Išskiriami du pagrindiniai verslininkų tipai. Pirmajam priskiriami tie, kurie nuosavas įmones įkuria reaguodami į konkrečias asmenines aplinkybes, o antrajam – tie, kurių sprendimą steigti įmonę nulemia troškimas įgyvendinti turimą viziją ir noras veikti.

Pirmuosius stimuliuoja nesitaikstymas su esama padėtimi, dažniausiai – suvokimas, kad dirba ne sau, o darbdaviui. Imtis veiksmų juos skatina noras užsidirbti ir konkrečios baimės. Nuosava įmonė jiems teikia žinojimą, kad neteks niekam atsiskaitinėti, o mintys apie didesnį uždarbį nebus tuščios fantazijos.

Vizijų įkvėpti verslininkai yra bebaimiai ir gana drąsiai rizikuoja. Jie noriai žvalgo neištirtas teritorijas, azartiškai leidžiasi į derybas ir mėgaujasi verslininkams tenkančiais iššūkiais. Riziką jie laiko natūralia veikimo sąlyga, o nežinia jų nebaugina. Jų sėkmė yra tiesiogiai proporcinga jų įsitraukimo į verslą laipsniui, teigia konsultantė, kūrybingo vadovavimo specialistė Emma Churchman portale lifehack.org skelbiamoje publikacijoje.

Toliau suminėti konkretūs jos duoti patarimai, padėsiantys išmokti ne reaguoti, o patiems inicijuoti ir tapti visų sėkmingo verslo paslapčių žinovais.

1. Išsiugdykite savimonę

Jeigu suprasite save, suprasite ir kuo jums užsiimti, taigi, ir kokio verslo griebtis. Kitaip nė būti negali. Jeigu gerai nežinote, kas jus motyvuoja, liūdina, įkvepia ir baugina, sėkmė versle mažai tikėtina. Savimonė verslininkui yra aukso vertės bruožas, nes tik suprantant savo vaidmenį pavyksta veikti ne reaguojant į išorinius stimulus, o iš vidinės iniciatyvos. Tiktai suvokę, kas verčia jus reaguoti vienaip, o ne kitaip, kai tenka tvarkyti įmonės reikalus, galėsite sąmoningai apsispręsti, kaip konkrečiai nuo šiol reaguosite.

Asociatyvi nuotr.

2. Leiskitės į nežinomybę

Begalė verslininkų teigia, kad nežinomybė jiems būtina kaip oras, nes teikia galimybę patirti azartą ir atradimo džiugesį. Visgi nemenkai daliai tenka taikstytis su realybe, būtent – artėjančiu paskolos mokėjimo terminu, neišvengiamu automobilio remontu, staiga susirgusiais vaikais ir t. t. Nerimas dėl pragyvenimo nuomonę apie nežinomybę atitinkamai pakoreguoja ir ji jau ne vilioja, o baugina.
Dabar pagalvokite, kaipgi reaguojate, kai prieš akis – sąskaita, kurią privalote apmokėti, tačiau neturite iš ko? Gal atsidūstate tardami: „O, Dieve, kaip gi aš tiek sumokėsiu?“ O galbūt konstatuojate: „Dabar žinau, kiek pinigų teks užsidirbti šią savaitę.“ Taigi, tik požiūris į nežinomybę turi poveikį jūsų, kaip verslininko, sėkmei.

3. Įvardykite, kas yra sėkmė

Įvardykite, ką jums reiškia sėkmė, galvodami ne tik apie finansinę jos išraišką. Mąstykite abstrakčiau ir suformuluokite kuo tikslesnį sėkmės apibrėžimą. Galbūt svajojate apie subalansuotą gyvenimą – galimybę dirbti 20 valandų per savaitę, kad likusį laiką galėtumėte skirti pomėgiams ir bendravimui su artimaisiais? Gal puikiai pasijustumėte tik įdiegę automatizuotą verslo sistemą, leidžiančią dirbti iš bet kurio pasaulio taško, kad galėtumėte keliauti, kiek tik širdis geidžia?
Nutarkite, kokį gyvenimą norėtumėte gyventi. Tada bus paprasčiau išsikelti tikslus, kuriuos pasiekus svajonė pavirs realybe. Atminkite, kad sėkmės pojūtis turi kilti iš vidaus, o ne ateiti iš išorės. Jei šitai įsisąmoninsite, kely į sėkmę bus daug mažiau duobių.

