Nors pakeisti blogą pirmą įspūdį įmanoma, tai nelengva. Todėl svarbu parodyti geriausią savo pusę.

Kad padėtume jums tai padaryti, pasigilinome į rašytojo ir seminarų vedėjo Nicholaso Boothmano knygą „Kaip elgtis, kad žmonės jus pamėgtų per 90 sekundžių (arba greičiau)“ („How to Make People Like You in 90 Seconds or Less“). Knygoje aptariamos strategijos, kaip sveikinantis su pašnekovu užmegzti ryšį ir įgyti pasitikėjimą.

O geriausia, kad šis procesas trunka vos 4 sekundes. Perskaitykite ir sužinosite, ką daryti, kad jus pamėgtų akimirksniu.

1 žingsnis: Būkite atviri

Pasak N. Boothmano, atsiverti reikia tiek protiškai, tiek fiziškai.

Norint parodyti atvirumą kūno kalba, N. Boothmanas pataria galvą nukreipti tiesiai į pašnekovą. Neuždenkite širdies delnais ar rankomis. O jei dėvite švarką, prieš pokalbį jį atsisagstykite.
Taip pat svarbu teigiamai nusiteikti. Pasak N. Boothmano, sveikinantis su pašnekovu svarbu sąmoningai jausti teigiamą nusiteikimą.

2 žingsnis: užmegzkite akių kontaktą

Pasak N. Boothmano, akių kontaktą turėtumėte užmegzti jūs. Žvilgsniu parodykite, kad esate nusiteikę teigiamai.

Jei žiūrėdami kitiems į akis jaučiatės nepatogiai, N. Boothmanas siūlo būdą, kaip prisipratinti – kai žiūrite televizorių, atkreipkite dėmesį į kiekvieno ekrane pasirodančio žmogaus akių spalvą ir mintyse tą spalvą įvardykite. Kitą dieną tą patį padarykite su kiekvienu sutiktu žmogumi.

Tačiau nepamirškite vėliau akių kontakto nutraukti – neseniai atliktame tyrime teigiama, kad dauguma žmonių geriau jaučiasi, kai akių kontaktas trunka maždaug tris sekundes. O ilgiau negu devynias sekundes trunkantis akių kontaktas nepatiko nei vienam tyrimo dalyviui.

3 žingsnis: šypsokitės

N. Boothmanas pataria nusišypsoti pirmiems. Taip perduosite žinutę, kad esate nuoširdūs.
Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad susitikus ne liūdnomis aplinkybėmis šypsena padės žmonėms jus atsiminti.

Tačiau nepamirškite – jei šia strategija naudojatės darbo pokalbyje, pasisveikinus ir susipažinus šypsotis geriau liaukitės.

Vykdant vieną tyrimą atliktas eksperimentas, kurio metu tyrėjai paprašė universiteto studentų suvaidinti darbo pokalbį. Jie pastebėjo, kad studentai, kandidatavę į laikraščio reporterio, vadovo ar tyrėjo asistento pozicijas tariamą darbą gaudavo rečiau, jeigu šypsodavosi, ypač pokalbio viduryje.

4 žingsnis: pasisveikinkite

Galite sakyti tiek „labas“, tiek „sveikas“ ar „laba diena“, tačiau sveikinantis pašnekovui turite parodyti, kad susipažinti jums labai malonu.

Tada paduokite ranką. Pašnekovo ranką paspauskite stipriai – paprastai stiprus rankos paspaudimas sudaro geresnį įspūdį.

Kai pašnekovas pasakys savo vardą, pasistenkite jį kelis kartus pakartoti. Pavyzdžiui, galite pasakyti: „Sara. Malonu suspažinti, Sara!“

Jei vienu metu susipažįstate su keliais žmonėmis ir visiems rankos paspausti negalite, N. Boothmanas pataria „paduoti ranką“ jos nepaduodant – t. y., daryti viską, ką darytumėte spausdami ranką, pavyzdžiui, atsukti širdį į pašnekovo pusę, pasisveikinti ir nusišypsoti, tačiau rankos nepaduoti.

5 žingsnis: pasilenkite į priekį

Žinoma, nereikia ant savo pašnekovo užgriūti.

N. Boothmanas siūlo „palinkti į priekį taip, kad nekristų į akis“ ir taip parodyti, kad esate atviri ir domitės pašnekovo žodžiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)