– Asta, nuo ko priklauso, kaip mums sekasi tvarkytis su laiku? Ar tai susiję su mūsų prigimtis ir intelektais?

– Taip, labai tiesiogiai. Žmonės, kurie turi aukštą administracinę prigimtį, per dieną padaro tikrai daug ir tuo laiku, kuriuo buvo suplanavę. Jie geba gerai organizuoti, planuoti ir vykdyti, laikytis grafikų, terminų. Kuo administracinė prigimtis išreikšta mažiau, tuo žmogus mažiau organizuotas, mažiau produktyvus. Jis gali rašytis planus, daryti įvairius veiklų sąrašus, bet įgyvendina tik mažą dalį. Tai matau pagal save. Dargi, kai pradedu rašyti, dėlioti, planuoti, nuo to imu jaustis pavargusi, tiesiog savo energiją išeikvoju neefektyviai.

– Kas vagia tų žmonių laiką, kurie turi žemą arba vidutinišką administracinę prigimtį? Ką daryti, kai nepavyksta planuoti ir planų įgyvendinti?

– Klausimas – platus, bet pabandysiu atsakyti kuo trumpiau. Nekalbėsiu apie socialinius tinklus, kad jie vagia mūsų laiką, žinome. Jei kalbėsime apie žmones, kurių administracinė prigimtis žema arba vidutiniška, jų laiką vagia darbai, kurie susiję su planavimu, popierių tvarkymu, žodžiu, įvairūs administraciniai darbai. Paprasčiausiai todėl, kad jie tokiems darbams sugaišta daugiau laiko, nei žmonės, kurie turi aukštą administracinę prigimtį. Jeigu vienam paruošti mėnesio finansų ataskaitą užtruks pusvalandį ar keturiasdešimt minučių, tai, pavyzdžiui, man – 3–4 val. O paskui greičiausiai neturėsiu energijos daryti kažką kitą. Kitaip tariant, tai, kas mums sunku, vagia mūsų laiką. Vis dėlto, laiką vogti gali ir mėgstama veikla.

Asta Blažinskienė

Įsivaizduokime, turime labai aukštą bendrąjį kūno intelektą ir mėgstame sportuoti, aktyviai leisti laiką. Taip gauname energijos, jėgų ir entuziazmo, bet, kai pasineriame, nejaučiame laiko tėkmės. Štai todėl svarbu žinoti savo prigimtis. Taip žinosite, kur, tikėtina, prarasite laiką.

– Žmonėms, kurie skundžiasi laiko trūkumu, mes duodame tokį pratimą: bent savaitę fiksuoti kiekvieną savo veiklą. Tos savaitės analizė parodo neįtikėtinai įdomių dalykų. Ar tai galėtų padėti mums pagauti laiko vagis?

– Tikrai taip. Aš ir savo klientams pasiūlau pastebėti save iš šalies vieną, dvi ar daugiau dienų. Tam yra sukurta įvairių mobiliųjų programėlių, galima veiklas tiesiog užsirašinėti. Visgi, dažnai žmonės prisipažįsta, kad ir taip žino, kur išvaisto daugiausia laiko.

– O kaip pati kovojate su laiko vagimis?

– Keliais būdais. Visų pirma, tai – sąmoningumas. Aš iš karto galiu nuspėti, kada laiką naudoju efektyviai, o kada – be reikalo gaištu. Taigi, tam tikrų situacijų vengiu. Antra, kadangi mano administracinė prigimtis nėra aukšta, turiu asistentę. Šiuo savo sprendimu labai džiaugiuosi.

– Vlada, esate labai veikli asmenybė. Naujos programėlės kūrimas ir tvarkymas, įvairūs renginiai, šeima – kaip viską spėjate?

– Aš neplanuoju (juokiasi). Visi labai gerai žino, kad Vlada yra chaosas, beprotiškos idėjos, kunkuliuojantys jausmai. Įsivaizduokite, sugalvoti programėlę, kurios pagalba už nueitus žingsnius galima atsiskaityti parduotuvėje, gauti pigiau prekių ar paslaugų. Apskritai, profesionaliai bėgikei sukurti ėjimo programėlę?.. Dar auginti du vaikus, kuriems reikia nuolatos gaminti valgyti. Ir ne bet kaip, o sveikai, nes visai Lietuvai pasakoji, kad propaguoji sveiką gyvenseną. Vadovauti įmonei, suorganizuoti didžiausią ėjimo renginį Lietuvoje...

Paprastai per dieną paskambinu 60 kartų. Jeigu susitikusi su vienu žmogumi, matau, kad tarp mūsų gali užsimegzti bendradarbiavimas, kitą susitikimą atšaukiu. Aš – kūrėja. Administracinė pusė man sunki, todėl tam samdau žmones.

