„Western Union Lithuania“ personalo vadovė Lietuvai Rūta Blažaitytė pabrėžia, kad neturint patirties nusiminti nereikėtų – tiesiog peržvelkite savo veiklas ir tinkamai jas pristatykite. Čia pateikiame kelis pavyzdžius, neturintiems didelės darbo patirties.

Į savo patirtį žiūrite per siaurai

Darbdaviai, ieškodami jaunų specialistų, nesitiki, kad jie turės gausios darbo patirties, tačiau turiningas CV visada labiau sudomins darbdavį.

Anot R. Blažaitytės, prieš kandidatuojant į dominančią poziciją verta atlikti savo studijų patirčių „inventorizaciją“ – galbūt teko organizuoti grupės darbą, spręsti situaciją, kai viskas klojosi ne pagal planą, įtikinti kitus savo idėjos unikalumu ir pan. Įvertinkite, kurie įgūdžiai praverstų jus dominančioje pozicijoje, ir būtinai parašykite apie tai savo CV.

Nepamirškite paminėti papildomų seminarų ar konferencijų, kuriose išmokote ko nors naujo ir vertingo. Galbūt baigėte muzikos, dailės ar sporto mokyklą? Tai rodo, kad teko derinti kelis dalykus vienu metu, reikėjo valios ir pastangų rezultatui pasiekti, – o tai labai naudingi įgūdžiai, kuriuos taip pat verta paminėti.

Personalo vadovė taip pat pataria išnaudoti praktikos programas: „Praktikos programos – vertinga galimybė jauniems žmonėms įgyti darbinių įgūdžių ir parodyti savo sugebėjimus verslo aplinkoje. Rinkdamiesi praktikos vietą, neieškokite lengviausio, formalaus varianto – atlikę praktiką atsakingai į ją žiūrinčioje įmonėje, darbdaviui turėsite tikrai daug ko įdomaus papasakoti ir atrodysite patrauklesni. Įraše apie atliktą praktiką galite trumpai paminėti, ką per ją veikėte, kokios buvo jūsų atsakomybės, ko išmokote.“

Jei kur nors savanoriavote, įtraukite tai į savo CV

„Minėti savanorystę verta dėl kelių priežasčių. Socialiai atsakingi ir bendruomeniški darbuotojai laukiami kiekvienoje įmonėje. Savanoriams taip pat dažnai tenka dirbti komandoje, tad ši patirtis pravers, jei kandidatuojate į poziciją, kurioje svarbus komandinis darbas.

Specialistė taip pat siūlo įrašyti savo pomėgius ar veiklas, kurių įgūdžius galite perkelti į norimą darbo poziciją: „Ieškote darbo komunikacijoje? Tuomet darbdavys atkreips dėmesį, jei rašote tinklaraštį ar sėkmingai renkate sekėjus socialiniuose tinkluose. Galbūt savarankiškai išmokote dirbti nuotraukų redagavimo programomis? Šie įgūdžiai taip pat bus įvertinti.“

Abejojate savo jėgomis

R. Blažaitytė pastebi, kad šiuolaikinis jaunimas yra drąsus ir aktyvus. Vis dėlto ne visais savo įgūdžiais jauni žmonės pasitiki vienodai.

„Gal ir keista, bet dažnai studentai bijo kandidatuoti į tokias darbo pozicijas, kurių skelbimai parašyti anglų kalba. Kadaise darėme eksperimentą ir skelbimą apie tą pačią darbo poziciją skelbėme lietuvių bei anglų kalbomis. Mūsų nuostabai, žmonės, siuntę savo CV į lietuviškai pateiktą darbo skelbimą, angliškai kalbėjo taip pat gerai kaip ir tie, kurie CV siuntė į angliškai pateiktą skelbimą.

Kalbėdami su studentais kartais girdime, kad kai kuriuos baugintų darbo pokalbis anglų kalba. Vis dėlto mūsų patirtis rodo, kad jaunimo anglų kalbos įgūdžiai yra pakankamai geri, tad norisi palinkėti daugiau drąsos ir pasitikėjimo savo jėgomis“, – patirtimi dalijasi „Western Union Lithuania“ personalo vadovė Lietuvai.

Atrodote išsiblaškęs

Laiku atvykti į darbo pokalbį atrodo tikrai nesunki užduotis, bet ne visiems pavyksta ją sėkmingai įgyvendinti. R. Blažaitytė rekomenduoja kalendoriuje pasižymėti susitikimo laiką ir vietą, peržiūrėti kelionės maršrutą ir įvertinti, kiek užtruksite. Jei matote, kad sutartu laiku atvykti nepavyks, būtinai apie tai įspėti. Darbdaviai visuomet atkreipia dėmesį, ar imamasi veiksmų, kai kas nors klojasi ne pagal planą.

„Prieš pokalbį nepamirškite išsijungti mobiliojo telefono garso – juk nenorite darbo pokalbio metu kuprinėje ar rankinėje karštligiškai jo ieškoti. Prieš darbo pokalbį gerai išsimiegokite – tuomet atsakymų į klausimus ieškoti bus lengviau. Pasidomėkite įmone, į kurią keliaujate, tai taip pat padės palikti gerą įspūdį“, – dar keli specialistės patarimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)