Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aplinkos inžinerijos fakulteto Geodezijos ir kadastro katedros vedėja doc. dr. Jūratė Sužiedelytė Visockienė pranešime žiniasklaidai pastebi, kad anksčiau geodezininko darbas buvo kur kas sudėtingesnis be bepiločių orlaivių, skaitmeninės fotogrametrijos, robotizuotos techninės įrangos, mobiliųjų įrenginių, bevielių tinklų, šiuo metu populiarėjančios virtualios realybės ir kitų technologijų, kurios šiandien palengvina specialistų darbą.
Jūratė Sužiedelytė Visockienė

„Naujos technologijos keičia įprastą darbą objekte. Galima pasidžiaugti, kad geodezijos specialybė tampa vis universalesnė, tarpdisciplininė, o matininkų darbai neapsiriboja vien sklypų kadastriniais matavimais“, – atkreipia dėmesį ji. Šios profesijos galimybės darbo rinkoje itin plačios, J. Sužiedelytė Visockienė įvardija net keletą.

1. Geodezijos specialistas

Geodezininkas yra pirmas žmogus, kuris apsilanko objekte ir atlieka statinių, įrenginių ar teritorijos nužymėjimo ir matavimo darbus. „Geodezininkas ir statybų eigoje atlieka kontrolę, pavyzdžiui, jei statomo namo langų angos neatitinka projekto ir yra per siauros, geodezininkas fiksuoja šias klaidas ir informuoja statybų vadovą. Jei pastatytas namas ar tiltas deformuojasi bei kitaip keičia padėtį ar formą, specialistas tai užfiksuos matavimais, suras priežastis ir sprendimą, kaip tai sutvarkyti“, – apie geodezininkų darbo reikšmę pasakoja J. Sužiedelytė Visockienė.

Geodeziniai darbai skirstomi į valstybinės reikšmės ir savivaldybių. Valstybiniai darbai apima Lietuvos Respublikos sienos kartografavimą, teminių žemėlapių sudarymą ir tvarkymą, aerofotografavimą ir nuotolinį skenavimą bei daugelį kitų svarbių valstybinio masto darbų. Savivaldybių geodezijos ir kartografijos specialistai rūpinasi teritorijos geodezinių tinklų sudarymu ir tvarkymu, statinių ir įrenginių žymėjimo vietovėje priežiūra ir kitais darbais.

2. Matininko darbas

Matininkas – tai specialistas, kuris atlieka nekilnojamojo turto objekto formavimo darbus, kadastrinius matavimus ir yra atsakingas už daug itin svarbių su žemės sklypais ir nekilnojamuoju turtu susijusių darbų.

„Matininkas atlieka žemės sklypų arba statinių kadastrinius matavimus, derina, rengia ir tvirtina su tuo susijusius dokumentus. Jis nustato nekilnojamojo turto vertę, atlieka nekilnojamojo turto kadastro duomenų ir dokumentų, taip pat kadastrinių ir geodezinių matavimų ekspertizę bei teikia kitas paslaugas, susijusias su nekilnojamojo turto tvarkymu“, – įvardija universiteto Geodezijos ir kadastro katedros vedėja.

3. Darbas su BIM, skaitmeniniais pastatais ir miestais

Šiuolaikiniai skaitmeniniai miestai kuriami plėtojant skaitmeninę statybą ir statinio informacinio modeliavimo (BIM) technologijas, nuo kurių neatsiejami yra ir geodeziniai matavimai bei geografinės informacinės sistemos (GIS). Su jomis dirba geodezijos specialistai. GIS – tai sistema, kurios pagrindu apdorojami, analizuojami, modeliuojami erdvėje koordinuoti duomenys. GIS naudojama ne tik architektų, tačiau ir kitų specialistų – inžinierių, aplinkosaugos duomenų analitikų, žemės ūkio informacinių technologijų kūrėjų.

