Ištyrė 2, 7 mlj. įmonių

Dažniausiai įspūdį, kad jaunesniems žmonėms geriau sekasi kurti sėkmingus startuolius bei tapti sėkmingais verslininkais, suformuoja konkretūs ir daug apkalbėti pavyzdžiai. Juk žinomiausi pasaulio verslininkai, tokie kaip Markas Zuckerbergas („Facebook“), Billas Gatesas („Microsoft“) ar Steve'as Jobsas („Apple“), įkūrė savo įmones būdami vos 20 metų amžiaus. M.Zuckerbergas dar net 40-ies nesulaukęs jau yra milijardierius.

Bet ar tikrai visada verta susidaryti įspūdį iš ryškiausiai matomų pavyzdžių? Tikrai ne. Ir kiek kitaip situaciją parodo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) mokslininkai prieš porą metų atlikę tyrimą apie verslų įkūrėjų amžių.

Tyrimas parodė, kad sėkmingiausi verslininkai dažniausiai yra vidutinio amžiaus. Net ir technologijų sektoriuje, kuris, atrodytų, reikalauja daug energijos bei greito mąstymo, ką dažnesniu atveju turi jaunesni žmonės.

Tyrėjai sudarė sąrašą 2,7 mln. įmonių steigėjų, kurie 2007–2018 m. pasamdė bent vieną darbuotoją. Ir viso sąrašo vidutinis startuolių steigėjų amžius siekė 45 metus.

Be to, pagal turimus duomenis lygindami įmones, jų pelną ir visame sąraše išskirdami kiek sėkmingesnes, mokslininkai atliko ir gilesnius skaičiavimus. Jie pateikė išvadą, kad 50 metų amžiaus žmogus turi net 2,8 karto didesnę tikimybę įkurti sėkmingą startuolį nei 25 metų jaunuolis.

Vyresniems tikimybė sulaukti sėkmės – didesnė

Kaip ir visur, taip ir versle – viskas priklauso nuo paties žmogaus noro bei pastangų. Tačiau kodėl tam tikri mokslininkų tyrimai parodo, jog tikimybė vyresniems žmonėms pasiekti sėkmę versle yra kiek didesnė? Kodėl niekada nereikia nuvertinti vyresnių žmonių galimybių?

Pirma, vyresnio amžiaus žmogus įprastai nėra tiek linkęs į spontaniškus sprendimus, kiek jaunas. O versle užtikrinti ir pamatuoti sprendimai gal ir ne visada, bet dažniausiai leidžia priimti sėkmingesnius sprendimus. Su mažiau neplanuotų ir netikėtų nesėkmių.

Antra, kur kas labiau tikėtina, kad vyresnio amžiaus žmogus pradedantis verslą turės galimybę jį finansuoti iš asmeninių, sukauptų lėšų. O tai automatiškai reiškia mažiau skolų ir didesnę laisvę sprendimams, kurie leidžia kopti į viršų. Be abejo, kad pritraukti investicijas yra absoliučiai kiekvieno sėkmingo startuolio svajonė, bet tam tikrais etapais, kai nėra skolų arba jų yra labai mažai, galima laisviau priimti sprendimus, kurie veda prie ilgalaikių tikslų įgyvendinimo.

Trečia, vyresnio amžiaus žmogus kuriantis startuolį turi išsilavinimą bei patirtį, kas leidžia geriau suprasti, su kokiomis kliūtimis, spąstais galima susidurti siekiant tikslų. Tai automatiškai leidžia ir geriau apmąstyti kaip viso to išvengti. Be to, vyresnis žmogus turi daugiau praktinių įgūdžių suteikiančių asmeninio pasitikėjimo, kuris leidžia būti užtikrintesniam, kad iš tikrųjų galima sėkmingai savarankiškai vystyti verslą.

Ketvirta, didelė tikimybė, jog vyresnio amžiaus žmogus turės sukaupęs kur kas didesnį ryšių ratą, nei jaunesnis. Daugiau, pažįstamų, draugų ir bendraminčių, iš kurių kai kurie taip pat gali būti verslininkai – tai lengvesnis kelias gauti reikiamą patarimą, pagalbą ar paslaugą reikalingą verslo vystymui.

Priežasčių galima įvardinti ir kur kas daugiau. Kas be ko, kad nesunkiai atrastume ir tokių, kurios parodytų, kodėl ir jaunesnio amžiaus žmonės gali įkurti sėkmingą startuolį.

Tačiau iš mokslininkų tyrimų ir bendrų tendencijų akivaizdu viena – pradėti niekada nevėlu, nes geros idėjos visada atras savo vietą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją