1. Nežvilgčiokite į telefoną, kai esate su kuo nors susitikę

Na štai – ir vėl nesusilaikėte, nors, žinoma, mėginote, be to, stengėtės būti net labai mandagūs. „Tai tavo telefonas skamba? O, ne, tai mano. Turiu trumpam atsiprašyti...“ Ir įnikote... O galbūt buvo kiek kitaip? Galbūt nemačiomis, kad niekas nė nepastebėtų, vis žvilgčiojate į ekraną? O gal tiesiog akimirką pritilote ir jau nebegirdėdami, ką kalba pašnekovas, palinkote prie telefono?

Jeigu nenorite užsitarnauti bejausmio žmogaus reputacijos, jokiu būdu taip nesielkite. Juk puikiai suprantate, kad telefonui tikrai nė motais, kada surasite jam laiko. Aparatas jūsų dėmesingumo neįvertins, ir kaip tik tuo jis skiriasi nuo gyvų žmonių.

2. Nesiblaškykite per pasitarimus

Jei trokštate sužibėti, pasirodyti iš geriausios pusės, išjunkite visus turimus įrenginius ir atidžiai klausykite, kas kalbama. Net ir, atrodytų, svarbi žinutė gali kiek palaukti, o socialiniuose tinkluose vargu ar atsitiks kas nors lemtingo per tą menkutį pusvalandį, kol jų nenaršysite.

Jei visą dėmesį pasistengsite sutelkti į tai, kas vyksta realiu laiku realioje aplinkoje, gal net nustebsite, kiek daug vertingos informacijos pavyks išgirsti net ir eiliniame pasitarime. Gal sužinosite, kuo paremtos kai kurios sutartys, gal paaiškės, kaip išplėtoti santykius su įmonės partneriais, galbūt suprasite, kur semtis idėjų realizuojamiems projektams. Visa reikalinga informacija juk gali būti ranka pasiekiama ir jei atidžiai klausysite, ji neprasprūs jums pro ausis.

Mokėjimas sakyti ne

3. Neanalizuokite likimų tų žmonių, kurie niekaip su jumis nesusiję

Turite patikėti, kad kaimynas iš antro aukšto susitvarkys ir be jūsų dėmesio, todėl nesukite sau galvos dėl to, kad jo žmona veikiausiai jį paliko, nes veikiausiai susirado kitą. Tą dozę dėmesio turėtumėte skirti savo artimiesiems – vyrui, vaikams, tėvams, bičiuliams. Tai jiems verta aukoti savo laiką ir apmąstymus – jie šito nusipelnė daug labiau.

4. Nepulkite įjunginėti visų iš socialinių tinklų ateinančių pranešimų

Jums juk tikrai nebūtina žinoti apie kiekvieną pašto šiukšlę, ateinančią iš interneto tyrų, be to, ir patys jau seniai supratote, kad dauguma socialinių tinklų pranešimų visiškai beverčiai. Puikius įvertinimus už asmeninėse paskyrose skelbiamą turinį galite laikyti kone šventais, tačiau ar būtina apie juos sužinoti kas akimirką?

Jeigu prisėdote prie rimto darbo, jokiu būdu neleiskite, kad jus blaškytų įvairiausios smulkmenos. Visą dėmesį pasistenkite skirti sprendžiamai užduočiai. Nei elektroninis paštas, nei socialiniai tinklai juk niekur nepabėgs. Turite priešintis pašalinių veiksnių įtakai jūsų gyvenimo ritmui ir darbo grafikui. Tuo, kuo konkrečiu metu užsiimate jūs, yra kur kas svarbiau negu kitų užsiėmimai.

5. Negyvenkite praeitimi

Žinoma, praeitis – tai vertinga patirtis, ir šito niekas nepaneigs. Visos padarytos, bet mūsų nesužlugdžiusios klaidos padaro mus stipresnius, moko jų nekartoti. Bet kam visą likusį gyvenimą kontempliuoti apie tai, kas buvo? Pirmiausia, išmokite atleisti – tiek sau, tiek ir kitiems. Net jei pasielgėte netinkamai, be paliovos savęs už tai nesmerkite. Bus daug geriau, jeigu pažvelgsite į savo klaidą kaip į galimybę pataisyti padėtį ir pasimokyti kažko vertingo. Jei klaidą padarė kažkas kitas, užuot su užmoju jį kritikavę, verčiau pademonstruokite supratingumą ir geraširdiškumą. Kito žmogaus klaida – tai puikus šansas atsiskleisti šioms savybėms. Kodėl turėtumėte jį praleisti?

6. Nelaukite idealaus momento

Idealus momentas gali ir neateiti. Idealių momentų apskirtai nebūna. Štai kodėl, užuot laukę mistinio aplinkybių susiklostymo, verčiau rizikuokite. Net jeigu nesate tikri, kad pasiseks (o šito neįmanoma nei garantuoti, nei žinoti, kai žengiama nauju keliu), juk niekas neuždraus bandyti dar kartą. Užtenka laukti: jei veiksite, prarasite kur kas mažiau nei manote, na, o atrasite daugiau nei drįstate tikėtis.

Mokėjimas sakyti ne

7. Neapkalbinėkite

Apkalbos gali stipriai atsirūgti, be to, jos nieko vertos. Ir kas iš to, jei su kitais aptarsite nederamą kolegos elgesį? Gal prasmingiau jo elgesį aptarti su juo pačiu? Jei manote, kad neturite tokios teisės arba kad atvirai jo kritikuoti neleidžia per menkas statusas, gal apskirtai geriau apie jį nekalbėti? Laiką, kurį praleistumėte apkalbinėdami kitus, verčiau paskirkite prasmingoms ir produktyvioms diskusijoms: tada ir reikalus greičiau sutvarkysite, ir liežuvautojo reputacijos išvengsite.

8. Nesakykite „Taip“ iš mandagumo

Atsisakyti padaryti paslaugą nelengva: kaip į tai pažiūrės draugai, kolegos? Visgi draugai ir kolegos paprastai reaguoja suprantingai, jei atsisakymas mandagus ir pagrįstas. Kita vertus, nereikia paisyti nuomonės tų, kurie išgirdę neigiamą atsakymą tuoj pat užsiunta. Ištarus „Ne“, savaime aišku, teks išgyventi kelias nejaukias minutes, bet tikrai ne daugiau. O jei pasirašysite po reikalu, nuo kurio troškote sprukti kuo toliau, kankinsitės tiek laiko, kiek tasai reikalas išliks aktualus. O gal net dar ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją