Pirmiausia atminkite, kad motyvacinis laiškas turi būti parašytas su šiokiu tokiu užmoju bei dinamika – juk turite tik 20 sekundžių, per kurias privalote padaryti įspūdį jį skaitančiam ir jus galbūt pasamdysiančiam asmeniui. Pasistenkite, kad motyvacinis laiškas būtų glaustas ir tikslus, ne ilgesnis kaip vieno puslapio. Jei bus trumpesnis, dar geriau.

Rašant motyvacinį laišką galima įpinti keletą tam tikrų sustabarėjusių išsireiškimų ir vadovautis bendro pobūdžio gairėmis, tačiau atminkite, kad taip elgiantis reikia būti itin apdairiems. Laiško turinys tiesiog privalo atitikti darbą, į kurį pretenduojate. Labai svarbu neparašyti taip, kad susidarytų įspūdis, jog lygiai tokius pat laiškus gavo dešimtys kitų organizacijų.

Svarbiausi motyvacinio laiško komponentai

• Jūsų vardas, pavardė ir kontaktinė informacija;
• Įmonės, kurioje norite įsidarbinti, pavadinimas ir adresas;
• Laiško siuntimo data;
• Kreipinys („Gerb. pone“ arba vardas ir pavardė, jei juos žinote);
• Turinys (daugiau informacijos apie tai rasite toliau);
• Žodis „Pagarbiai“ arba panašus baigiamasis žodis;
• Jūsų parašas.

Turinio struktūra

Galimi du motyvacinio laiško turinio komponavimo būdai.

Vienas iš variantų – 3 pastraipų turinys. Jį atitinkamai sudaro įžanga, dėstymas ir pabaiga.
Turinio dalis gali būti sudaryta ir iš 3-7 trumpesnių pastraipų. Tokiu atveju jos turi būti glaustos ir perteikti pareigoms, kurias norite gauti, aktualią informaciją. Rašydami šiuo formatu pasistenkite, kad vieną pastraipą sudarytų 1-3 sakiniai.

Kad ir kokią struktūrą pasirinktumėte, formuluodami mintis pagrindinį dėmesį stenkitės sutelkti į toliau išvardytus dalykus – tada tikrai padaugės šansų, kad jūsų motyvacinis laiškas bus perskaitytas ir jūs sulauksite kvietimo susitikti pokalbio.

1 žingsnis: identifikuokite problemą

Pirmiausia, turite suprasti, kad įmonė veikiausiai ieško specialisto, gebančio spręsti konkrečias problemas arba tiesiog nori padidinti komandą dar vienu darbuotoju. Perskaitykite visą pastaruoju metu skelbtą su įmone susijusią informaciją ir pamėginkite kuo tiksliau išsiaiškinti, kodėl joje atsirado ši darbo vieta. Pamėginkite atkreipti potencialaus darbdavio dėmesį, pademonstruodami, kad žinote apie įmonėje iškilusią problemą arba iššūkį.

2 žingsnis: pasiūlykite sprendimą

Privalote pasiūlyti įmonei sprendimą, kuriuo turite šiaip jau tapti jūs pats. Pamąstykite apie visus savo gebėjimus, pasiekimus ir įgūdžius, dėl kurių galėtumėte būti idealus kandidatas, gabentis prisiimti įmonei aktualius iššūkius. Pagalvokite apie tai, ką darbdavys išloš jus pasamdydamas.

3 žingsnis: pabaiga turi skambėti užtikrintai

Motyvacinio laiško pabaiga, kaip ir pradžia, yra labai svarbi viso kreipimosi dėl darbo dalis. Ji turi sudaryti savimi pasitikinčio, puikiai savo amatą išmanančio ir ypač susidomėjusio darbu konkrečioje įmonėje žmogaus įspūdį. Laišką galima baigti kad ir taip: „Norėčiau labiau pasigilinti į X departamento / įmonės veiklos sritį ir būti naudingas, siekiant užsibrėžtų tikslų.“

Jei motyvaciniame laiške akcentuosite čia aptartus dalykus, būsimam darbdaviui kaipmat taps aišku, koks jūs uolus ir atkaklus žmogus, nors tiesiogiai to ir nepaminėsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)