Visi esame skirtingi. Visi turime savo požiūrį, patirtį, įsitikinimus ir tradicijas. Nors dėl tokios įvairovės gyvenimas tikrai yra įdomesnis ir spalvingesnis, tai gali būti tam tikra kliūtis darbe, kai šie skirtumai susikerta. Profesiniame gyvenime svarbu mokytis, kaip veiksmingai dirbti su kolegomis ir kaip jų asmenybes suderinti su savąja.

Lyderiai

Kas jie? Paprastai lyderiai yra labai ryžtingi, motyvuoti ir savimi pasitikintys. Tai žmonės, kurie imasi kontroliuoti padėtį, priima aiškius sprendimus; be to, labai tikėtina, kad jie bus pasirengę daug dirbti papildomai. Be šių teigiamų savybių jiems būdinga tai, kad jie dažnai teikia pirmenybę savo nuomonei ir gali būti nejautrūs kitų požiūriui ir jausmams. Nors jie puikiai sugeba susidaryti bendrą vaizdą, kartais gali praleisti smulkesnes detales.

Kaip su jais dirbti? Bendraudami su lyderiais savo nuomonę reikškite aiškiai, pagrįstai ir logiškai, ypač jei norite, kad jie atsižvelgtų ne tik į savo nuomonę. Leiskite jiems vadovauti ir suteikite laisvės, kad jie galėtų atskleisti visą savo potencialą. Be to, stenkitės nenusiminti ir nesusierzinti, jei jie sako ar daro tai, kas jums atrodo įžeidu, nes greičiausiai jie nenori jūsų įskaudinti.

Taikdariai

Kas jie? Taikdariai yra stiprios ir sėkmingos komandos atrama, nes tai kantrūs, diplomatiški ir ramūs žmonės. Neįmanoma nemėgti taikdarių, nes paprastai jie būna malonūs, neužgaulūs ir moka užjausti. Tačiau jie yra linkę visais būdais vengti konfrontacijos, kartais savo sąskaita, be to, pernelyg stengiasi patikti visiems ir lengvai paskęsta tarp savo darbų ar pareigų.

Kaip su jais dirbti? Prieš skirdami užduotį išsiaiškinkite, kokias užduotis taikdariai jau atlieka, nes tikėtina, kad jie pasakys „taip“, net jei neturi laiko. Skatinkite juos peržengti savo komforto zonos ribas, išsakyti savo nuomonę ir priimti naują patirtį. Ir nepamirškite padėkoti jiems už atliktą darbą, nes taikdariai yra tokie kuklūs, kad kartais gali likti neįvertinti!

Socialieji

Kas jie? Su socialiais žmonėmis linksma, paprastai jie yra energingi, entuziastingi, daug ir garsiai kalba. Jie puikiai mezga ryšius ir bendrauja, o darbe dažnai yra kūrybiški. Kita vertus, jie gali būti išsiblaškę, jiems gali būti sunku susikaupti ir su jais gali būti sunku dirbti, nes socialieji yra linkę greitai peršokti nuo vienos užduoties prie kitos.

Kaip su jais dirbti? Suteikite socialiesiems laisvę, kad jie turėtų erdvės savo kūrybingumui, tačiau kartu skirkite jiems aiškiai apibrėžtas užduotis ir nustatykite terminus, kad jie galėtų orientuotis. Su entuziazmu dalyvaukite jų pokalbiuose, bet neskatinkite jų leistis į tuščias kalbas, juolab stenkitės nukreipti juos nuo piktavališkų paskalų!

Analitikai

Kas jie? Analitikai paprastai būna rimti ir susimąstę, mėgsta dirbti savarankiškai. Galima būti tikriems, kad užduotis jie atliks kokybiškai, tačiau jų polinkis į perfekcionizmą gali neišvengiamai paskatinti juos nusivilti tiek savimi, tiek kolegomis. Nors analitikai puikiai sugeba vykdyti nurodymus, jie gali būti linkę į negatyvumą, taip pat jiems gali būti sunku spręsti neapibrėžtus klausimus ir priimti naujas aplinkybes, dėl kurių tenka atsidurti už komforto zonos ribų.

Kaip su jais dirbti? Analitikams patinka, kai jie turi laiko viską apmąstyti ir kai jiems nereikia skubėti priimti sprendimų. Be to, analitikams patinka iš anksto turėti visą reikiamą informaciją, kad jų sprendimai būtų tinkamai pagrįsti. Todėl pateikite jiems faktus, suteikite šiek tiek erdvės ir jums bus atlyginta puikiais rezultatais.