„Daugelis žmonių jaučia daug baimės ir nerimo nuolat sekant naujienų srautą, galvojant apie nuo karo siaubo bėgančius žmones. Tikiu, kad darbdaviai gali padėti bent šiek sumažinti žmonių psichologinę įtampą“, – pranešime žiniasklaidai sako Eglė Staniulionė, „Bitė Lietuva“ Žmonių ambasados vadovė.

Jokiu būdu nelikite vieni

Krizinėse situacijose sumažinti nerimą padeda buvimas su kitais žmonėmis. Užtektų rasti tinkamą formatą tiesiog paklausti kolegų, kaip jie jaučiasi ir patiems pasidalinti savo jausmais.
Eglė Staniulionė

„Svarbu neužsisklęsti savyje – jausmas, kad šioje situacijoje esi ne vienas, leidžia jaustis geriau. Pakvieskite per nuotolį dirbančius darbuotojus nelikti namuose ir ateiti į biurą – kai kurie žmonės vien padiskutavę apie aktualijas su kitais jaučia palengvėjimą. Taip pat galite susiorganizuoti bendrus pusryčius ar pietus, kur ne tik kiekvienas pasidalinsite savo jausmais, bet ir kartu pagalvosite, kaip galėtumėte prisidėti prie pagalbos Ukrainai“, – teigia vadovė.

Ribokite naujienų srautą

Šiandien informacija mus nuolatos pasiekia kiekviename žingsnyje, daugybe skirtingų kanalų – nuo televizijos iki soc. tinklų. E. Staniulionė pataria būtinai daryti pertraukas nuo nuolatinio naujienų sekimo.

„Prieš pradedant dieną naudinga patiems susiplanuoti šios dienos veiklas, užduotis – užimtumas ir aiškūs dienos tikslai leis sukoncentruoti mintis, nesiblaškyti ir bent šiek tiek ramiau jaustis“, – teigia žmonių ambasados vadovė.

E. Staniulionė priduria, kad taip pat rekomenduoja kviesti darbuotojus naujienas skaityti tik iš oficialių ir patikimų šaltinių. Didžiuliame informacijos sraute, deja, gausu ir melagingų pranešimų, kurie gali kelti perdėtą stresą, paniką.

„Organizavome ir virtualų susitikimą su vadovais, kurio metu darbuotojai galėjo užduoti visus rūpimus klausimus. Natūralu, kad tokiose situacijose darbuotojai susiduria su įvairiomis baimėmis dėl ateities, stresu, kurį suvaldyti padėti gali ir efektyvi vidinė komunikacija“, – pasakoja ekspertė.

Išlikite fiziškai aktyvūs, neapleiskite pomėgių

Šiandien svarbi pagalba tiek kitiems, tiek ir patiems sau. Nors šiomis dienomis kasdienės gyvenimo veiklos gali atrodyti nebe tokios svarbios, rutinos palaikymas, atsitraukimas nuo naujienų srauto padės bent šiek tiek sumažinti įtampą.

„Skatiname kolegas neapleisti rūpesčio ir pačiu savimi, savo sveikata, hobiais. Rekomenduojame žmonėms dažniau išeiti bent trumpam pasivaikščioti gamtoje, sportuoti, užsiimti kvėpavimo praktikomis ar kitomis mėgstamomis veiklomis. „Bitėje“ jau organizavome kolegoms pokalbį su psichologu apie rūpesčio savimi naudą, taip pat darbuotojams prieinama individualių susitikimų su psichologu galimybė“, – pasakoja E. Staniulionė.

Prisidėkite prie iniciatyvų

Vienas geriausių būdų įveikti stresą – kartu veikti. Šiandien išreikšti palaikymą šaliai galite ne tik finansiškai, bet ir savanoriaujant organizacijose, kurios įvairiais būdais padeda Ukrainai ir jos žmonėms. Prisidėti taip pat galima suteikiant apgyvendinimą arba pavežėjant nuo karo siaubo bėgančius ukrainiečius.

E. Staniulionė pasakoja, kad įmonės darbuotojai prisidėjo organizuodami ir įgyvendindami įvairią paramą – nuo „Bitės“ ryšio paslaugų suteikimo ukrainiečiams iki itin tvirtų telefonų perdavimo Ukrainos kariams. Matau, kad kai komanda mato, kad bendrovė, kurioje dirba, nėra abejinga, ir patys bando įvairiais būdais padėti, noriai imasi papildomų iniciatyvų“.

„Tikiu, kad Lietuvos verslo indėlis yra itin svarbus. Juk galime prisidėti įvairiai būdais: renkant paramą, aukojant nuo karo siaubo bėgantiems ukrainiečiams, savanoriaujant organizacijose, kurios padeda Ukrainai. Raginu net ir smulkiuosius verslus kartu komandoje pagalvoti, kaip jie galėtų prisidėti. Tai, be abejonės, turės ir „šalutinį efektą“ visai įmonei – gerokai sustiprins visos komandos dvasią, sumažins stresą ir įtampą komandoje“, – sako E. Staniulionė.

Ekspertė priduria, kad bendrovėje netrūksta vidinių iniciatyvų, kai darbuotojai gamina įvairią su Ukraina susijusią atributiką, ją pardavinėja kolegoms, o visą surinktą sumą skiria paramos organizacijoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją