1. Papasakokite apie save.

Dauguma atranką atliekančių žmonių šį klausimą užduoda norėdami pralaužti ledus tolimesniam pokalbiui, tačiau iš kandidato tikisi 2-3 minučių prisistatymo, apibendrinančio turimas kompetencijas ir profesinę patirtį, aktualią naujai darbo pozicijai. Taip pat darbdavys nori pamatyti, kaip kandidatas moka reikšti mintis. Todėl nereikėtų nuvertinti šio klausimo, nes atsakymas į jį gali nulemti, ar kandidatas bus priimtas į darbą, ar ne. Tai yra pirmoji ir puikiausia galimybė padaryti įspūdį bei įtikinti atrankų specialistą, kad kandidatas geriausiai iš visų tinka šiai pozicijai.

2. Kodėl išeinate iš esamo darbo?

Užduodami šį klausimą atrankų specialistai nori žinoti, kas paskatino kandidatą ieškoti naujo darbo ir kuo netenkina dabartinės sąlygos. Priežasčių gali būti įvairių, viena iš jų – išsiskyrusios kandidato ir jo vadovo nuomonės arba netenkinanti įmonės politika. Tačiau, peikdamas buvusią darbovietę, pagarbos iš potencialaus vadovo tikrai nepelnysi. Nei vienas darbdavys nenori, kad apie jį blogai kalbėtų, tad, išgirdęs iš kandidato, kaip neigiamai atsiliepiama apie buvusį darbą, jis gali padaryti išvadą, kad taip ateityje bus kalbama ir apie jį. Situaciją galima pateikti pozityviai ir pasakyti, kad kompanija, į kurią kandidatuojama, gali suteikti naujų galimybių tobulinti tam tikras profesines kompetencijas, kurios šiuo metu kandidatui yra svarbiausios.

3. Kokios jūsų stipriosios profesinės ir asmeninės savybės?

Šiuo klausimu siekiama išsiaiškinti, kodėl kandidatas yra tinkamas pozicijai, kas jam padeda siekti geriausių rezultatų, todėl atsakyti reikia nuoširdžiai ir konkrečiai. Šabloninių dalykų vardijimas tikrai nėra tinkamas sprendimas, nes personalo specialistas iš karto perpras, kad kalbate norėdami įsiteikti. Tai, kokios savybės išskiriamos kaip svarbiausios, taip pat atskleidžia kandidato vertybes. Svarbu įvardinti tas savybes, kurias tikrai turi, o ne tas, kurias atrankų specialistas nori girdėti.

Orientuokitės į tas stiprybes, kurios bus reikalingiausios naujame darbe. Savybes konkretizuokite ir papildykite trumpomis situacijomis, kur jas pritaikėte, kaip jos leido pasiekti sėkmę, nes tai rodys, kad visa tai bus panaudota ir naujame darbe.

4. Kokią savybę laikytumėte savo didžiausia silpnybe?

Šis klausimas slepia ne tik norą įžvelgti įspėjamuosius ženklus, kad kandidatas netiks darbui ar negebės prisitaikyti prie įmonės kultūros, bet ir pamatyti, kaip gerai žmogus pažįsta save ir ar yra nuoširdus. Atsakymas, kuris gali nubraukti visą iki tol pokalbio metu formuotą gerą įspūdį, būtų toks, kad kandidatui nepavyksta sugalvoti nei vienos silpnybės ar kad jis visai neturi taisytinų savybių. Taip darbdaviui parodoma, kad kandidatas pernelyg gerai apie save galvoja arba visai savęs nepažįsta. Ypač svarbu vengti klišių, tokių kaip „mano didžiausia silpnybė, kad esu perfekcionistas“. Atsakant svarbu pabrėžti, kad žinote savo trūkumą, tačiau, norėdamas tobulėti, imatės tam tikrų veiksmų, kurie pamažu keičia situaciją į gerąją pusę.

5. Kodėl norite ateiti dirbti į šią kompaniją?

Šiuo klausimu bandoma išsiaiškinti, ar kandidatas pritaps prie kompanijos kultūros, ar jis susidomėjęs pačia įmone, ar tai tik dar viena vieta iš daugelio, į kurią jis atsiuntė savo gyvenimo aprašymą. Taip pat norima sužinoti, ar kandidatas supranta, ką naujoje pozicijoje jam reikės daryti. Todėl prieš darbo pokalbį būtina pasidomėti įmone, susipažinti su jos vizija, vertybėmis, pasiskaityti apie kompanijos kultūrą, įsigilinti į darbo skelbimą. Verta paminėti, kad kompanijos internetiniame puslapyje pateikta informacija kažkuo sudomino, aprašytos vertybės atliepia tai, ką kandidatas pats puoselėja.

Gerai, jei interviu pabaigoje kandidatas užduoda keletą klausimų, paprašo papasakoti apie įmonę ir būsimą darbą daugiau, - tokiu būdu jis parodo susidomėjimą kompanija, profesionalumą ir darbo išmanymą (kai užduodami specifiniai, su būsima veikla susiję klausimai). Kartu sudaromos sąlygos pačiam kandidatui pasitikrinti, ar įmonė atitinka jo lūkesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)