Nesiskiria nuo popierinio

Ne retai prieš siųsdami elektroninį laišką ar trumpąją žinutę ne darbo metu susimąstome – ar elgiamės teisingai? Juk įprasta manyti, kad vėlai vakare ar anksti ryte – trukdyti kito žmogaus darbo reikalais – nėra mandagu.

„Išties, visiškai normalu tiek elektroninį laišką, tiek sms žinutę parašyti vakare ar ryte neprasidėjus darbo laikui. Tarkime, patikslinti susitikimo laiką ar vietą, pasiteirauti ar nepasikeitė planai“, – pranešime žiniasklaidai sako etiketo žinovas A. Lydeka.

Anot jo, norint suprasti sistemą – geriausia elektroninį laišką prilyginti paprastam. Juk gavėjas nežino, kada siuntėjas nuėjo į paštą ir išsiuntė laišką, o siuntėjas nežino, kada gavėjas jį gaus ir atsakys. Tad rašyti virtualioje erdvėje po darbo ar prieš jį mes galime – tik kada atsakyti jau kiekvieno teisė.

Kaip išvengti nesusipratimų?

Kadangi šiuolaikinis tempas diktuoja savo taisykles ir kartais vienus ar kitus darbus pradedame ar užbaigiame namie. O technologijos leidžia su kolegomis „nekaltai“ bendrauti feisbuko pagalba – tiesiog nebepastebime, kaip kitų kolegų prašome kažkokių detalių ne darbo metu.

„Čia galioja ta pati taisyklė, apie kurią kalbėjau ir prieš tai. Parašyti galime – bet atrašyti neprivalome. Vis tik kartais ir vakare atsakome keliais žodžiais, bet nesame nusiteikę velti į ilgus darbinius pokalbius. O mūsų kolega atvirkščiai – toliau klausinėja detalių. Tuomet norint išvengti konflikto, galime nusiųsti žinutę „ačiū, su jūsų informaciją gavau, rytoj atsakysiu detaliau“. Na, o siuntėjas neturėtų supykti ar įsižeisti vėlai vakare negavęs norimo atsakymo“, – teigia A. Lydeka.

Arminas Lydeka

Feisbukas – taip ar ne?

Natūralu, jog dažniausiai oficialiam bendravimui renkamės elektroninį paštą. Vis tik norint parašyti nepažįstamam žmogui turime turėti jo adresą. Tad neturint kur kas lengviau feisbuke suvesti vardą, pavardę ir ten jam parašyti.

„Išties socialiniai tinklai tam ir sukurti – patogesniam bendravimui. Žinoma, jei norime parašyti Prezidentei – nederėtų to daryti, greičiausiai ji pati net neatrašytų, o atsakytų jos komunikacijos komanda. Apskritai, kai pareigos taip skiriasi, pasirinkti tokią bendravimo formą nėra tinkama. Bet susirasti etiketo ekspertą Arminą Lydeką ir jį pakviesti į renginį – visiškai normalu. Tai neturėtų sukelti kokių dvejonių ar nepatogumų“, – sako pašnekovas.

Vasario 4 dieną „Justificus“ organizuojamame seminare etiketo ir protokolo ekspertas, kelių knygų apie etiketą ir protokolą autorius Arminas Lydeka pristatys būtent kaip turėtų elgtis sėkmingas šiuolaikinis verslo žmogus, nesvarbu naujokas ar didelę patirtį sukaupęs profesionalas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)