Visgi net tada, kai santykiai tampa draugiški, tam tikrų dalykų bendradarbiams geriau nesakyti. Kokios gi temos, prašymai, klausimai ir pan. laikytini nederamais?

Neklauskite kolegos, kiek jis uždirba

Klausimas apie uždarbį ne tik peržengia formalaus bendravimo ribas, bet ir priverčia pasijusti nepatogiai. Kodėl jums rūpi, kiek kas nors uždirba? Ketinate pasiskųsti viršininkui, jei įvardytas atlyginimas pasirodys nepagrįstas? O galbūt norite kolegos vardu kreiptis į bosą ir paprašyti padidinti algą?

Neprašykite paskolinti pinigų

Kiekvienam pasitaiko neturėti grynųjų arba pamiršti piniginę. Bet tik tokiais ypač retais atvejais prašymas paskolinti nedidelę sumą pietums yra pateisinamas.

Tačiau jei piniginė visada bus „pamiršta“ kitame krepšyje, pietauti su kolegomis galėsite neilgai.

Neskleiskite paskalų

Išsakę neigiamą nuomonę apie kurį nors kolegą galite pasirodyti prasčiau nei asmuo, kurio elgesį kritikuojate. Net ir tada, jei jis nusipelno šiokios tokios kritikos, neigiamą nuomonę kolega susidarys apie jus – ne apie apkalbamą žmogų.

Susilaikykite nuo komplimentų

Reikšti susižavėjimą kolegų išvaizda yra neprofesionalu, jau nekalbant apie tai, kad kartais tai gali būti palaikyta seksualiniu priekabiavimu.

Venkite atsiprašymų „iš mandagumo“

Nesakykite: „Atsiprašau, kad sukeliu sunkumų“. Kokia šio atsiprašymo prasmė? Jei iš tiesų apgailestaujate dėl to, ko galbūt dar nepadarėte, tai imkite ir padarykite. Klausimas „Atleiskite, ar glite skirti man šiek tiek laiko?“ skamba daug geriau.

Kolegos

Nepasakokite kolegoms, kad ieškote darbo, ir neklausinėkite jų apie galimybę įsidarbinti kitur
Dalydamiesi planais susirasti kitą darbą priversite kolegas nuo jūsų atitolti: juk tada jie žinos, kad ketinate palikti kolektyvą. Gali nutikti ir taip, kad apie jūsų intencijas atsitiktinai sužinos viršininkas. Tai, kad ketinate keisti darbą, jis, aišku, palaikys smukusio jūsų produktyvumo priežastimi. Tada jau nenustebkite, jei gausite prastą rekomendaciją arba pranešimą apie anksčiau išmokamą atlyginimą.

Nesakykite kolegai, kaip nustebote, kad jam buvo patikėta pristatyti projektą.

Reikšti nustebimą šiuo atveju būtų tas pats, kas pasakyti: „Tą turėjau daryti aš“. Reaguodami profesionaliai turėtumėte pasakyti: „Sveikinu!“

Neklauskite kolegos, ar būsite pakviesti į vakarėlį, apie kurį jis ką tik su kažkuo kalbėjosi
Mes juk suaugę žmonės ir turime suprasti, kad ne visur būsime pakviesti. Be to, ar užduodami tokį klausimą tikrai jaučiatės pasirengę atsakymui?

Kolegos

Neaptarinėkite su kolegomis asmeninių reikalų

Dėstydami, kaip klostosi asmeniniai santykiai, rizikuojate pateikti neigiamai jus charakterizuojančios informacijos.

Intymios detalės, žinoma, priskirtinos perteklinei informacijai, todėl su kolegomis jomis geriau nesidalyti. Viską, kas nepadeda įtvirtinti jūsų, kaip darbuotojo, įvaizdžio ir nepagerina santykių su kolegomis, derėtų pasilaikyti sau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)