Verslo srityje itin svarbu nuolat atsižvelgti į besikeičiančią pinigų vertę, parinkti tinkamą investicijų modelį, tiksliau įvertinti finansinę riziką ir priimti tinkamus sprendimus, rašoma pranešime žiniasklaidai. Čia svarbų vaidmenį atlieka finansų inžinerijos specialistai, kurių poreikis darbo rinkoje pastaraisiais metais tik didėja.

Apie finansų inžinerijos specialistų poreikį darbo rinkoje, įsidarbinimo galimybes pasakoja Vilniaus Gedimino technikos universiteto (Vilnius Tech) Finansų inžinerijos studijų programos komiteto pirmininkė doc. dr. Algita Miečinskienė.

Didėja finansų inžinerijos specialistų poreikis – kokia tikrovė?

Lietuva siekia tapti viena iš pirmaujančių valstybių FinTech sektoriuje. FinTech jungia finansus ir technologijas; šiuolaikinės technologijos naudojamos finansų srityje, o tai, atliekant finansinius sprendimus, suteikia greitį, laiko ir lėšų ekonomiją, naujas paslaugas ar lengvesnę prieigą prie paslaugų neprofesionalams, kaip, pavyzdžiui, investavimo sprendimų robotizavimas.

Pasaulį užvaldžius pandemijai, 2020 m. daugeliui svarbių sektorių buvo sudėtingi, tačiau FinTech sektoriaus plėtra – itin ženkli. Remiantis „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, Lietuvoje veikia daugiau nei 230 FinTech įmonių ir vien per pastaruosius dvejus metus jų skaičius išaugo apie 35 proc.
Apie 30 proc. įmonių veikia mokėjimų srityje, apie 20 proc. – finansų sektoriui skirtos programinės įrangos kūrimo srityje ir apie 13 proc. – skolinimo srityje. Likusius 37 proc. sudaro skaitmeninė bankininkystė, taupymas ir investavimas, kriptovaliutos, insurtech ir kita.

Tokiam aktyviam ir novatoriškam sektoriui reikalinga ir darbo jėga. 2020 m. sektoriuje buvo įdarbinta daugiau nei 4000 darbuotojų, tačiau net 38 proc. apklausoje dalyvavusių FinTech įmonių paminėjo, kad vienas svarbiausių iššūkių buvo, tikėtina, ir išliks dar ne vienerius metus – kvalifikuotų talentų pritraukimas.

Finansų inžinerijos specialistų, kurie be bazinių bei naujų finansų žinių turi ir stiprius inžinerinius pagrindus – projektinį mąstymą, gebėjimą naudotis kompiuterinėmis programomis, turinčius programavimo pagrindus – paklausa ateinančiais metais tik augs.

Studentų įsidarbinimo galimybės darbo rinkoje

Universitetas iš įmonių nuolat gauna darbo pasiūlymus studentams: ieškomi finansų analitikai, sutelktinių platformų vystytojai, investavimo sprendimus išmanantys jaunuoliai.

Atlikus Finansų inžineriją studijuojančiųjų, ką tik studijas baigusių bakalaurų ir magistrantūroje studijuojančiųjų apklausą, buvo nustatyta, kad net 98 proc. iš apklausoje dalyvavusių studentų dirba, o net 82 proc. iš jų – dirba pagal specialybę. Visi norintys įsidarbina dar bakalauro studijų metais.

30 proc. studentų nurodė, kad įsidarbino trečiame studijų kurse, 25 proc. – pirmame arba ketvirtame, o 20 proc. dirbančių studentų įsidarbino net pirmajame studijų kurse. Žinoma, ne visi studentai dirba pilnu etatu, nes studijas derina su darbu.

Visi magistrantūros studijų studentai nurodė, kad dirba pilnu etatu – universiteto Verslo vadybos fakultete magistrantams paskaitos vyksta vakarais, o tai leidžia puikiai derinti studijas su darbu.
Pilnu etatu dirba 55 proc. bakalauro studijų studentų, tačiau dauguma jų – šiais mokslo metais baigę studijas ir įgiję Finansų krypties bakalauro laipsnį.

Kur dirba studentai?

Maždaug pusė studentų, baigusių finansų inžinerijos studijas, dirba apskaitos, finansų analitikos ir bankininkystės srityse, o magistrantūros studijų studentų darbo sričių įvairovė didesnė – FinTech, finansų analitika, draudimas ir kt.

Didelė dalis galimų finansų specialistų darbo vietų patenka į Finansinės veiklos ir draudimo sektorių.
Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 m. I ketvirtį Finansinės veiklos ir draudimo sektoriuje buvo 498 laisvos darbo vietos. Nuo 2019 m. III ketvirčio šiame sektoriuje stebimas nuolatinis neužimtų darbo vietų augimas.

Tai leidžia daryti išvadą, kad sektoriaus darbo jėgos paklausa – auganti. Auga ir užimtų darbo vietų šiame sektoriuje skaičius – per metus jis išaugo apie 3 proc. ir 2021 m. I ketvirčio duomenimis sudarė 19028 užimtas darbo vietas.

Finansinės veiklos ir draudimo sektoriaus laisvų darbo vietų lygis, t. y. laisvų ir užimtų darbo vietų santykis yra apie 3 proc., kai tuo tarpu iš viso pagal ekonominės veikos rūšis – 1,6 proc. Tai dar kartą įrodo, kad šis sektorius turi potencialą specialistams.

Kiek uždirba studentai?

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 m. I ketvirtį Finansinės veiklos ir draudimo sektoriuje vidutinis neto darbo užmokestis buvo 1628 eur, t.y. antras iš visų ekonominės veiklos rūšių ir, lyginant su visų veiklos rūšių vidutiniu darbo užmokesčiu, (966,5 eur) – apie 60 proc. didesnis.

Finansų inžinerijos studentų tyrimo duomenimis, apie 50 proc. magistrantūros studijų studentų nurodė, kad jų neto darbo užmokestis patenka į 1000–1500 eur rėžį, o 40 proc. bakalauro studijų studentų uždirba nuo 700 iki 1000 eur.

Būti finansų srities studentu ir dirbti pagal specialybę – puikus karjeros startas. Baigus studijas, įgijus patirties, galima džiaugtis įdomiu darbu ir solidžiu darbo užmokesčiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)