Pasak P. Beach, norint suvienyti žmones, patartina vadovautis keturiomis taisyklėmis. Tik prieš jas taikant pagalvokite, ar jūsų komandos nariai yra matomi, išklausomi, jaučiasi suprantami, vertinami ir pripažįstami (branginami).

Matomi

Tegu tie, kas jaučiasi nepastebimi, tampa matomi – pasidomėkite jų gabumais, talentais, asmeniniais siekiais. Kvieskite kurti drauge su jumis. Kalbėdami su jais, žiūrėkite į akis. Galite pasitikrinti, ar esate dėmesingi – ar prisimenate kiekvieno iš šių žmonių akių spalvą?

Girdimi

Pasistenkite, kiekvienas turėtų galimybę būti išgirstas. Nepertraukite kalbančių žmonių, stenkitės, kad ir kiti to nedarytų. Mokėjimas klausytis gerina visos grupės bendravimo kokybę. Ansamblis groja, jei visi įsitraukę ir atidžiai atlieka savo partijas, tas pats apsakytina apie grupės darbą.

Suprantami

Labai svarbu suprasti, ką žmogus sako, o kalbantys turi jaustis suprastas. Apibendrinkite jūsų pokalbį: „Kaip supratau, ... Ar teisingai supratau?“

Vertinami (gerbiami)

Daugelis žmonių linkę klausytis tik tokių teiginių, su kuriais sutinka arba nesutinka. Neapsiribokite, išklausykite viską, skatinkite savo smalsumą.

Pripažįstami (branginami)

Turite pasakyti žmonėms, kad jų darbas vertinamas. Kaip tai išreiškiate? Siunčiate padėkos el. laišką, dovanėlę ar ranka rašytą atviruką? Antras svarbus dalykas – šiuo atveju svarbu viešumas. Taigi, išsakykite dėkingumą bendrame el. laiške ar socialiniame tinklalapyje.

Padėję tvirtą pagrindą, galite imtis įgyvendinti keturis žingsnius, padėsiančius veikti vieningai, sutartinai:

1. Siūlykite. Kiek įmanoma paprasčiau pristatykite savo idėją,
2. Sulaukite atsiliepimų, nuomonių (pravers toliau pateikiami 5 patarimai).
3. Dar kartą siūlykite. Remdamiesi atsiliepimais sukurkite antrą savo pasiūlymo versiją.
4. Pateikite pasiūlymą vadovams. Galutinę pasiūlymo versiją surašykite ir išsiųskite akcininkams.

Nuotolinis mokymas

J. Beach pataria laikytis 5 principų ir struktūruotai gilintis į atsiliepimus:

1. Viską išsiaiškinkite. Užduokite klausimus, tokius, į kuriuos būtų reikalingi aiškinantys atsakymai, o ne tokie, į kuriuos atsakoma „taip“ arba „ne“.
2. Pagirkite. Girkite vertingus pasiūlymus, geranoriškumo prireiks – priešaky laukia nauji darbai ir iššūkiai.
3. Išsakykite, kas kelia nerimą. Neteiskite, tiesiog sudarykite sąlygas žmonėms išsakyti savo nuomonę. Pavyzdžiui, galite paklausti: „Kokią riziką turėtume apsvarstyti?“
4. Keiskite. Ką keisite, atsižvelgdami į nerimąstavimus? Remdamiesi išsakytomis nuomonėmis, sukurkite naują pasiūlymą.
5. Įsipareigojimas. Pasiaiškinkite, kiek žmonės yra nusiteikę įsipareigoti vykdyti naują projektą.

Kada žmonėms nepavyksta arba jie pasijunta įstrigę? Kai nesivadovauja išvardintais 5 principais, įsitikinusi P. Beth. „Neverta sakyti žmonėms komplimentų ar išsakyti su pasiūlymų susijusių nuogąstavimų, jeigu kažko nesupratote. Todėl svarbus pirmas punktas – viską išsiaiškinkite. Kai pasiūlymas suprantamas, ateina metas pagirti. Komplimentais padedamas psichologinio saugumo pagrindas, kuris reikalingas, kad būtų galima išsakyti nuogąstavimus, kad žmonės drąsiai pateiktų atsiliepimus. Keitimas, atsižvelgiant į nuogąstavimus, nutiesia kelią naujam sprendimui. Bet jei pirmiausia reikalausite iš žmonių įsipareigojimo, atsidavimo, tai nebus nei sumanu, nei prasminga, teigia P. Beach.

Norint judėti į priekį, reikia būti inovatyviems, kūrybingiems ir nebijoti išbandyti naujų dalykų. O norint vaisingo darbo būtinas vieningas komandinis darbas, reikia suvienyti žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)