Greitieji susitikimai profesionalams

Greitojo kontaktų mezgimo susitikimai (angl. speed networking) dažnai lyginami su greitųjų pasimatymų vakarais (angl. speed dating). Tik plečiant kontaktų sąrašą motyvacija yra ne susirasti antrą pusę, o didinti profesinių pažinčių ratą, pasidalinti idėjomis, surasti bendraminčių, darbdavių ar darbuotojų.

Organizatoriai iš anksto nurodo, ar tai renginys tikslinei auditorijai, kiek laiko skiriama dviejų asmenų pabendravimui, koks yra pašnekovų keitimosi modelis. Standartinis tokių susitikimų formatas itin paprastas – dalyvis po kelias minutes pabendrauja su visais kitais susitikimo dalyviais ir tuomet sprendžia, ar jį domina tolimesnis bendravimas.

Tobulėjimas su perspektyva

Edvino Micutos rengiamuose „Kontaktų vakaruose“ greitasis kontaktų mezgimas yra viena iš renginio dalių. Jis tikina, kad tokia bendravimo forma labai pasiteisina.

„5 minutės yra mūsų išbandytas metodas, kuris labai gerai veikia. Per vieną vakarą su kitu žmogumi geriausiais draugais netapsi, o 5 minutės tau leidžia susidaryti įspūdį, ar tas žmogus gali tau būti kažkada reikalingas, ar jums visiškai ne pakeliui“, - sako jis.

Kontaktų vakarai

E.Micuta tikina, kad siekiant savo tikslo tokiame renginyje reiktų laikytis vienos pagrindinės elgesio taisyklės.

„Svarbiausia būti savimi, nes jeigu bandysi apsimesti kažkuo kitu, tai labai greitai paaiškės. Susipažįstant su nauju žmogumi, užmezgant naują pažintį niekada nereikia galvoti, kaip gauti naudos. Reiktų stengtis galvoti iš kitos pusės – kuo aš galėčiau būti naudingas kitam žmogui. Užmezgus artimesnį ryšį, ilgalaikėje perspektyvoje tai tikrai bus kur kas naudingiau“, - sėkmės receptą dėlioja organizatorius.

„Gauname grįžtamąjį ryšį, kad dalyvis surado projekto partnerį, žmogų idėjų įgyvendinimui, darbdavį ar darbuotoją. Dalyviai atranda investuotojus ir projektų įgyvendintojus. Sėkmės istorijų daugėja. Tačiau mes orientuojamės ne konkrečiai į verslą ir pažintis, bet bendrai į augti ir tobulėti norinčią plačią auditoriją“, - sako E.Micuta.

Sėkmę gali garantuoti tik konkretumas

Personalo atrankos įmonės „Indigroup“ įkūrėjas Karolis Blaževičius greitojo kontaktų mezgimo susitikimus kaip darbo paieškos strategiją vertina itin kritiškai. Anot jo, prieš einant į tokį renginį su tikslu ieškoti darbdavio svarbiausia atsakyti į klausimą, kokia bus renginio auditorija.

Karolis Blaževičius

„Jei tai yra fiziniai asmenys, esantys tame pačiame lygyje, tai yra visiškai nenaudinga. Pažinties sėkmės rodiklis gali būti tik koks 1 procentas iš 100. Gal Jus kažkas kažkam rekomenduos per kažkokius kanalus ir dar neaišku, ar tokia rekomendacija užtikrins darbo gavimą. Jei tai yra tikslinė auditorija, tai yra daug tikslingiau. Pavyzdžiui, jeigu tai yra aukšto lygio programuotojų susipažinimo vakaras, tai gali būti, kad jie ieško darbuotojų įmonėms ir už tai netgi yra įvertinami“, - sako darbo rinkos ekspertas.

K.Blaževičius įspėja tokią darbo paieškos strategiją laikyti šalutine, nes kitaip gali tekti skaudžiai nusivilti.

„Vien taip ieškoti darbo bus labai sudėtinga. Jūs tikėsitės kažko, o tikslinių kontaktų bus mažai. Tai gali būti papildomas būdas prie normalios paieškos“, - tikina ekspertas.

Vis tik seniai nebuvusiems darbo pokalbiuose ir ieškantiems, kaip bendraujant išeiti iš komforto zonos, tokie intensyvūs pabendravimai gali būti naudingi.

„Praktika kontaktų mezgimo susitikime yra gerai. Ypač jei tame susitikime yra skirtingų sričių specialistų, galbūt žmogiškųjų išteklių ekspertų. Kaip jie bendrauja megzdami kontaktus, tai panašiai jie bendraus ir darbo pokalbyje“, - greitojo kontaktų mezgimo susitikimų naudą įžvelgia K.Blaževičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)