Rytis Jurkėnas, Vlada Musvydaitė, Asta Blažinskienė

Aplinkiniai ant manęs pyksta, kad nereaguoju į trumpąsias žinutes ar pranešimus, kuriuos gaunu į kitas, bendravimui skirtas programėles, bet aš pasimokiusi, kad tai vagia mano laiką ir dėmesį. Tiesiog išjungiu garsą ir jų nematau. Galvoju, jei problema bus tikrai didelė ir reikalas skubus, žmogus tiesiog paskambins.

Kalbant apie laiko planavimą, vienintelis dalykas, ką darau, tai specialiai ryte anksčiau atsikeliu, bet ne todėl, kad bėgčiau krosą, o todėl, kad turėčiau šiek tiek laiko lovoje išgerti kavos.
Mano kompanijoje visi darbuotojai į darbą važiuoja dviračiais, paspirtukais arba eina pėsčiomis, o tas laikas, kurį jie užtrunka, yra įskaičiuotas į darbo laiką. Tai davė neįtikėtinų rezultatų. Dar taupome ir žmonių laiką, skiriamą ruošti pietus, eiti į kavines. Užsakome darbuotojams sveiko maisto į biurą.

Šiuo metu daugiausia dėmesio esu sutelkusi į „#walk15“ plėtrą. Tai nuolatos sukasi mano galvoje. Man nereikia planuoti, aš jaučiu. Ir man atrodo, tada nutinka beprotiškiausi dalykai.

– Sakoma, kad parą reikia dalyti į tris lygias dalis: 8 valandos miegui, 8 valandos darbui ir 8 valandos sau, šeimai, kitai veiklai. Kokios jūsų dienos proporcijos?

– Dažniausiai aš noriu dirbti. Visai Lietuvai prisipažįstu, kad esu darboholikė. Man taip patinka mano darbas, jog turiu labai stengtis, kad pravėrusi namų duris, apie jį negalvočiau ir nekalbėčiau. Labai svarbu ryte jaustis gerai. Užuot naudojęsi žadintuvu, mes nusipirkome šunį ir nekabinome miegamajame užuolaidų. Taigi, atsibundu nuo šviesos ir einu pavedžioti augintinį. Galvoju apie dieną, dėliojuosi veiklas. Kalbant apie darbą, stengiuosi kuo daugiau investuoti į žmones. Esu ta, kuri kolegoms atneša kavos, torto. Jau išsiaiškinau, kad, norint, jog programuotojas greičiau dirbtų, reikia padovanoti jam apsilankymą SPA (juokiasi).

Rytis Jurkėnas

– Ką patartumėte žmonėms, kurie nuolatos skundžiasi, kad nieko nespėja?

– Nebijoti klysti. Kai neišsikeli kategoriškų tikslų, tada ne taip būna sunku suklysti. Mes su komanda galėjome nudegti 1000 kartų. Pavyzdžiui, kai buvo organizuojamas „Laisvės kelias. Vilnius – Baltarusija“, mes spontaniškai pasisiūlėme sukurti interaktyvų žemėlapį. Visai to neplanavome, nesiruošėme, bet padarėme per 4 dienas, dargi išvertėme programėlę į baltarusių kalbą. Nėra nieko geriau, kai žmogus jaučiasi patenkintas, nebijo klysti, gauna palaikymą iš vadovų. O šiaip aš tiesiog pozityvi. Jei būčiau negatyvi, sakyčiau, štai šiandien nenupirkau šuniukui ėdalo, nepalaisčiau gėlių, bet.. gėles nenuvyto, šuniukui maisto nupirksiu kitą dieną – juk nebadauja.

– Manau, Vlada – yra žmogus, gyvenantis darnoje. Kaip, Asta, jūs galėtumėte apibūdinti žmogų darnoje. Kaip jis suvokia laiką ir jaučiasi?

– Vlada yra darnaus žmogaus pavyzdys. Darnoje gyvenantis žmogus veikia su entuziazmu, atsipalaidavęs, laisvai. Kai mes esame darnoje su savo prigimtimis ir intelektais, mums natūraliai sekasi. Nemanau, kad Vlada būtų tokia pozityvi, jei nuo ryto iki vakaro jai reikėtų užsiimti buhalterinėmis ataskaitomis, tvarkyti popierius ir gyventi pagal griežtai sustyguotą planą. Pozityvumas ateina tada, kai aš esu darnus, kai man dera mano veikla.

Kai žmogus išpildo savo potencialą, jo laiko suvokimas yra kitoks. Taigi, patarimas visiems – pažinkite savo prigimtis ir intelektus ir pasverkite, ar esate ten, kur jums reikia būti. Visi mes galime gyventi darnoje, jei darysime tai, kas mums tinka.

Laidas „1toks unikalus“ su edukacinių bendrovių „Kalba“ ir „EgoPerfectus“ kūrėju, karjeros konsultantu Ryčiu Jurkėnu žiūrėkite per „Delfi TV“ kiekvieną ketvirtadienį.

Ieškote žinių, reikia pagalbos dėl karjeros – užduokite klausimą profesionaliam karjeros konsultantui Ryčiui Jurkėnui!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)