Dažnai skambantis patarimas – išmokti sakyti „ne“, nedeginti tiltų, taip pat pirmiausia mokytis priimti ir mylėti save – kitaip tariant, mokytis atjautos sau. Mokslininkų teigimu, tai – į naudą, nes mokomasi iš savo klaidų, užuot smerkus save už jas.

Vienas iš atjautos sau pratimų – įsivaizduoti, kad elgiatės su savimi taip, kaip elgtumėtės su klaidą padariusiu draugu ar bičiuliu. Galite sau pasakyti: „Dabar labai sunku. Suprantu, kaip tau dabar nesmagu.“

Išmokite tvirtai pasakyti „ne“.

Geriausia išmokti to kuo anksčiau, karjeros pradžioje, tada sugebėsite atskirti, kurie žmonės ir kurios patirtys jums iš tiesų svarbios.

Etiketo konsultantė Rosalinda Oropeza Randall siūlo mandagią, bet informatyvią frazę: „Skamba šauniai, bet šį kartą atsisakysiu.“

Dažniau rizikuokite.

Neatkalbinėkite savęs, jei tikrai norisi kažką padaryti. Neleiskite baimei paimti viršaus. Jei norite atostogauti Amerikoje, vykite. Jei norite užkalbinti tą merginą / vaikiną prie baro, eikite ir užkalbinkite. Jei norite pradėti savo verslą, pradėkite (pirma atlikite tyrimą). Jei sulaukus 30 m. jūs jau gailitės dėl daugybė nepadarytų dalykų, bus apmaudu.

Išmokite mandagiai derėtis.

Bus puiku, jeigu jau karjeros pradžioje išmoksite derėtis. Derantis dėl pradinio atlyginimo, toliau derantis dėl atlyginimo didinimo arba dėl atlyginimo perėjus į naują darbą, per visą gyvenimą susidarys nemaža suma.

Jei nerimaujate, kaip derėtis dėl pirmo atlyginimo, pasidomėkite, kiek uždirba pradedantys jūsų srities specialistas. Atsiminkite – tartis galima ne tik dėl atlyginimo, galite prašyti priedų, akcijų, sveikatos draudimo, pagalbos keičiant gyvenamąją vietą dėl darbo ir pan.

Laimė

Nelyginkite savęs su kitais.

Socialinių medijų amžiuje sunku nesilyginti su kitais, jei draugai pirmi sukūrė šeimas, susilaukė vaikų, gyvena prabangų gyvenimą ir pan. Kiekvienas gyvename savo gyvenimą. Lygindamiesi su kitais tik skaudinsite save.

Tyrėjų teigimu, lyginimasis su kitais – visiškai beprasmis, nes iš šalies žmonės dažnai atrodo kur kas laimingesni nei realybėje.

Nebijokite keisti kurso.

Jei supratote, kad naujas darbas netenkina, nedelsiant imkitės pokyčių. Visą savaitę dirbdami nemėgstamame darbe vien tam, kad užsidirbtumėte pragyvenimui, netapsite laimingi.

„Kuo ilgiau delsite ir nesiimsite permainų, tuo sunkiau bus kažką keisti. Įpraskite prie pokyčių, juk gyvenime ir karjeroje laukia daugybė permainų.

Karjeros konsultantas, knygos „Ašis“ („angl. „Pivot“) autorius sako, kad karjeros pokyčiai neturi būti gąsdinantys. Keiskite palaipsniui – susirašykite turimą patirtį, paskui domėkitės, bandykite, na ir galiausiai būsite pasirengę permainoms.

Nedeginkite tiltų.

Nedeginkite tiltų asmeniniame, profesiniame gyvenime. Ateityje dėl įvairiausių priežasčių gali tekti bendrauti su žmonėmis iš praeities. Juk nenorėtumėte, kad jūsų nemėgtų dėl kokios nors kvailystės, kurios lengvai buvo galima išvengti.

Šio patarimo ypač patartina paisyti, išeinant iš darbo. Karjeros konsultantės, analitikės Lynn Taylor teigimu, jei naujasis darbas yra toje pačioje srityje ar tame pačiame mieste, didelė tikimybė susitikti buvusį viršininką, kolegas. Arba buvęs bosas gali pažinoti dabartinį jūsų bosą ir pakalbėti apie jus. Visada elkitės mandagiai, taikiai užbaikite vienokį ar kitokį gyvenimo etapą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)