Domantui motyvacijos netrūksta, nes jo siekis – tapti aukščiausios klasės pastatų konstruktoriumi ir prisidėti prie žmonių gerovės projektuojant jų poreikius atitinkančius statinius.

Studijų pasirinkimą lėmė noras padėti žmonėms

D. Ramanauskas prisipažįsta, kad pasirinkimas savo profesiją ir ateitį sieti su inžinerija nebuvo lengvas. Paskutiniais metais mokykloje vaikinas ilgai svarstė, kokioje srityje norėtų save realizuoti. Tik dėl vieno abejonių nekilo – Domantas norėjo ateityje turėti tokį darbą, kuriame galėtų tiesiogiai prisidėti prie žmonių gerovės, ne tik pats mėgautis savo veikla, bet ir būti naudingas visuomenei. Dėl to tarp svarstytų pasirinkimų buvo ir medicinos sritis, ir su atsinaujinančių išteklių energetika susijusios studijos.

„Visgi galiausiai pradėjau mąstyti, kad visuomenės gerove gali rūpintis ne tik žmonių gyvybes gelbstintys gydytojai ar klimato kaitos problemas sprendžiantys specialistai, bet ir inžinieriai, be kurių nebūtų nei ligoninių pacientams gydyti, nei klimato kaitą stabdyti padedančių saulės ar vėjo jėgainių. Vedinas šios minties iš pradžių pasirinkau statybos inžinerijos studijas, o vėliau ir konstruktoriaus specializaciją“, – sako Domantas.

Be to, Domantui imponuoja ir tai, kad inžinierių bei konstruktorių darbo rezultatai paprastai ilgam palieka pėdsaką miestuose ir galbūt net tampa jų vizitinėmis kortelėmis. Vienas iš labiausiai vaikiną įkvepiančių to pavyzdžių – Paryžiaus simbolis Eifelio bokštas, kurio projektuotojas Aleksandras Gustavas Eifelis dėl šios konstrukcijos atsimenamas iki šių dienų.
Domantas Ramanauskas

Prisideda prie vieno reikšmingiausių projektų Kaune

Ir nors savojo Eifelio bokšto projekto Domantui dar teks palaukti, jau dabar inžinerijos studentas turi galimybę prisidėti prie visam miestui reikšmingo projekto įgyvendinimo, o svarbiausia – pasisemti neįkainojamos patirties. Tokią galimybę Domantui suteikia praktika darnios miestų plėtros ir statybų bendrovės „YIT Lietuva“ įgyvendinamame Piliamiesčio kvartalo projekte. Dešiniojoje Neries krantinėje, priešais Kauno senamiestį, besikuriantis kvartalas jau spėjo tapti viena patraukliausių ir labiausiai geidžiamų vietų gyventi laikinojoje sostinėje, o kartu naujam gyvenimui prikelia ilgą laiką užmiršta ir apleista buvusią teritoriją.

„Apie bendrovę ir jos vykdomą veiklą sužinojau KTU Statybos ir architektūros fakulteto studentų atstovybės „Statius“ dėka. Dar pirmame studijų kurse buvo organizuojama ekskursija į Piliamiesčio statybvietę. Be jokios abejonės, šviežiam statybų inžinerijos studentui ten pamatyti vaizdai paliko nemenką įspūdį. Galiausiai, atsiradus galimybei, nusprendžiau išmėginti jėgas bendrovėje, atliekant praktiką“, – pasakoja Domantas.

Patirties semiasi iš savo srities geriausių

Piliamiesčio projekte vaikinas turi galimybę tiesiogiai prisidėti prie visų statybų aikštelėje vykdomų darbų ir taip susipažinti su skirtingų konstrukcijų įrengimu, tam reikalingais brėžiniais, naudojamomis technologijomis ir šiuolaikiškais statybų sprendimais. Visi bendrovės projektai įgyvendinami naudojant skaitmeninės statybos modelius. Remdamasi jais bendrovė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo skaičiuoti savo vystomų projektų CO2 pėdsaką ir ieškoti būdų jam sumažinti.

„Daugeliui vasara asocijuojasi su poilsiu, tačiau man tai galimybė gilinti savo suvokimą ir žinias srityje, su kuria sieju savo ateitį. Turbūt nesurastum geresnės galimybės tai daryti nei dirbant tokiame projekte kaip Piliamiestis. Praktika suteikia galimybę išbandyti turimas teorines žinias realioje darbo aplinkoje. Be to, buvimas statybų aikštelėje padeda pamatyti bendresnį vaizdą, suvokti, kaip įgyvendinamas didelis projektas, kaip vyksta komunikacija tarp skirtingų proceso dalyvių, kaip sprendžiami iššūkiai. Tai itin vertinga patirtis, kuri, neabejoju, pravers ateityje“, – sako Domantas.

Motyvacijos suteikia ir speciali stipendija

KTU trečiakursis dalyvavo ir studentams rengtoje bendrovės asmeninėje konsultacijoje. Jos metu Domantas gavo vertingų karjeros planavimo patarimų, asmeniškai pabendravo su patyrusiais inžinieriais ir kitų sričių specialistais, darbų vadovais. Domantas patirties bagažą papildė kalbėdamasis su technikos direktoriumi, kuris, anot studento, dalijosi ne tik savo, kaip bendrovės darbuotojo patirtimi, bet ir išsamiai atsakė į visus dominusius klausimus. Gauti atsakymai dar labiau paskatino tobulėti ir semtis naudingų žinių statybos inžinerijos srityje bei nieko nelaukiant dirbti savo karjeros labui.

Papildomos motyvacijos būsimam konstrukcijų specialistui taip pat suteikia ir speciali bendrovės įsteigta stipendija. Ji kartą į semestrą skiriama dviem statybos inžinerijos studijų krypties studentams, išsiskiriantiems aukštais akademiniais įvertinimais bei aktyvia visuomenine ar moksline veikla.

„Kai tavo pasiekimus, nuoseklų ir sunkų darbą pastebi ne tik universitetas, dėstytojai, bet ir su studijų programa susiję išoriniai partneriai, tai tikrai įkvepia ir suteikia papildomo pasitikėjimo. Ši stipendija padiktavo ir bendrovę, kurioje pasirinkau atlikti praktiką“, – sako Domantas.

Vaikinas puikiai supranta, kad dar tik pradeda savo profesinį kelią ir turi daug dirbti, kad pasiektų tikslą prisidėti prie žmonių gerovės projektuojant gyvenamuosius namus ar visuomenei reikšmingus pastatus. Domantas tiki, kad to jam padės pasiekti noras tobulėti, siekti aukščiausių rezultatų, mokytis ir nesustoti augti kaip asmenybei ir specialistui. Pirmuosius žingsnius savo tikslo link Domantas jau žengė, lieka toliau užtikrintai eiti pasirinktu keliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)