„GIS itin svarbus ir aktualus darnių ir išmanių miestų vystyme, nes pasitelkus geodezininkų duomenis galima atlikti įvairias analizes, skaičiavimus ir jais remiantis priimti svarbius sprendimus. Pavyzdžiui, pagal sukurtus GIS žemėlapius galima stebėti miesto plėtrą, vykdomus viešųjų erdvių, nekilnojamo turto ir kitus projektus. Išmanios programos leidžia rinkti ir analizuoti tokius aplinkos duomenis kaip oro, triukšmo, saulės spinduliuotės lygis ir kt., o į tai atsižvelgiama planuojant miesto plėtrą, naujus statinius, kelius“, – pasakoja J. Sužiedelytė Visockienė.
Vilnius TECH

4. Darbas valstybės sektoriuje, ministerijose, savivaldybėse

Remiantis geodeziniais matavimais, nustatoma žemės paviršiaus taškų tarpusavio padėtis, formuojamas geodezinis pagrindas, kuris reikalingas darant topografinius žemėlapius ir kitus žemės matavimo darbus, atliekant visos šalies kartografavimą, vykdant statybos darbus, geodinaminius tyrimus, valstybės sienos žymėjimą ir daug kitų darbų, kuriuose tenka nustatyti taškų padėtį, t. y. jų erdvines koordinates.

Geodezijos specialistai reikalingi ministerijose, Nacionalinėje žemės tarnyboje, savivaldybėse ir kitose įstaigose. Čia dažniausiai dirba specialistai, VILNIUS TECH pabaigę Geodezijos ir kartografijos Geografinių informacinių sistemų specializacijos magistrantūros studijas. „Šiuo metu specialistai yra reikalingi visose savivaldybėse, jaučiamas didelis jų trūkumas, o ateityje, pradėjus funkcionuoti topografijos ir infrastruktūros informacinei sistemai, savivaldybėse jų reikės dar daugiau. Palengvinimas besidomintiems valstybinio pobūdžio darbu – nebereikia laikyti anksčiau būtino bendrojo valstybės tarnybos testo“, – atkreipia dėmesį J. Sužiedelytė Visockienė.

5. Veikla prekybos srityje

Geodezijos srities atstovai savo veikloje dirba su įvairiais išmaniais prietaisais ir technologijomis, tad viena iš galimų karjeros sričių – prekyba įranga, atstovaujant garsiausius prekinius ženklus.

6. Karjeros galimybės užsienyje

Pasak Geodezijos ir kadastro katedros vedėjos, jaučiamas vis didėjantis kvalifikuotų GIS technologijų, nuotolinio kartografavimo specialistų poreikis, o patys studentai siekia įgyti kuo daugiau ir kuo universalesnių gebėjimų, pritaikomų ne tik geodezijos, bet ir kitose inžinerijos srityse. Tai atveria galimybes dirbti ne tik Lietuvoje, bet ir už šalies ribų.

Tokių sėkmės pavyzdžių jau esama ne vienas. „Geodezijos ir geoinformatikos absolventai užsienyje dirba labai įvairiose srityse – nuo darbo prie sudėtingų statybos objektų, projektų iki pedagoginio darbo universitetuose. Lietuvos specialistai savo vietą randa Islandijoje, Norvegijoje, Anglijoje, net Afrikos valstybėse“, – atkreipia dėmesį J. Sužiedelytė Visockienė.

7. Individualus verslas

Įprastai steigiamos geodezijos ir matininkų paslaugas teikiančios įmonės. Matininkui ir geodezininkui reikia kvalifikacijos pažymėjimo, kuris gaunamas du metus atidirbus padėjėju. „Baigę studijas universitete ir atidirbę reikiamą laiko kiekį specialistai įprastai gauna abu kvalifikacijos pažymėjimus. Juos, išlaikius testą, išduoda Nacionalinė žemės tarnyba. Turėdamas kvalifikacijos pažymėjimą jaunas specialistas gali kurti savo įmonę ir dirbti savarankiškai“, – sako universiteto Geodezijos ir kadastro katedros vedėja.

Anot jos, geodezijos ir geoinformatikos sritis skirta tiems, kurie domisi informacinėmis technologijomis, programavimu, skaitmeniniais ir robotizuotais prietaisais, kuriems patinka darbas su technologijomis, tokiomis kaip bepiločiai orlaiviai, lazerinio skenavimo technologijos ar darbas su palydoviniais vaizdais ir kitokie nuotolinių tyrimų metodai, kuriems įdomi geografija, objektų padėties erdvėje nustatymas, matavimai ir skaičiavimai. Įgytos šios srities žinios atveria itin plačias galimybes, tereikia pačiam pasirinkti norimą karjeros kelią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)