Kiek laiko reikėtų dirbti vienoje darbovietėje?

Kiek laiko dirbsite vienoje vietoje, priklauso nuo pačios darbovietės ir jūsų karjeros tikslų. Dirbant vienoje bendrovėje, vienas iš jūsų tikslų veikiausiai bus paaukštinimas pareigose ar naujo vaidmens paskyrimas. Jeigu jūsų dabartinis darbdavys neturi išteklių ar galimybių tai padaryti, galbūt jums vertėtų savo talentą, patirtį ir žinias išnaudoti kitoje įmonėje.

Ekspertai sutinka, kad vienoje darbovietėje reikėtų išdirbti mažiausiai dvejus metus. Tokio laiko turėtų pakakti, kad išmoktumėte naujų įgūdžių ir praplėstumėte savo kvalifikaciją. Tačiau dvejų metų gali nepakakti, kad įrodytumėte, jog vertinate savo profesinį augimą.

Kiek vidutiniškai darbuotojai išdirba vienoje darbovietėje?

2018 metais Darbo statistikos biuro tyrimas parodė, kad tipiškas darbuotojas vienoje darbovietėje išdirba vidutiniškai kiek daugiau negu ketverius metus. Tas pats tyrimas nustatė, kad tai galioja tiek vyrams, tiek moterims, tačiau vyresnio amžiaus darbuotojai vienoje vietoje dirba ilgiau, negu jaunesni jų kolegos.

Tačiau kiekvienas žmogus yra individualus, todėl laikas, kada reikėtų paduoti prašymą dėl išėjimo iš darbo ir pradėti ieškotis naujos vietos, priklauso nuo tokių faktorių kaip paaukštinimo galimybės, bendrovės darbo kultūra, įgūdžių lavinimas ir darbo bei asmeninio gyvenimo pusiausvyra.

Kas nutinka, kai darbovietėje neišdirbi nė metų?

Anksčiau trumpą laikotarpį, išdirbtą vienoje įmonėje, darbdaviai vertindavo neigiamai, tačiau dabar taip nebėra. Šiais laikais darbdaviai supranta, kad žmonės iš savo darbo trokšta tam tikrų dalykų ir kad jiems kartais tenka pakeisti bent kelias darbovietes, kad savo profesinėje srityje pasistūmėtų į priekį. Jums vertėtų pasidairyti kitos darbo vietos, jei įmonė, kurioje dirbate, nesudaro galimybių kopti karjeros laiptais.

Tačiau turi būti pusiausvyra. Darbdaviai gali nepatikliai žiūrėti į potencialų darbuotoją, kuris per savo karjerą yra pakeitęs daug darboviečių. Priežastis labai paprasta: darbuotojo samdymas, apmokymas ir išlaikymas kainuoja tam tikrą sumą pinigų, kuriuos įmonė nenori įnvestuoti į trumpai dirbantį žmogų. Paprastai bendrovės tikisi pasisamdyti darbuotoją, kuris dirbtų pakankamai ilgai ir ne tik atpirktų šias lėšas, bet ir sukurtų papildomos vertės.

Kaip paaiškinti potencialiam darbdaviui, kodėl taip trumpai dirbote?

Nors iš pradžių gali taip pasirodyti, bet trumpas darbo laikotarpis nebūtinai reiškia, kad jūsų šansai gauti naują darbą yra menki. Iš tikrųjų yra būdų paaiškinti, kodėl ankstesnėje darbovietėje tiek trumpai dirbote – jie potencialiam darbdaviui padės geriau suprasti jūsų išėjimo priežastis. Štai keli patarimai, ką reikėtų daryti:

  • Kalbėkite tik apie savo įgūdžius ir įgytą patirį.
  • Būkite sąžiningas ir pozityvus.
  • Daugiau dėmesio skirkite savo karjeros tikslams.

Kas nutinka, kai vienoje darbovietėje užsibūnate pernelyg ilgai?

Ilgas darbas vienoje įmonėje tikrai turi privalumų, bet reikia žinoti ir tai, kad naujos pareigos gali tapti puikiu jūsų gyvenimo pokyčiu. Jos suteikia progą prisiimti naujų atsakomybių ir išmokti kažko nauja. Darbdaviai tikrai vertina lojalumą, bet jie taip pat supranta, kad žmogui reikalingi darbo pokyčiai, kad profesinėje sferoje jis galėtų augti.

Nors ilgas laikotarpis, išdirbtas vienoje įmonėje, rodo, kad jūs vertinate savo darbovietę, tai gali sudaryti įspūdį, kad neturite jokių kitų ambicijų ir esate susitaikęs su savo padėtimi. Jei per pokalbį dėl darbo sulauktumėte klausimo, kodėl tiek ilgai dirbote vienoje įmonėje, pasistenkite paminėti visus karjeros laiptelius ir pokyčius, kuriuos jums teko pereiti dirbant toje bendrovėje.

Klausimai, kuriuos reikėtų sau užduoti, prieš ieškant naujo darbo

Jei jums neduoda ramybės mintis, jog reikėtų palikti esamą darbovietę ir pasieškoti naujo darbo, užduokite sau kelis klausimus, kad įsitikintumėte, jog toks žingsnis būtų protingas. Štai ko reikėtų savęs paklausti:

  • Ar naujas darbas pasitarnautų man darant karjerą?
  • Kaip atrodys mano ankstesnė darbo patirtis?
  • Ar negalėčiau pagerinti savo dabartinių pareigų?
  • Kokie yra mano profesinės srities standartai?
  • Kaip paaiškinsiu potencialiam darbdaviui savo troškimą pakeisti darbą?
  • Ar išeinu iš darbo dėl teisingų priežasčių?
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)