Antstoliui areštavus banko sąskaitą privalu tiesiogiai kreiptis į antstolį, kuris suteiktų galimybę naudotis sąskaitoje esančiais pinigais, tam, kad būtų užtikrinta galimybė pragyventi. Antstolis šią sumą gali nustatyti tik tuomet, kai skolininkas pateikia duomenis apie gaunamas lėšas. Susisiekti su antstoliu reikia kuo greičiau, kad nebūtų atimtos visos jūsų santaupos.

Skolininko pareiga yra informuoti antstolį apie banko sąskaitoje esančių lėšų kilmę, nes tik tokiu atveju antstolis privalės nustatyti laisvai disponuojamų pinigų ribą, iš kurių nebus galima išieškoti susidariusio įsiskolinimo. Šias lėšas galima naudoti pragyvenimui, juos išsigryninti, tačiau svarbu pažymėti, kad laisvai disponuojančiomis lėšomis galima naudotis tik mėnesį, tad jei per mėnesį neišnaudojamos pragyvenimui paliktos lėšos, likusi neišnaudota suma bus naudojama skolai padengti, o sekantį mėnesį galėsite naudotis vėl tokia pat neliečiama pinigų suma.

Čia svarbu paliesti ir įmokų koregavimus, kurių pakeitimas nėra toks paprastas procesas. Visų pirma reikia rašyti prašymą antstoliui, kuris tiesiogiai bendrauja su kreditoriumi. Kreditorius pakeisti įmokas gali sutikti arba nesutikti. Antstolis yra tik tarpininkas, skolininkas neturi skolos antstoliui, jis turi skolą kreditoriui, tad būtent nuo jo daug kas priklauso. Todėl visuomet patartina tiesiogiai bendrauti su kreditoriumi, kadangi jis suinteresuotas skolos grąžinimu. Pavykus skolą išdėstyti dalimis, mažiau reikės mokėti ir antstoliui, kadangi jam reikės mažiau atlikti darbų, o geriausiu atveju galbūt pavyktų sudaryti taikos sutartį. Tad bendrauti, kalbėtis ir tartis dėl abejoms pusėms tinkamo skolos išdėstymo yra rekomenduojama ir patartina.

Visgi, CPK 736 str. numato vieną galimybę susimažinti antstolio išskaičiuojamą sumą. Tačiau yra pora sąlygų:

1) uždirbate daugiau nei MMA;
2) turite nedarbingų šeimos narių, kuriuos išlaikote.

Paimkime pavyzdį: jei skolininkas uždirba 1000 eurų ir išlaiko nedarbingus sergančius tėvus, tai reikalinga rašyti prašymą antstoliui, jog norima susimažinti įmoką. Ši įmoka yra mažinama po 10 procentų už kiekvieną išlaikytinį ir šie procentai gali būti mažinami tik uždirbant daugiau nei MMA, kadangi MMA yra ta riba, nuo kurios didėja išieškoma suma, po MMA antstolis gali išieškoti 50 procentų. Taigi išlaikant du nedarbingus sergančius tėvus, nuo tų 50 procentų būtų išieškoma tik 30 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją