivyje yra gausiai papildyta ir įvairiomis informacinių technologijų sistemomis, tad dalis avionikos studijų – susiję su programavimu.

„Studijos turi dvi specializacijas – pirmoji skirta tiems, kurie svajoja dirbti tarp didžiųjų „Airbus“ ar „Boeng“ lėktuvų, prižiūrėti jų elektronikos sistemas arba antžeminę skrydžių valdymo įrangą. Antroji – tiems, kurie norėtų drąsiai pasitikti ateitį ir nerti į bepiločių orlaivių pasaulį, konstruoti karinius, civilinius, stebėjimo ir gabenimo dronus“, – pasakoja AGAI dekanas.

J. Nugaras taip pat atkreipia dėmesį, kad pirmaisiais studijų metais studentai yra mokomi bendrųjų inžinerijos dalykų, kurie labai panašūs visose inžinerinės krypties studijų programose. Daug dalykų šios programos studentams dėsto Elektronikos fakulteto (EF) dėstytojai. Labiau specializuoti dalykai, kurių mokosi avionikos specialistai – aviacinių elektroninių sistemų pagrindai, aviacinė radio dažnių technika, orlaivio ryšio ir navigacijos sitemos.

Plačios karjeros galimybės rinkoje

VILNIUS TECH AGAI dekanas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje maždaug pusė aviacinio verslo – susijęs su orlaivių technine priežiūra. Remontuojant lėktuvus avionikos specialistai atlieka diagnostiką ir tvarko aviacines sistemas. Dalis tokių specialistų dirba biuruose – projektuoja naujas elektronines sistemas, į orlaivius diegia naujas technologijas. Tiesa, avionikos specialistų rinkoje trūksta, o jų poreiks augs ir dėl sparčiai besiplečiančių kosmoso technologijų įmonių.

Remiantis Lietuvos aviacijos gairėmis 2030, planuojama, kad aviacijos sektoriaus generuojamas BVP augs beveik du kartus. Būtent todėl daugės aviacijos įmonių, plėsis lėktuvų techninės priežiūros apimtys. Dėl šios priežasties reikės ne tik daugiau aviacinės mechanikos, bet ir aviacinės elektronikos specialistų.

Pasaulinį lėktuvų parką papildo vis daugiau naujos kartos lėktuvų, todėl jų sistemų priežiūrai reikės daugiau elektroniką ir informacines technologijas (IT) išmanančių specialistų.

„Po ketverių metų, kai avionikos specialistai baigs studijas, matysime ir visiškai kitokią dronų rinką. Jau šiuo metu tiek kariuomenė, tiek sienos apsaugos tarnyba įsigyja daug dronų, kuriuos reiks prižiūrėti, kurti naujas fukcijas. Dronai pakeis žmones žemės ūkio, statybos ir kitose srityse, todėl šių specialistų poreikis ateinančiais metais taip pat tik augs“, – teigia dr. J. Nugaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją