ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studijų direktorė, karjeros konsultantė Gintarė Aldonytė pastebi, kad studentai vis atidžiau renkasi, kaip praleisti vasarą. Tiesa, pasak jos, vieningos tendencijos nėra – dalis renkasi praktiką, savanorystę, kiti – apmokamus sezoninius ar padienius darbus.

„Kalbant apie pasirinkimą, raginu jaunus žmones įsivertinti, kas šiame gyvenimo etape svarbiausia. Kartais yra geriau rinktis savanorišką veiklą ar neapmokamą praktiką įdomioje srityje ir įgyti vertingos patirties, o kartais labai svarbu užsidirbti būsimoms studijoms. Nėra vieno teisingo atsakymo. Bet kuriuo atveju, kiekvienas darbas duoda patirties, visose veiklose įgyjame kompetencijų – dirbti komandoje, spręsti problemas,“ – pranešime žiniasklaidai pasakoja ji.

Gintarė Aldonytė

Praktika – proga išbandyti save

G. Aldonytė sako, kad esant galimybei, ji visuomet pataria studentams pasirinkti praktiką svajonių įmonėje arba srityje. Tai – puiki galimybė išbandyti save, realiai įsitikinti, ar karjera „prilips“.

„Įprastai jauni žmonės sprendžia panašius galvosūkius: „ką aš noriu veikti ateityje, kokia profesija mane domina, kokią studijų kryptį turėčiau rinktis“. Vasaros metu moksleiviai ir studentai turi daugiau laiko ir gali save išbandyti įvairiose veiklose: suprasti, kas patinka, kas įtraukia, kas sekasi“, – pasakoja ji.

Studijų direktorės teigimu, išbandžius save įvairiose srityse, daug paprasčiau priimti karjeros sprendimus ateityje, išsiplečia pažinčių ir galimybių ratas. Pasak jos, darbdaviai vertina tokią iniciatyvą ir smalsumą – jie gyvenimo aprašyme visuomet pastebės papildomą veiklą ir patirtis, įvertins, kad jos įgytos dar mokyklos ar pirmais studijų metais. Tokios patirtys įrodo, kad žmogus ieško, domisi ir nesėdi vietoje.

Pasak G. Aldonytės, ne mažiau vertinga savanorystė – daugybė organizacijų buria įvairius visuomeninius renginius, veiklas jaunimui ir ieško savanorių. Prisijungus prie tokios veiklos įgyta patirtis bus ne mažiau vertinga, nes išmokti iš savanorystės galima labai daug: projektų valdymo, rėmėjų paieškos, renginių organizavimo ir kitos patirties.

Vien darbo ar praktikos paieška yra vertinga

Karjeros ekspertė atkreipia dėmesį, kad ateityje pravers ne tik pati darbo ar praktikos patirtis, bet ir jos paieškos.

„Neretai studentai ar moksleiviai vasaros metu pirmą kartą susikuria savo gyvenimo aprašymą, rašo motyvacinį laišką, dalyvauja darbo pokalbyje. Taip jie išmoksta prisistatyti, parodyti stipriąsias savo puses, įsigilinti į įmonės darbo specifiką“, – pasakoja ji.

G. Aldonytės teigimu, praktikos ar darbo metu studentai ir moksleiviai įgyja svarbių kompetencijų – mokosi dirbti komandoje, susipažįsta su darbo proceso organizavimu, supranta, kokios savybės yra vertinamos darbe.

Kaip pradėti paieškas?

Ekspertė pasakoja, kad sunkiausia yra pradėti praktikos ar darbo paieškas. Ji pataria iniciatyvą parodyti visų pirma sau artimame žmonių rate. „Pasakykite, kad norite įgyti patirties, kad siekiate save išbandyti, kad turite daug energijos ir idėjų bei ieškote vietos, kur galėtumėte būti naudingas. Gal vyresnis sesė ar brolis dalyvauja organizacijoje, kuri ieško savanorių. Gal tėvai ar jų draugai žino įmonę, kur reikia papildomų rankų ir galvų vasarą. Pasitelkite internetą, ieškokite savanoriškų veiklų, pasidomėkite vykstančiomis stovyklomis, projektais. Pati veikla savaime neatsiras, tad čia reikia parodyti iniciatyvos ir noro,“ – pataria G. Aldonytė.

Ji ragina visų pirma apgalvoti, kokios karjeros norėsite ateityje, ir tik tada leistis į paieškas.

„Blogos patirties nėra. Dirbdami kiekvieną darbą mokomės, įgauname kompetencijų ir įgūdžių bei gauname įvairių pamokų. Darbdaviai vertina kandidato veiklų visumą – studijas, darbus, papildomas patirtis. Svarbu, kad tos sukauptos patirtys viena kitą papildytų, „pasakotų“ kandidato sėkmės kelią ir viena kitą papildytų,“ – sako G. Aldonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)