4. Nebijokite permainų

Mintis, kad gyvenimas gali pasikeisti, turėtų džiuginti, o ne bauginti. Tuos, kurie imasi iniciatyvos, tokia mintis įkvėptų visada. Jei šiandien kas nors nepavyko, vadinasi, jau žinote, kokių klaidų rytoj nebekartoti. Jei permainos neišvengiamos, jokiu būdu joms nesipriešinkite, o atvirkščiai – bandykite įžvelgti kuo daugiau teigiamybių. Jei turite konkrečią viziją, tai anaiptol nereiškia, kad egzistuoja tiktai vienas konkretus būdas, kaip ją realizuoti. Elkitės lanksčiau, būkite atviri. Rezultatas, kurį pasieksite, jei nebijosite pokyčių, tikėtina, nudžiugins.

Verslas

5. Dirbkite kuo sumaniau, o ne kuo daugiau

Laikykitės puolimo, o ne gynybos taktikos. Pastebėję, kad kurioje nors srityje verslas šlubčioja, paklauskite savęs, ką būtina pakeisti, kad darbai pajudėtų iš vietos ir įgautų pagreitį. Kaip manote, ar verta lopyti užtvanką baiminantis, kad tuoj būsite užlieti, be to, puikiai suvokiant, kad pirminė problemų priežastis – netinkamoje vietoje pastatyta užtvanka? Jei vien reaguosite į besiklostančias aplinkybes, laimėjimais teks džiaugtis neilgai. Iniciatyvumas neatsiejamas nuo puolimo strategijos, kurią vykdant laikinos pergalės neturi atrodyti ypač reikšmingos.

6. Nuosavą įmonę globokite it kūdikį

Ką tik įsteigtą įmonę ar netgi kilusią verslo idėją galima palyginti su naujagimiu. Kūdikiams patinka, kai esate šalia, jie reikalauja viso jūsų dėmesio, o be pagalbos neapsieitų nė akimirkos. Panašiai turėtumėte galvoti ir apie naują įmonę. Pasistenkite, kad pradėtas verslas nepatirtų pernelyg daug smūgių, nepalikite jo savieigai, palaukite, kol turimos idėjos subręs, ir tik tada paleiskite jas į pavojų kupiną pasaulį.

7. Imkitės veiksmų

Nustokite svajoję ir imkitės veiksmų. Tik ryžtas mintis apie nuosavą įmonę padės paversti realybe. Atinkite, kad jūsų verslas prasideda nuo jūsų.

Šios dvi savybės svarbiausios

Gali būti, kad perskaičius viską, kas čia surašyta, prieštarauti nesinori, tačiau vis tiek kankina klausimas, ką konkrečiai daryti, kad verslas eitų kaip iš pypkės. Galbūt atrodo, kad visos kalbos apie nusiteikimą ir savimonę, be abejo, teisingos, bet kas iš to? Ką, po galais, daryti, kad verslas suklestėtų?

Verslo konsultantė Emma Churchman žino, kaip atsakyti ir į tokį klausimą. 90 proc. konsultacijų, į kurias susirenka įvairių sričių verslininkai, laiko, pasirodo, tenka skirti kalboms apie nusiteikimą ir savimonę. Įdomu, kodėl? Ogi todėl, kad būtent šios verslininko savybės net 90 proc. lemia verslo sėkmę. Idėjų įgyvendinimas, t. y. konkretūs veiksmai, tesudaro 10 proc.

Jeigu rimtai apsisprendėte tapti tokiu verslininku, kurį lydėtų sėkmė, pasisamdykite konsultantą, susipažinkite su ugdomojo vadovavimo pagrindais, prisijunkite prie idėjų generavimo grupės ar pan. Svarbiausia – neignoruokite savimonės ir nusiteikimo svarbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)